[single_post_category_name]

Ditte Ingemann: Om at skrive en kogebog, der skal give kræftpatienter appetit

Da Ditte Ingemanns mand i 2018 blev syg med kræft, oplevede Ditte på tætteste hold den kamp, hendes mand havde med at få maden ned på grund af sygdomsforløbet og den mangel der var på inspirerende kogebøger med mad, der var god at spise under behandlingsforløbet. Vi har taget en snak med Ditte om tilblivelsen af den kogebog, som hun selv betegner, som den vigtigste, hun har skrevet


Hvorfor er det vigtigt med en bog som din?

Først og fremmest er min bog vigtig, fordi der faktisk ikke findes en lignende kogebog på markedet. Som så mange andre patienter og pårørende var min mand og jeg villige til at gøre hvad som helst, da han blev syg, og vi havde et stort behov for at tage aktivt del i behandlingen. Vi blev imidlertid ret hurtigt klar over, at det eneste, vi selv kunne bidrage med, var, at han spiste godt og var så aktiv som muligt. Det med maden havde jeg helt styr på, så det ansvar påtog jeg mig med det samme. Mit arbejde er at udvikle opskrifter og skrive bøger og artikler om mad, og derudover har jeg en bachelor i ernæring og sundhed, så jeg følte mig fuldt ud kompetent til opgaven. Da hans behandling begyndte, ramte virkeligheden også, og maden endte faktisk med at blive en større udfordring end først antaget. Det var ikke altid, at mine evner rakte. Under sygdomsforløbet talte Søren og jeg ofte om, at der manglede kogebøger og inspirerende materiale om mad og kost til kræftpatienter. Det må være en problemstilling, rigtig mange rammer ind i. Der findes naturligvis viden på nettet og pjecer om kost og kræft, men det ligner ofte noget, der endnu en gang minder dig om, at du er patient og alvorligt syg. Derfor har det været vigtigt for mig at skrive en smuk og indbydende bog om kost og kræft. Den er først og fremmest til dig, som har fået en kræftdiagnose, og som gennemgår behandling, men den er i høj grad også til dig, som er pårørende og gerne vil yde omsorg, lave mad, tage del i måltidet og skabe gode og støttende rammer for måltidet.

 

Hvordan sikrede du, at opskrifterne både indeholder alt, hvad de skal og samtidig er appetitvækkende for kræftsyge?

Underernæring er en af de mest almindelige komplikationer og tillægsdiagnose ved kræft. Faktisk skyldes hvert fjerde kræftdødsfald underernæring. Mange kræftpatienter oplever, at appetitten forsvinder under sygdom og behandling, og det kan være svært at spise tilstrækkeligt. Desværre ved mange ikke, at det er meget vigtigt at undgå vægttab ved kræftsygdom. Derfor har jeg naturligvis lavet en del research omkring emnet, inden jeg udviklede opskrifterne, og derudover har jeg talt med en del tidligere og nuværende kræftpatienter omkring deres erfaringer og præferencer. Så der er både taget højde for smag, nydelse, ernæring og konsistenser i bogens opskrifter. Alle kræftpatienter er selvfølgelig forskellige, men der burde være noget for enhver smag.

 

Var din mand med til at udvikle opskrifterne?

Opskrifterne er først blevet udviklet efter hans død – men mange af dem er udviklet på baggrund af de erfaringer jeg fik med ham, og derudover har han smagt langt de fleste opskrifter, som jeg har valgt at inkludere i bogen. Mens Søren var syg, skrev jeg en del idéer ned og tog også ofte billeder af den mad jeg lavede, så jeg kunne hive det frem på et senere tidspunkt, når bogen skulle skrives.

 

Hvad har været vigtigst for dig under opskriftsudviklingen? Hvad har du lagt mest vægt på?

Det har været rigtig vigtigt for mig at skrive en smuk og indbydende bog – den skal ikke signalere sygdom. Jeg håber naturligvis, at opskrifterne og billederne er præsenteret på en sådan måde, at det kan friste og stimulere appetitten, når man bladre i bogen. Derudover er smag en utrolig vigtig faktor, når jeg udvikler opskrifter, og især til denne patientgruppe, som modtager kemo- og strålebehandling. Den type behandling giver desværre en række følgevirkninger, der kan nedsætte appetitten, og som kan gøre det meget svært at spise og holde vægten og få nok næring. Følgevirkningerne kan være kvalme, opkast, diarre, smagsforstyrrelser, gener i mund, hals og svælg, træthed, stress og bekymringer. Har du nedsat appetit, har det stor betydning for den måde, du kan stå imod behandlingen på, dit energiniveau og så videre. Det hele hænger sammen. Men jeg håber mange kan få glæde af bogen og finde nogle opskrifter, som passer lige til deres behov og smagsløg. Derudover er det vigtigt for mig, at understrege vigtigheden i at skelne mellem den rigtige kost til at forebygge kræft og den rigtige kost under kræftsygdom, når du er i behandling. Når formålet er at forebygge udvikling af kræft, anbefaler Sundhedsstyrelsen i Danmark en kost, hvor vi spiser grønt, groft og magert. Det forholder sig imidlertid anderledes, når du skal igennem et behandlingsforløb for kræft. Det vigtigste er da, at du får nok at spise, så dit behov for energi og protein er dækket, og det er netop denne bogs fokus.

 

Er bogen “kun” til kræftsyge eller vil andre også kunne få gavn af opskrifterne?

Hvis du er småtspisende, vil du kunne få glæde af bogen, men den henvender sig primært til mennesker, der er i et kræftforløb og modtager behandling.

 

Hvor længe har det taget dig at skrive bogen?

Jeg startede allerede så småt på bogen, mens Søren var syg, hvor jeg skrev idéer ned. Efter hans død, parkerede jeg bogprojektet, men genoptog det efter en samtale med min redaktør, Louise Haslund, som synes, det var en vigtig bog at skrive. Jeg har brugt længere tid på bogen, end jeg normalt gør, når jeg skriver bøger, da jeg har interviewet tidligere patienter, læger, talt med andre eksperter på området og søgt viden i andre bøger, artikler og deltaget i foredrag omkring kost og kræft.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide