Rejsen der ændrede mig

Rejsen der ændrede mig


af Carina Frank & Lone Dröscher Nielsen

Foto: Björn og Pierce Vaughn / Red Orangutangen.

”- Nu stod det klart, jeg kunne ikke bare tage hjem og fortsætte mit liv som stewardesse og lade som om intet skete derude, og rejse kloden rundt og bo på luksushoteller. I stedet tog jeg hjem, sagde mit job op, tog afsked med familie og venner, solgte alt jeg ejede og drog med rygsæk tilbage til Borneo…”

Lone Dröscher Nielsen var i 1993 på en rejse der senere skulle ændre hendes liv for altid. Her fortæller hun den ærlige beretning, om dengang hun flyttede på den anden side af jorden, for at kæmpe en uselvisk kamp, for noget der stod hendes hjerte meget nært. En kamp der sidste år udmundende i, at Lone kunne kalde sig ridder af Dannebrog.

I 1993 var du på en rejse til Borneo, som senere skulle ændre dit liv for altid, hvad skete der på Borneo?

Da jeg kom til Indonesien for første gang I 1993, var jeg lige så naiv som alle andre. Jeg vidste en lille smule om regnskovsødelæggelse, og om at orangutangen var en truet dyreart, men det var der jo så mange andre dyr, som var.

Jeg kom faktisk til Indonesien for at hjælpe med at indsamle informationer om vilde orangutanger. Det betød, at jeg var ude i regnskoven sammen med lokale dayakker i Tanjung Putting Nationalparken, som hovedsaglig er sumpskov, og vi spenderede timevis i sumpvand op til armhulerne…. Det var de mest fantastiske, spændende og smukke uger, jeg nogen sinde havde oplevet, og jeg lærte spandevis om skoven og orangutangerne. Jeg kan huske, hvor afslappet jeg var, og jeg forelskede mig hovedkulds i regnskoven.

Efter 2 ugers søgen så jeg endelig min første vilde orangutang. Det var en stor voksen han, og jeg blev smækforelsket. Men jeg så også ødelæggelsen af den smukke tropiske regnskov med mine egne øjne. Tusindvis af træstammer blev ført ned ad floderne, og jeg husker, hvor ofte jeg tænkte, hvordan der overhovedet kunne være noget skov tilbage. Det gjorde så ondt at stå på flodbredden og se de træer som bare dage forinden havde stået ranke og stolte ude i regnskoven ligge i floden på vej til savværker. Og så at finde ud af at det hovedsagligt var for at mætte den vestlige verdens appetit for tropiske træsorter, det gav mig en fantastisk dårlig samvittighed og følelsen af, at jeg burde gøre noget! 


"Tusindvis af træstammer blev ført ned ad floderne, og jeg husker, hvor ofte jeg tænkte, hvordan der overhovedet kunne være noget skov tilbage"


Selvom det at se denne smukke skov blive ødelagt, sikkert ville have været nok til at få mig til at ændre situationen, blev det først mødet med 3 orangutanger, som virkelig satte skub i mig. Den første var en lille moderløse orangutang og hun tog totalt vejret fra mig. Hendes mor var blevet dræbt bare et par dage forinden, og ungen var blevet vristet brutalt af morens døde krop og bragt i et lille bur til en landsby. Der var absolut intet liv i den lilles øjne, og hun var på vej til at opgive livet. Aldrig havde jeg set et dyr se så opgivende ud. Hun døde et par dage senere.


"Hendes mor var blevet dræbt bare et par dage forinden, og ungen var blevet vristet brutalt af morens døde krop og bragt i et lille bur til en landsby. Der var absolut intet liv i den lilles øjne"


Den anden var Meli, en voksen hunorangutang, som havde været holdt fanget i en logging-camp i over 5 år, da hun var yngre. Der havde hun lært at ryge og at drikke alkohol. Hun var blevet mishandlet og værst af alt: seksuelt misbrugt. Noget som jeg selv i min vildeste fantasi aldrig havde forestillet mig mennesker kunne gøre.

