[single_post_category_name]

De bedste børnebogsanbefalinger

Artiklen indeholder reklamelinks

Jeg HAR jo sagt kom hjem!

Skrevet af Jory John. Illustreret af Benji Davies.

Høst & Søn, 2018.

Alder: Fra 3 år.

En sød og sjov historie om venskaber!

And vil gerne være sammen med sin bedste ven Bjørn, men Bjørn er taget på fisketur i en hel uge. And kan ikke holde ud at være alene, og han keder sig helt vildt, mens Bjørn er væk. Han savner Bjørn så meget, at han tager ud for at finde ham.

Bjørn er taget afsted for at slippe for sin meget påtrængende nabo And. Fisketuren går dog ikke som planlagt, for Bjørn klarer sig ikke så godt alene. Han kan ikke slå telt op, han kan ikke fiske, han har glemt at tage mad med, og så er han bange for mørke.

Da And dukker op, bliver Bjørn virkelig glad for at se ham.

Historien har et budskab om venskaber. Modsætninger mødes i venskaber, og venskabet mellem den hyperaktive And og den introverte Bjørn er et hylende morsomt eksempel på dette. Selvom nogen går dig på nerverne, kan du stadig savne dem, når de ikke er der.

Illustrationerne er fantastiske, især Bjørns ansigtsudtryk.

Historien er god til højtlæsning og fungerer godt som godnathistorie.


De grimmeste fem

Skrevet af Julia Donaldson. Illustreret af Axel Scheffler.

ABC Forlag, 2018.

Alder: Fra 3 år.

Skøn historie om dyrene fra Afrikas savanne!

Historien fokuserer på en broget gruppe dyr, der kaldes de grimmeste fem. Det er gnuen, hyænen, gribben, vortesvinet og marabustorken. Gnuen vandrer alene igennem savannen, og en efter en støder de andre grimme dyr til. De samles om en klagesang om deres egen grimhed. I slutningen af historien møder de deres unger. Ungerne elsker sine forældre, og de kalder dem de bedste og skønneste fem!

Bogens budskab er, at man ikke skal dømme på udseendet, for skønhed kommer indefra. Der er også en påmindelse til os forældre om, at vores børn er vores største fans.

Det er en fornøjelse at læse bogen højt. Den danske oversættelse byder på rim, rytme og humor. De humoristiske beskrivelser af dyrene er fantastiske; fx marabustorkens mangel på ynde der understreges af, at den laver en fugleklat på sine tæer. Illustrationerne er smukke, farverige og føjer lidt til historien. Hvilke dyr spiser hyænen og gribben mon?

På bogens sidste sider er en lærerig liste over dyr, som man kan finde på safari.


’Carl er Carl’ & ’Carl er sød’

Skrevet af Ida Jessen. Illustreret af Hanne Bartholin.

Høst & Søn, 2018.

Alder: Fra 1 år.

Søde historier om situationer fra en småbørnsfamilies hverdag fortalt via elefantungen Carl.

I ’Carl er Carl’ leger Carl, at han er en løve, der forskrækker mor. Men så kommer storebror Albert, som er en højtråbende elefant, og så er det Carl, der bliver forskrækket. I ’Carl er sød’ kan Carl ikke sige gummistøvler. Storebror Albert starter en leg, hvor Carl skal gentage, hvad Albert siger – og Albert siger ikke altid noget sødt.

Carl for de mindste-serien er hyggelige oplæsningsbøger, der skildrer genkendelige hverdagssituationer, som elefantungen Carl oplever med sin familie. Historierne fortælles i børnehøjde og har et fint budskab om at være sin egen – også når storebror driller. Bøgerne har en enkel fortælleform, og der er få ord på hver side. Tegningerne er søde og minimalistiske. De er gode at pege på og tale om. Bøgernes størrelse passer godt til, at helt små hænder selv kan holde dem. Carl-bøgerne vil helt sikkert vække glæde.


En ulv, en and og en mus

Skrevet af Mac Barnett. Illustreret af Jon Klassen.

Carlsen, 2018.

Alder: Fra 4 år.

En sjov historie om en mus og en and, der bor i maven på ulv!

En mus bliver slugt af en ulv, og nede i ulvens mave møder musen en and, der også er blevet slugt levende. Det viser sig at være herligt at bo i ulvens mave; der er lækker mad, et fint middagsbord, og så kan man feste hele natten. Når man er i ulvens mave, har man heller ikke bekymringer om at blive ædt i skoven. Men så snart jægeren dukker op, får musen og anden noget at bekymre sig om!

Historien egner sig særlig godt til højtlæsning, og den fungerer på flere niveauer. På overfladen er det en sjov historie om at få det bedste ud af en dårlig situation, om samarbejde, om sammenhold og om at overvinde udfordringer. Bogen giver plads til, at barnet selv skal regne dele af handlingen ud. Fx hvad musen og anden beder ulven om til sidst. Og hvorfor ulven hyler ”Aauuu! Aauuu!” hver aften. Historien berører samtidig eksistentialistiske spørgsmål om, hvorvidt det er mere trygt at lade sig spise af en ulv og leve i dens mave, end det er at forsøge at klare sig i verdenen udenfor? Og om din fjendes fjende er din ven? Bogens underliggende budskaber, om hvad et hjem er, om hvordan venskaber opstår, og om at forsvare sig mod det onde, er pakket fint ind i fortællingen om en ulv, en and og en mus.

Illustrationerne er både søde og superflotte. De fanger stemningen og komplementerer teksten.


Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor

Skrevet og illustreret af Jakob Martin Strid.

Gyldendal, 2018.

Alder: Fra 5 år.

En rigtig sjov tegneserie om Mumbo Jumbo og vennerne på eventyr.

Der skal være fest i den Lille Dal, og flodhesten Mumbo Jumbo skal i skoven efter kantareller, men han kommer til at spise mysteriesvampe i stedet, så han bliver kæmpestor. Det er ikke spor sjovt at være stor, for man kan hverken få et kram af sin mor eller sove i sit eget hus.

Den eneste som kan gøre Mumbo Jumbo lille igen, er heksen Baba Jaga, og hun bor 10.000 km. væk i den mørke skov ved den blanke sø i Sibirien. Så Mumbo Jumbo og vennerne tager afsted for at finde heksen. Venneflokken består blandt andet af elefanten Mimbo Jimbo, som mange nok kender fra Mimbo Jimbo bøgerne. Den lange og farefulde rejse til Sibirien ender heldigvis godt, omend heksens middel mod mysteriesvampe er lidt af en overraskelse.

Historien er virkelig sjov, og den fungerer på flere planer, så der er noget at grine af for både børn og voksne. Historien har sympatiske budskaber om venskaber, om at være der for hinanden og hjælpe hinanden, når det er svært. Så er der også en stribe referencer til den voksne læser, som vil gå hen over hovedet på børn. Blandt andet forholder bogen sig kritisk til materialisme, sarkastisk til atomkraft og har referencer til Cæsar og Romerriget. Tegningerne er fede og detaljerede, og der er rigtig meget at tale om, mens man læser.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide