Vores tøjvask forurener mere end 1 million biler

”Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker”.

Budskabet er blevet gentaget igen og igen i de sidste 10 år, men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet – og ikke mindst spare penge – lader vores vaskevaner til at være svære at bryde.

Det viser en ny stor europæisk rapport, som Electrolux står bag. Rapporten er baseret på en undersøgelse, der er foretaget i 12 lande med 12.000 europæere – heriblandt 1.000 danskere – og det er den største af sin slags, der er foretaget i Europa.

Høje temperaturer og vaskepulver skader tøj og miljø

Ifølge den omfattende rapport vasker næsten 69 procent af danskerne primært ved 40°C og derover. Det skader både vores tøj og miljøet. Ved at sænke temperaturen med blot 10° C til 30° C kan man både forlænge levetiden på vores tøj samt reducere mængden af CO2 med 4.9 millioner tons om året – uden at gå på kompromis med renheden. Det svarer til, at man fjernede mere end 1 million biler fra vejene.

Låst fast i dårlige vaner

En del af forklaringen på, hvorfor vi hænger fast i forældede vaskevaner, handler om vores opdragelse. I undersøgelsen fortæller 59% af alle europæere – og 51 procent af danskerne – at de vasker på den måde, de fik det vist eller lært af eks. deres forældre, og størstedelen fortæller, at de ikke tror på, at deres vasketøj kan blive rent på temperaturer på 30 grader eller under.

Forskning viser ellers, at hvis man vasker sit tøj i koldere temperaturer og i kortere tid, forlænger det tøjets levetid og reducerer frigivelsen af mikrofiber i vandet, som kan skade miljøet,[2] mens innovative teknologier i vaskemidler og vaskemaskiner gør det muligt at rengøre sit tøj i koldere temperaturer. Man kan med fordel vaske sit normale tøj, som er normalt snavset, ved 30 grader i stedet for ved 40 grader.

Forbrugerne har brug for en ny fortælling

83 procent af de adspurgte europæere – og danskere – svarer, at de er interesseret i at forlænge levetiden på deres tøj, og spørger man dem, hvad de ville være villige til at gøre for at få deres tøj til at holde længere, peger størstedelen på temperaturen. 50 procent af europæerne – og 46 procent af danskerne – siger, at de ville vaske på 30 grader eller koldere, hvis det betød, at deres tøj holdt længere. Derfor kommer vaskegiganten med følgende råd:

”Vask mindre, brug dit tøj mere mellem hver vask og gør 30 grader frem for 40 grader til normen, når du vasker. Gør du det, kan du både få dit yndlingstøj til at leve længere, du behøver ikke købe så meget nyt tøj, og vi kan beskytte vores miljø bedre,” siger Vanessa Butani fra Electrolux.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er