"Der havde hun lært at ryge og at drikke alkohol. Hun var blevet mishandlet og værst af alt: seksuelt misbrugt. Noget som jeg selv i min vildeste fantasi aldrig havde forestillet mig mennesker kunne gøre"


Det tredje møde var med Somalia, som var blevet smidt ud på en affaldsdynge, da ejeren sikkert ikke havde råd til at give ham mad og den medicin han havde brug for. Han havde ligget i solen i måske et par dage. Han havde ingen hår, og hans hud var svedet sort. Der var praktisk taget ingen liv tilbage i ham, og der var ingen som troede, han skulle overleve. Men jeg ville ikke give op og tog ham til mig…og tre uger senere kunne jeg endelig få ham til at spise lidt af sig selv uden at skulle tvangsfodre ham.  

Nu stod det klart, jeg kunne ikke bare tage hjem og fortsætte mit liv som stewardesse og lade som om intet skete derude og rejse kloden rundt og bo på luksushoteller. I stedet tog jeg hjem, sagde mit job op, tog afsked med familie og venner, solgte alt jeg ejede og drog med rygsæk tilbage til Borneo.

Hvordan var det at rive livet op med rod, og flytte på den anden side af jorden?

Det var et eventyr på så mange måder, at jeg aldrig tænkte over, hvad jeg havde gjort. Man bliver revet med i livet omkring sig, og det var absolut aldrig kedeligt. Så jeg følte aldrig at jeg savnede noget fra min gamle livstil. Jeg havde ikke engang tid til at savne familen faktisk.


Efter hårdt slid fik du etableret centeret ’Nyaru Menteng’ I 1999, hvad var formålet med centeret?

Da jeg startede centret Nyaru Menteng var det hovedsagligt for at redde de orangutanger, som var endt som kæledyr hos lokalbefolkningen efter deres mor var blevet slået ihjel. Jeg ville give dem en opvækst så lig den de ville have haft med deres mor, og til slut genudsætte dem i deres rette hjem, regnskoven. Desuden ville jeg give oplysning og uddannelse til lokalbefolkningen, om vigtigheden af at beholde regnskoven og den myriade af dyreliv som lever der, for på den måde både at redde regnskov og orangutanger.

"Han havde ingen hår, og hans hud var svedet sort. Der var praktisk taget ingen liv tilbage i ham, og der var ingen som troede, han skulle overleve"


Senere, da palmeolieindustrien tog fat, var det ikke bare moderløse orangutanger men også vilde orangutanger, som vi blev nødt til at redde fra at blive dræbt, når deres hjem blev ødelagt. De skulle i realiteten ikke igennem et rehabiliteringsprogram og kunne udsættes kort tid efter. Der blev altså også tilføjet oplysning og samarbejde med regering og palmeolieindustrien til  vores agenda.


Du er igen rejst fra Borneo, hvordan kan det være?


Det gjorde jeg, fordi mit helbred/min krop besluttede, at jeg ikke kunne klare det mere. Jeg havde et totalt fysisk burn out, og mine organer begyndte at råbe lidt for højt. Jeg var ude og inde af hospitaler, men kom altid tilbage til projektet - det var trods alt mit hjem. Til sidst sagde læger og mit forsikringsselskab, at jeg skulle ud af troperne og væk fra al den stress som jeg levede under. Det tog mig to år at komme oven på igen.

"Det gjorde jeg, fordi mit helbred/min krop besluttede, at jeg ikke kunne klare det mere. Jeg havde et totalt fysisk burn out, og mine organer begyndte at råbe lidt for højt"


Hvad arbejder du på i dag?


Hovedsagligt at bruge mit navn og ry på at rejse penge til projektet på Borneo. Men jeg spenderer også alt mellem 3 til 6 mdr. om året på projektet for at holde standarden og motivationen oppe blandt de ansatte.

Hvorfor var det så vigtigt at kæmpe orangutangernes kamp?

Det er jo ikke bare orangutangernes kamp vi kæmper. Ved at redde orangutangen som art, redder vi også et af verdens rigeste økosystemer.

Nu har jeg selv ingen børn, men jeg syntes jo også, at vi skylder de kommende generationer, at der stadig eksisterer disse fantastiske skove og dyr som lever deri, når de vokser op. Jeg har allerede hørt unge teenagere i dag spørge hvorfor vi ikke passer bedre på vores jord? Det er trods alt dem, som kommer til at stå med alle problemerne. Tænk dig en verden, hvor de kommende generationer spørger deres forældre og bedsteforældre, “Hvorfor gjorde I ikke noget, da noget kunne gøres?”.

I 2014 havde du den store ære, at blive slået til ridder af Dannebrog. Hvordan var det?

Det var en kæmpe overraskelse! Det var ikke noget jeg nogensinde havde skænket en tanke. Jeg har altid levet i den tro, at en Ridder  er noget, man bliver, hvis man har ‘givet noget’ til Danmark, såsom store forretningsfolk eller entertainere. Ikke som mig, en naturforkæmper ude på den anden side af kloden. Men det var der andre, som syntes jeg fortjente, og det er jeg super, super taknemmelig for.


Hvis du ser tilbage på de sidste 20 år, hvordan har din tid på Borneo og dine oplevelser på øen så ændret dig som menneske?

Det ved jeg faktisk ikke helt? Jeg syntes nok ikke jeg som sådan har ændret mig som menneske. Jeg er bare blevet ældre og mere klog på så mange ting - og det sker jo for os alle.
Jeg er måske blevet mere kynisk end de fleste, af at have set det, som jeg har set. Derfor har jeg måske heller ikke så megen tiltro til os mennesker, som den intelligente dyreart i verden.

Lyst til at vide mere om Lones spændende rejse, og hendes kamp for orangutangerne? Så kan du læse meget mere www.redorangutangen.dk.

Foto: Lisbeth Holten / Red Orangutangen 

Guide til en weekend i Paris

Læs mere

Insider Guide til Berlin: Byen der har det hele

Læs mere

Insider Guide: De 3 bedste drinkssteder i Paris

Læs mere
Se alle smykker på Shop ChriChri Gå til shop
Perfekte hverdagsfund Gå til shop
Fantastiske tilbud på shoppen i dag Gå til shop
Notesbog med to do-lister Gå til shop
Hold styr på hverdagen Gå til shop
Sofabord-sæt fra Bloomingville Gå til shop

Tilmeld dig
nyhedsbrevFølg os

Det nye ChriChri Magasin – hvad går det ud på?

Læs mere

Fremtiden for
ChriChri Mag

Læs mere

Sneak peek på ChriChri
Mag - The Honest
Issue 

Læs mere


#chrichridk #chrichriinterior #chrichriwedding


chrichridk
🙄🙄🙄🙄🙄🙈 #chrichridk

chrichridk
Har du styr på alle tilsætningsstofferne, som findes i din mad? 🤔🤔🤔 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Skønne og fantastisk dygtige @nellenoell guider dig igennem den ideelle skønhedsrutine fra A-Z 🙏💕 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Det er en hellig dag i dag, og hvorfor ikke fejre det med at lave den bedste hjemmelavede nutella? 😋 Den smager og dufter VIDUNDERLIGT af letbrændte hasselnødder... 😋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk#chrichrifood

chrichridk
📢 KONKURRENCE 📢 Lige nu kan du være den heldige kartoffel, der vinder to VIP-billetter til den udsolgte festival innocent un-plugged 🙋 Alt er betalt! 🔹Link i bio🔹 @innocent #innocentunplugged#chrichridk

chrichridk
🙈😂🙈😂🙈😂😝😅 Indrøm at du grinte bare en lille smule...#chrichridk#sillysunday

chrichridk
Vi ❤️ vores mødre og har fundet 16 tegn på, at din mor er din BFF 💋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Skandinavisk design er enkelt og stilrent, og med denne prisvindende tandbørste kan du nu også børste tænder med stil! 😉 🔹Link i bio🔹 #chrichridk#hay#jordan

pilenskoekken
Denne lækre dessert er nu på bloggen 👏🏻 Skyr-flødeis med bagte rabarber 😍🎉

hyggebrix
Jeg søger den første udgave af CHRI CHRI Magazine som på billedet 💕 Måske nogen ikke bruger sit længere og vil sælge det til mig? 😍😍 @chrichridk @christianesm #chrichri #chrichridk #chrichrimag #chrichrimagazine #chrichrimagasinet #magasin #magazine #girlythings #girltime #girlymagazine

henriettej87
#Repost @chrichridk with @repostapp. ・・・ 😅😅😅 Vi gider altså ikke løbe i dag, selv om vi måske nok....muligvis....burde - men vi tænker "nej" 😜 #chrichridk#extrafriesplease

chrichridk
😅😅😅 Vi gider altså ikke løbe i dag, selv om vi måske nok....muligvis....burde - men vi tænker "nej" 😜 #chrichridk#extrafriesplease

suitfood.dk
Ananassmoothie 🍍 #colddrinks #kolddrink #dansksommer #ananas #ananassmoothie #smoothie #morgenmad #godmorgen #smoothies #pineapple #mellemmåltid #frisk #tasty #sweet #morgenbordet #healthy #healthyeating #chrichridk #chrichrifood #healthyfood #food #drink #suitfood find opskriften på www.suitfood.dk

chrichridk
Vi tæller ned til sommerferien og guider dig til at finde den perfekte bikini til DIN krop 👙☀️🙋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Nyd aftenen, skønne damer - No matter your situation 💋💋 #chrichridk#saturdaynight

chrichridk
De kommer i mange forskellige former og størrelser - og der findes ikke to par der er ens! 👀 Det handler selvfølgelig om bryster. Læs alle de sjove facts 🙈😆😆 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Det kan være svært at finde en god flaske vin, men frygt ej! Vi guider dig, så du kan nå at købe den perfekte vin inden i aften 🍷 Det er vel lørdag? 😉 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Tag forbi @muntheofficial i deres nye butik i St. Regnegade og lav din egen hindbærsnitte! 😋🙋 Psssst.... Du kan nå det ind til kl 15 😉 #chrichridk

chrichridk
Det ser alligevel ud til, at det gode vejr holder endnu en dag ☀️🙋 Så hvorfor ikke nyde lørdagen med en god bog i solen? 📚 #chrichridk

chrichridk
Hvis dit soveværelse har brug for fornyelse, har vi fundet de perfekte items til dig - og de koster alle mindre end 300 kr! 😀 We like! 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Hvis du mangler endnu et argument for at se gyserfilm i aften, så giver vi dig her den bedste grund af alle!!! 😍😍 Mr. Brenton Thwaites som har en af hovedrollerne i gyserfilmen 'Oculus'! YOU NEED TO SEE THIS! 😍😏 #yourewelcome #chrichridk

chrichridk
Det er fredag, det er fyraften, det er FORLÆNGET WEEKEND, og det er pinse! 😍👋🏻🙋 What's not to like?? Vi har smækket en guide sammen til dig med idéer til dét, du skal lave i din forlængede weekend 💋 🔹 Link i bio 🔹 #chrichridk #pinse #friday #weekend

chrichridk
Vi kan stadig ikke juble nok over, at det endelig er blevet sommer. Derfor har vi samlet 4 skønne DIY-guides til din sommer 🌞🌿💋🙋🌸💗 🔹 Link i bio 🔹 #chrichridk #DIY #gogogoladies #becreative

carlasofiemolge
Tak for tanken søde @frames_by_carina 💕 Jeg har netop været på posthuset efter en pakke 📦 og skal nu videre på arbejde i lufthavnen ✈️ Rigtig god fredag til alle jer derude. Håber I nyder den sidste dag med det skønne vejr ☀️🌻#bylassen#danishdesign#interior#inspiremeinterior#hltips#interior123#interior4all#interiordecor#interiordesign#nordichome#nordicdecor#nordiskehjem#nordicinspiration#skandinaviskehjem#boligmagasinet#detydre#boliginspiration#homesickblog#bobedre#interiørmagasinet#iboligendk#whiteinterior#interiør#boligindretning#livingroom#detydre#chrichridk#elledecoration#homecrush#inredningsdesign#ugensinstagrammer

chrichridk
Der er ikke noget, som en god kop kaffe ikke kan løse! ☕️ Fairtrade har stablet verdens største kaffepause på benene, hvor du de næste tre dage kan støtte bønderne og gøre en forskel! Team ChriChri deltager - gør du? 💋💋 🔹 Link i bio 🔹 #fairtradechallenge #dukangøreenforskel #chrichridk

chrichridk
Godmorgen ladies, det er fredag d. 13! 😨👻👻 Vi har fundet de 13 bedste gyserfilm på Netflix, som du skal se i aften 📽🍿👻 Men HUSK: se dem ikke alene! 🙄🙈 🔹 Link i bio 🔹 #hopeyouallsurvive #seeyouontheotherside #chrichridk

chrichridk
Hvordan giver man den ultimative kærlighedserklæring?? 🙄 Læs Nikolaj Stokholms virkelig morsomme fortælling om syv måneder med planlægningskaos, da han skulle fri til sin kæreste 😂💍❤️ 🔹 Link i bio 🔹 @nikolajstokholm #chrichridk #lovelovelove

chrichridk
ChriChri redaktionen er taget på strategi workshop i de smukkeste omgivelser på Comwell Borupgaard 🌞💋 Vi glæder os til at vise jer resultatet!! #chrichridk #chrichrimag @comwellborupgaard

chrichridk
Vi drømmer om en lækker frokost på kontoret i dag! Få fingrene i 5 lækre sommersalater på sitet lige nu! 🌿🌞💋 🔹 Link i bio 🔹 #chrichridk #foodlovers #summer #salad

ceciliejlarsen
Imens vi ser på ure 🙏🏻💋 #chrichridk

chrichridk
Føler du dig heller ikke klar til at vise stængerne frem? Sommerkjolerne skulle pludseligt luftes fra den ene dag til den anden, og du har ikke længere brug for flyverdragten men for lynhurtigt lækre solbrune ben! Vi har valgt at gøre det på denne sunde, nemme og hurtige måde med @vitaliberatadk 🙋☀️👗👙 🔹 Link i bio 🔹 #vitaliberata #vitaliberatadk #chrichridk @vitaliberata

chrichridk
Sommer er lig med festivaler og koncerter og i år er ingen undtagelse, når bl.a. Justin Bieber, Beyoncé og Rihanna svinger forbi vores lille land. Eller når Smukfest og Roskilde mm. skydes igang! 😍 Men som altid bliver billetterne revet væk, og man kan være nødsaget til at opsnappe dem privat! Vi guider dig lige nu til købe billetter uden om arrangøren UDEN at blive snydt! ☀️🎤🎸👯 🔹 Link i bio 🔹 #chrichridk #watchout #guide

carlasofiemolge
Igen var jeg så heldig, at Jonas serverede morgenmad ude på altanen her til morgen 🍳Dagen i dag skal bare nydes ude i solen, nu hvor vi begge har fri fra job☀️💓#altan#altanliv#grenehome#grønnefingre#søstrenegrene#industriel#interior#interiørmagasinet#interior123#interior4all#interiorinspo#interiordecor#homesickblog#iboligendk#boligliv#boligmagasinet#boligdrøm#skandinaviskehjem#nordichome#nordicdecor#nordiskehjem#nordicinspiration#hltips#inspiremeinterior#whiteinterior#chrichridk#urbangardencompany#forår#spring#kærestetid

chrichridk
For nogle falder det helt naturligt at have styr på månedens budget, og for nogle andre (os🙋🏼) er det lidt sværere! 🙄😁💸 Der er dog 10 enkle ting, som du nemt kan ændre på for at spare penge i hverdagen! 🔹 Link i bio 🔹 #chrichridk #moneyinthebank #guiltyascharged #letsgetrich

