Tillidsbåndet forældre og børn i mellem er vigtigt, og bliver skabt i en meget tidlig alder. For at kunne falde i søvn og sove roligt, skal vi være trygge. Ikke dermed sagt, at hvis dit barn græder og har svært ved at falde i søvn, er det ikke trygt – For mange børn har et behov for at bearbejde dagens indtryk, inden de skal sove, og det kommer ofte til udtryk gennem gråd, urolighed og anstrengelse mod søvnen. Men søvnen er super vigtig, da det er her indtrykkene bliver bearbejdet.
Bearbejdelse af dagens indtryk
Det lille barn, som er startet i vuggestue, dagpleje eller andet, får pludseligt mange flere indtryk end før, hvor han/hun ellers var hjemme med sine forældre på barsel, og hvor der helt sikkert var en slags rutine. Barnet skal ikke kun socialisere med nye voksne men også andre børn, og det kan være meget at tage ind.
Lav en gennemgang af dagens forløb. Et råd til hvordan I kan snakke med jeres barn om dagens forløb, kan starte ved aftensmaden. Start med at snakke om hvad der er sket i dag; så lavede vi det, så lavede I det osv. Her er det vigtigt at have spurgt ind til pædagoger/dagplejen om, hvad de har lavet i løbet af dagen. Når I så senere putter, kan I tage snakken igen. Og selvom jeres lille ikke snakker endnu, er de fuldstændig med på, at det du/I snakker om, er det, som er sket for dem i dag. Har I et barn, som nyder massage, så kan det også bruges, da I så samtidig får rørt ved kroppen og giver ekstra nærvær og styrker berøringssansen.
Den indre ro
Den indre ro giver bedre, mere sammenhængende og længerevarende søvn – og det er aldrig for sent at optimere den. Jeg er af den overbevisning, at for at “skabe” de mest rolige og harmoniske børn, skal vi være hinanden nær. Gennem berøring, øjenkontakt og det, at vi lytter til vores børns behov.
Når jeg taler om ro, handler det ikke om at få børn til at ligge, sidde eller gå stille, heller ikke om at deres lemmer skal være i ro, men om en indre ro, som giver dem en rolig kerne.
Gennem berøring og kropskontakt (massage, nus og hud mod hud) kan vi styrke den indre ro og udløse de vigtige kærlighedshormoner. Udskillelsen af kærligheds og glædeshormoner er direkte forbundet til en bedre indsovning.
Med de helt små børn er det let at snige berøring ind i løbet af dagen, ved de lidt større skal der lidt mere “Ninja” til, og ved de helt store skal man måske trylle lidt med en film, lidt hyggesnack eller en god historie.
Søvn er ikke altid et givent med et lille barn
Søvn kan ofte være roden til frustrationer hos forældrene, og man stiller sig selv spørgsmålet: Hvad er det, jeg gør forkert?
Men bare rolig, så længe du vil dit barn det bedste, gør du intet forkert Det kan dog nogen gange være vigtigt at stoppe op, se på sig selv og sige; nu har jeg givet det et gedigent forsøg, nu leger vi lidt i stedet og får den gode stemning tilbage, og så prøver vi igen senere.
Der findes mange forskellige strategier til, hvordan man kan hjælpe barnet ind i søvnen, når det er tid til at sove.
Det er meget forskelligt fra barn til barn, hvad de reagerer positivt på. Så prøv jer frem.
Tag jer tid til putningen
Det er ikke altid baby og forældre er enige om, hvornår man skal/burde sove – og det kan til tider være super hårdt og frustrerende. Et af de bedste råd til putningen, om det er dag eller nat, er – giv det tid! Vær tilstede i nuet for på den måde begynder du ikke at tælle minutter og timer.
Ofte er de lange putninger et forsøg fra babys side på at være jer nær, mærke jer og vide han/hun ikke er alene.
Tag dig tid, vær’ rolig og omsorgsfuld – da føler barnet ikke at det er til “besvær” og putningen vil kunne gå hen og blive en hyggetid.
Husk! – Det at I tilbyder søvn, hygge og omsorg ,gør jer til de bedste forældre for jeres lille baby.