Katrine Rønn Arnhem er uddannet søvncoach og babymassage underviser.
Har skrevet PDF-filen ”Barnets første år med søvn – Det du ikke orker at google dig til”, som er solgt i over 400 eksemplarer.
Katrine vejleder i søvn og underviser forældre i babymassage i og uden for København. Fra 1. juni tilbyder hun også Zoneterapi og kranio sakral terapi til babyer.
Du kan følge Katrine på hendes instagramprofil @babyterapeuten eller www.babyterapeuten.dk
“Jeg har dig, jeg er her, men nu er det tid til at sove”
Der findes mange forskellige metoder, som er ment til at få sit barn til at sove. Metoder, hvor vi når vi ser tilbage, godt kan se, at det var da helt hen i vejret. F.eks at lade sit barn græde sig i søvn hvilket i stedet skaber afstand og en mistro mellem barn og forældre.
Det er vigtigt, at man som forældre altid lytter til sit barns tilnærmelser. Om det er gråd, skrig eller uartigheder.
Det søvnløse barn
Børns personlighed kommer til udtryk i en meget tidlig alder. Ofte ses børn, som har svært ved at falde hen i søvnen, som et meget intellektuelt barn. De er nysgerrige, elsker oplevelser, hurtige motoriske og ikke mindst stiller de mange spørgsmål til deres forældre og omgivelser. Selv som baby udtrykker de meget nysgerrighed.
Det kan være hårdt at være forældre til børn, som har svært ved at overgive sig til søvnen, da børnenes utålmodighed kan få deres vrede og gråd til at gå fra 0-100.
Som forældre kan du hjælpe dit barn ved at anerkende og være der for trøst og hjælp. Hvis først barnet er trygt, handler det kun om tid. Gør jeres hensigt klar, og fortæl hvorfor og hvad der sker, på en måde som barnet kan forstå.
Børn er forskellige
Ofte skærer vi alle babyer over en kam, med udtryk som; “Babyer sover, spiser og laver bleer”
Men i realiteten er det meget anderledes. Babyer og børn er lige så forskellige, som krydderierne i krydderiskuffen. Nogle børn sover bedst, når de ligger stille og alene, andre børn sover bedst, når de bliver vugget og ligger tæt. Det handler om at kende sin baby. Lyt til din mavefornemmelse og din intuition, og ikke til alt den udefrakommende støj fra andre, som tror, de ved bedre.
Stop de dårlige vaner
Som forældre er der meget, som vi skal være opmærksomme på og ofte stiller vi os selv spørgsmålet; “Giver jeg mit barn dårlige vaner ved at…?”
Når man slår ordet “vaner” op, betyder det, at det er en slags adfærd, vi har tillært os, som kan være svær at ændre. Som oftest er det en helt naturlig og instinktiv adfærd, vi som forældre har med vores børn. Såsom at vugge, amme eller give flaske for at få baby til at sove eller det at ligge tæt med baby i sengen. De fleste ting vi gør, vil baby selv sige fra overfor, når tid er. Andre ting skal de have lidt hjælp med.
Vid dig sikker på, at det er de færreste teenagere, som skal vugges eller have en flaske for at kunne sove – det meste går naturligt over eller slutter omkring 1 års alderen.
Dog kan nogle ting godt blive lidt hårde i længden, specielt hvis man har et barn, der skal vugges i søvn – det kan blive ret tungt, når barnet bliver større. Brug da evt. en pilatesbold eller sengekanten.
Kort fortalt – lad de “dårlige vaner” være, med mindre I som forældre ikke ønsker, at det fortsætter. Husk! Det hele er en fase.