chrichridk
Veronica Maggio gav København et visit i går, og i den anledning fik vi lov til at møde hende! 🌞🎼💁🏼 Du kan nu komme helt tæt på den svenske sangerinde i et eksklusivt interview 💋 🔹 Link i bio 🔹 #chrichridk #veronicamaggio #welove #interview

chrichridk
🔴 Undgå madspild! 🔴 Du ved det allerede godt, men der er mange grunde til at stoppe madspild! Det koster både samfundet og DIG SELV mange penge ☝🏻️🙄💸 Vi giver dig nu 10 tips til at begrænse dit madspild! 🔹 Link i bio 🔹 #chrichridk #stopmadspil #safemoney #beagoodgirl

chrichridk
The struggle is real 😂😂 Husk solcremen damer! 🙋🏼 Happy sunny tuesday 🌞💋 #chrichridk #summerishere #sweatydays

suitfood.dk
Gulerodschips #snacks #sommer #summer ☀️ #snack #gulerodschips #gulderødder #carrots #carrot #sommersnack #saltedesnacks #chrichridk #chrichrifood #tilbehør #sprød #lavdineegnechips #homemade #matbloggsentralen #food #foodie #foodporn #foodpictures #suitfood #dansksommer #snackstilkolddrink #kolddrink #colddrinks find opskriften på www.suitfood.dk

chrichridk
.....jaaaaaaaaah, hva' siger I, piger? 😏👗👠💄👛 #chrichridk#carriebradshaw

chrichridk
Der var fart over feltet til Pandora Tour i går! 🎈 Og det var SÅ nice et arrangement. Se alle de skønne billeder 📸 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

malenehuusfeldt
Jaaaaa, ny cykel😍☀️ #newbike#cykel#bike#bicycle#sport#new#motion#chrichri#chrichridk#chrichricykel#summer#fri#fribikeshop#christianeshaumburgmüller#christianesm

chrichridk
Kender du det, at det kan føles som om, at du har taget 5 kg på i løbet af en enkelt nat?? 🙄 @umahro og @saratorvallbach giver gode råd 👍 🔹Link i bio🔹 #chrichridk#mybodyismyboss

chrichridk
Lav din egen lækre pesto med mandler, parmesan-ost og ramsløg, som lige nu blomstrer i det fri 🤗🙋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk#chrichrifood

carlasofiemolge
Morgenmad serveret af Jonas på altanen☀️💕#altan#altanliv#grenehome#grønnefingre#søstrenegrene#industriel#interior#interiørmagasinet#interior123#interior4all#interiorinspo#interiordecor#homesickblog#iboligendk#boligliv#boligmagasinet#boligdrøm#skandinaviskehjem#nordichome#nordicdecor#nordiskehjem#nordicinspiration#hltips#inspiremeinterior#whiteinterior#chrichridk#urbangardencompany#forår#spring

chrichridk
J. Co har sat sig bare rattet igen, og denne gang hænger han med Gwen, George og Julia.. Don't miss it! 😂😂 🔹Link i bio🔹 #chrichridk#carpool

lewismumfordwatches
Today we are in the Danish Fashion Magazine ChriChri and you can win one of our watches. Check link in bio. @chrichridk #lewismumfordwatches #chrichri #chrichridk #fashionmagazine #danishfashion #gowin #watchfashion

chrichridk
◾️▪️KONKURRENCE▪️◾️Nu kan du blive den heldige vinder af dette superlækre og stilige ur fra Lewis Mumford 😍😍🙋 🔹Link i bio🔹#chrichridk#lewismumford#lewismumfordunit

chrichridk
#8 Begræns Emoji-forbruget .... Say whaaaaaaat????! 😲🙄😑🤗😇😘😍😄😊😌😎 ....det handler om NO GO's når du skriver med en fyr 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

julierrandazzo
Aldrig har en cykeltur været sjovere ☀️🎈🎀🌿🚲 @theofficialpandora #thepandoratour #chrichridk

chrichridk
Du er DIG, og det er sådan det skal være 💋 #chrichridk#smuksomduer
ChriChri.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Denne information deles med tredjepart. Læs mere