En kvinde vi kan li’: Anna Bogdanova

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag sætter vi fokus på en række stærke kvinder, som kan inspirere os andre badass-kvinder, som vi er flest.

Anna Bogdanova er træningsekspert med speciale i at lave trænings- og sundhedsstrategier, der holder på den lange bane. Hun har netop lanceret sin online træningsklub ‘En Stærk Sag’. I 2019 modtog hun Talent 100 anerkendelsen i Berlingske Business for sine onlineforløb, og i 2020 blev hun udnævnt til vicedirektør i Professional Standards Committee hos EuropeActive – en non-profit organisation, som sætter standarder for hele sundheds- og fitnesssektoren i Europa.

____________________________________________________________________________________

 

Hvorfor har du skabt ‘En Stærk Sag’?

Jeg har bygget min virksomhed op over onlinetræning, fordi jeg blev irriteret over, at det var svært at skabe varige resultater med den klassiske ’vi træner sammen fysisk tre gange om ugen’. Det er vigtigt, at man oplever at få en grad af selvmestring – ’jeg kan godt selv’ – når man styrketræner, eller ja, i de fleste områder af livet. Den mestring opnår man ikke i optimal grad, når man bare dukker op til træning og gør, som træneren siger. Der sker en anden form for læring, når man er nødt til selv at initiere sin egen træningsrutine, forholde sig til hvordan man løser en specifik opgave med kroppen, hvordan det mærkes, og hvornår man pludselig kan noget, som man ikke kunne før.

 

Hvad driver dig i forhold til at ændre kvinders tankegang og tilgang til træning?

Min egen baggrund med stress og de tusindvis af kvinder, jeg har haft igennem forløb, har vist mig, hvor mange kvinder der mangler muskler. De kører i første gear gennem livet og træder vande, uden at vide, hvor meget mere de egentlig ville kunne i anden, tredje, fjerde eller femte gear. Men det kræver muskler, og derfor er det min mission at lære kvinder, hvad styrke er. Desværre træner de fleste kvinder på en måde, hvor de føler, at de laver en masse og giver sig virkelig meget, fordi de spinner eller løber i timevis hver uge, men de flytter sig ikke rigtigt. Det er jo vanvittigt, at vi har en tilgang til kvindesundhed, som er, at vi skal være mindre, være på kur og have lange, slanke muskler, men helst ikke for meget. Vi ødsler dermed vores vigtigste sundhedsopsparing – muskelmassen – væk i vores forsøg på at holde den slanke linje med metoder, som ikke er bæredygtige. Muskelmassen er alfa og omega for alt lige fra vores forbrænding til blodsukkerregulering, sygdomsbekæmpelse, energi, velvære og form.

Undersøgelser viser, at vi allerede omkring de 30 år begynder at miste muskelmasse – det kaldes sarkopeni eller muskeltab – og så tager det virkelig fart fra 60’erne og op. Men vores stillesiddende livsstil gør faktisk, det er begyndt at ske tidligere og tidligere, og der er kun én ting, der kan hjælpe. Her er fysisk aktivitet ikke lige så effektivt for kvinder som for mænd, fordi den typiske kvindetræning er lavintens, forsigtig og feminin. Der skal ret intens træning til for, at det kan forebygge muskeltab – vi skal træne tungt og løfte tungt, men ikke i særligt lang tid ad gangen, og ikke til udmattelse. Endnu værre er det kalorieunderskud, som de fleste kvinder kronisk stræber efter for at tabe sig, men hvis man spiser for lidt og har en lav forbrænding, har man større sandsynlighed for at udvikle det muskeltab, som kan føre til øget fedt på maven, inflammation og diverse livsstilssygdomme.

 

Har du altid gerne ville være selvstændig? Hvad giver det dig?

Min mor har været selvstændig, så længe jeg kan huske, og jeg læste for nyligt hos Nordic Female Founders, at det faktisk er en ret stor faktor for, at kvinder bliver selvstændigt erhvervsdrivende; at de har en rollemodel, nogen at se op til. Jeg havde en masse studiejobs, mens jeg læste, men da jeg gik ned med stress i mit første “rigtige” fuldtidsjob, var det som om, jeg fik kigget på min mor og ’kom i tanke om’, at man jo kan arbejde for sig selv. Jeg kunne slet ikke rumme at skulle tilbage på mit gamle arbejde og lave opgaver, som andre havde bestemt for mig, og jeg kunne jo se, at min mor kunne gøre det, og min mand har altid været selvstændig, så jeg hoppede stille og roligt ud i det. I dag tror jeg ikke, jeg nogensinde kunne forestille mig at gøre andet; for mig er det vigtigt hurtigt at kunne handle på mine indskydelser og skifte spor uden at skulle afvente godkendelse fra andre.

 

Hvorfor synes du, det er vigtigt med stærke businesskvinder? 

Der er så mange kvinder, der går rundt med en iværksætterdrøm i maven, men vi har brug for rollemodeller for at turde springe ud i det. Derudover har vi brug for så mange forskellige synspunkter og kompetencer som muligt, og kvinder har en anden måde at være iværksættere på end mænd, og den diversitet har vi brug for. Det handler ikke om, at kvinder er bedre end mænd eller omvendt. Men om at vi skal vise, hvordan man kan være iværksætter på forskellige måder, så flere mennesker tør berige verden med deres ideer.

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser i øvrigt, at mange kvinder har en forestilling om begrænsninger og afsavn ved at være iværksætter. Jeg har været nede med stress, og jeg har to børn, og ja, jeg har arbejdet med en baby på armen og siddet mange aftener, og det kan være rigtigt hårdt i perioder, men det har også givet mig en kæmpe frihed og følelse af stor mening — og det kan måske få andre til at tænke, at okay det kan godt lade sig gøre. For mig handler det om ikke at stræbe efter, at det hele skal være perfekt. Hvis jeg havde ventet på perfekte omstændigheder til at springe ud som iværksætter, var det aldrig sket.

 

Hvad har været din største succes?

Den største nyere succes for mig har været at opleve, at det er helt rigtigt for mig at handle på min mavefornemmelse. Det gjorde jeg, da jeg sidste efterår lagde hele min virksomhed om og gik fra et stort team til et mindre setup og lancerede online træningsklubben En Stærk Sag. Det har været en kæmpe succes for mig at opleve, at uanset den høje pris det kan have at trække i bremsen og skifte retning, så skal jeg alligevel følge min første indskydelse — fordi lige så snart jeg holder mig selv tilbage, lige så snart der er bare en lille afvigelse fra min drømmekurs, så strammer det om hjertet og bremser den udvikling, som kunne have været der. Og den feedback, som jeg har fået fra mine kunder i En Stærk Sag, har været overvældende og en vild bekræftelse af, at jeg har truffet de rigtige valg på det rigtige tidspunkt.

 

Hvad har været den vigtigste lektie omkring at omtænke træning?

Jeg navigerer ikke efter ’if it ain’t broke, don’t fix it’. Jeg vil altid gerne lette bagdelen og gøre noget, hvis jeg kan se, at det kan gøres endnu bedre. Jeg er meget optaget af hele tiden at skabe mere værdi for mine kunder, og jeg har fundet ud af, at jeg skal være meget tæt på mine kunder og medarbejdere uden mellemled og uden filter, for at have en føling med, hvad der er brug for – og for at kunne handle hurtigt på det. Det er det, der har gjort, at de ting jeg har sat i værk nu, er blevet en succes. Jeg er blevet bekræftet i, at der ikke er noget galt i at tage ideer og overbevisninger, som tidligere har virket, pakke dem væk når de har tjent sit formål og sige ’nu er det tid til noget andet’. Det betyder ikke, at det er spildt arbejde eller ikke var godt nok, men det er vigtigt for mig at blive ved med at arbejde på at gøre det bedre, når jeg ved det kan gøres bedre.

 

Hvad er næste step for dig og din virksomhed?

Jeg arbejder på at lancere en række specialprogrammer, som skaber både en akut og en holdbar effekt til meget konkrete fysiske behov, man står med her og nu. Det er lækkert med den forkromede helhedsløsning, og jeg vil jo ideelt set gerne lære mine kunder alt, hvad jeg ved, men jeg er også realistisk omkring, at de selv er travle kvinder, som sætter stor pris på en plug’n’play løsning, som de har fuld tillid til er vidensbaseret, men også nem at handle på. Og så er planen at gå globalt; vi skal ud på engelsk, så vi kan nå ud til endnu flere kvinder.

 

Hvad drømmer du om at opnå? 

Min drøm er, at flere kvinder opdager, at de sagtens kan komme i bedre form på en bæredygtig måde, der øger deres sundhed. At de kan få den krop, de drømmer om, uden at lide afsavn og knokle hårdt. Med styrketræning kan de både spise mere og få energi til at lave alle mulige andre ting uden at blive så udmattet af det. Styrketræning skal være en naturlig del af kvinders hverdag, på samme måde som vi børster tænder uden at tænke nærmere over det; det skal være en del af vores selvomsorgsrutine. Nogle gange forstår jeg ikke, hvorfor det er så svært et budskab at komme ud med: vi kan faktisk yde mindre og få mere ud af det! Spinning i flere timer og kalorietælling giver dig mindre energi, mindre styrke og færre resultater end intensiv styrketræning med en kettlebell i få minutter om dagen – og så må du endda gerne, ja du skal, spise til du er mæt! Hvis der er noget, det at være iværksætter OG mor har lært mig, er det at prioritere min tid: hvor skal jeg sætte mest ind, som giver mig det største afkast, og hvor kan jeg tage en genvej? For jeg har ikke al tid her i verden, og jeg har den samme tilgang til træning: det skal være realistisk og overkommeligt i en travl hverdag, men netop derfor skal det også være effektivt!

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og