[single_post_category_name]

Fra fanfiction til bestseller: Hvordan FiftyShades of Grey forargede og forførte verden

Annonce for Gyldendal

Da Fifty Shades of Grey i de tidligere 10’ere indtog og overtog bestsellerlister, middagssamtaler og den kollektive bevidsthed, blev bøgerne modtaget med entusiasme og kritik. 10 år senere udkommer den sjette bog i serien, og E L James’ erotiske univers pirrer og provokerer endnu. Det her er historien om Fifty Shades of Grey. Pssst … 17. august udkommer allersidste bind i serien, hvori du får hele sandheden om den mystiske Mr. Grey.

 

En online sensation

Historien begynder i 2008 i England med en mor til to og en Blockbuster-vampyrfilm. Som så mange andre piger og kvinder verden over blev E L James efter at have set filmen Twilight grebet af Stephenie Meyers bøger om vampyren Edward og mennesket Bellas kærlighedshistorie. James læste og genlæste serien og følte sig så inspireret, at hun besluttede sig for selv at skrive en bog. Det var her, hun opdagede fanfiction.

Fanfiction er et primært online fænomen, hvor fans af bøger, film og lignende deler historier om deres yndlingskarakterer, som de selv finder på. Ofte finder disse historier sted i alternative universer, hvor karakterernes omstændigheder er anderledes end den oprindelige fortællings kanon.

James kom hurtigt i gang med at skrive sin egen Twilight-fanfiction. Under navnet Snowqueen’s Icedragon udgav hun en sexet og medrivende viderefortælling af Twilight.

Historien tog internettet med storm og genererede hurtigt titusindvis af kommentarer, diskussioner og kæmpe fans. James havde fat i noget helt specielt.

 

Fifty-two Shades of Grey

Snart besluttede James sig for at genskabe historien i sin egen, originale udgave og udgive den som e-bog og print on demand-paperback. Der gik dog ikke længe før store og internationale forlag fik øjnene op for romanen om Anastasia Steele og hendes mystiske, rige og helt vildt forførende elsker Christian Grey.

Fifty Shades of Grey blev i 2012 købt af det engelsksprogede forlag Vintage Books og er siden blevet oversat og udgivet på 52 sprog. I Storbritannien blev bogen den hurtigst sælgende paperback nogensinde. I 2013 var E L James verdens mest indtjenende forfatter over forfattere som J. K. Rowling og Dan Brown.

Et kontroversielt, kulturelt fænomen

Det var på dette tidspunkt ingen tvivl: E L James’ lille, erotiske trilogi var på dette tidspunkt et decideret kulturelt fænomen. Der var få, der ikke havde en mening om Fifty Shades of Grey. Fra dedikerede fans til dedikerede kritikere: Fifty Shades of Grey vækkede stærke følelser i sine læsere.

Noget af kritikken var, som man generelt kunne forvente af anmeldelser: Nogle brød sig ikke om James’ skrivestil, andre mente ikke, at portrætteringen af BDSM var realistisk. Men som Fifty Shades of Grey og lignende erotiske romaner voksede i popularitet, gjorde ét specifikt udtryk ligeså: Mommy porn.

Udtrykket tillod kritikere at se bort fra genrens, og især Fifty Shades of Greys, enorme popularitet og ikke tage bøgernes succes alvorligt. Bøgernes fans var i dette perspektiv intet andet end dårligt belæste husmødre, der kedede sig derhjemme. Alle 95 millioner af dem.

I 2013 viste britisk forskning ikke desto mindre, at denne forestilling overhovedet ikke stemmer overens med virkeligheden. Fifty Shades of Greys læsere både kritiserede og nød bogen, var underholdt og pirret, grinede af den og med den. For mange var læsningen af Fifty Shades of Grey en social aktivitet. Bogen blev diskuteret i bogklubber, på internetfora og med veninder: Fifty Shades of Grey var blevet mere end bare en bogserie. Det var et samtaleemne, en referenceramme – et fænomen.

 

Mr. Grey will see you now

I 2015 havde filmatiseringen af trilogiens første bog Fifty Shades of Grey premiere. Ligesom bogen, den var baseret på, blev filmen mødt af blandede meninger. Og ligesom bogen satte filmen nye salgsrekorder. Men ikoniske citater, luksuriøse billeder og et forførende pop-soundtrack cementerede filmserien Christian Grey og Anastasia Steeles tilstedeværelse i den offentlige bevidsthed.

Udover tre film inspirerede bøgerne også til en hel kollektion af sexlegetøj, der i 2021 stadig går som varmt brød blandt fans såvel som ikkefans.

Samme år, som den første film havde præmiere, udkom endvidere Grey. En genfortælling af romanseriens første bog, nu fortalt af Christian Grey. I mørket fulgte i 2018, og d. 17. august 2021 udkommer seriens sidste bog, den klimatiske finale fortalt af Christian, Fri. Forudbestil lige her.

 

Udenfor det grå univers

E L James’ forførende univers har gennem sin massive succes såvel som sin kritiske modstand vist sig at være et nyt kanonisk værk inden for romancelitteraturen. I 2021 er det næsten umuligt at snakke om erotisk og romantisk fiktion uden at tænke på Fifty Shades of Grey.

Da Fifty Shades of Grey blev udgivet, førte det til en eksplosion inden for genren. Erotica-forfattere gik fra at skrive til små nichepublikum til at toppe bestsellerlisterne. Da Fifty Shades of Grey efter 32 uger i top 3 på The New York Times’ bestsellerliste røg ned på en fjerdeplads, var det erotica-forfatteren Sylvia Day, der indtog førstepladsen.

Fifty Shades of Grey ikke blot normaliserede og populariserede erotica, den inspirerede også forlag og forfattere til at gentænke præsentationen af genren. I stedet for de bare overkroppe og hede kys, man var vant til at portrættere på bøgernes forsider, gik mange nu i stedet efter elegante, mørke og simple omslag, der mindede om Fifty Shades of Grey i stilen.

Berømt og berygtet

I dag indgår Fifty Shades of Grey i mange af de mest interessante udviklinger og historier fra bogverdens seneste ti år.

E L James’ legendariske bøger spiller en vigtig rolle i både fortællingen om fanfiction og selvudgivelse, såvel som at de foregreb fjerdebølgefeminismens fascination med BDSM og kinks.

Men mere end noget andet viser Christian Grey sin sejlivede natur år efter år: Titelkarakterens mystiske persona, hans rigdom og hans mørke, kontrollerende sider er blevet en ikonisk del af popkulturen, der forfører og forarger den dag i dag.

Fri – Fifty Shades of Grey fortalt af Christian af E L James udkommer 17. August 2021. Forudbestil bogen lige her. Og få fingrene i hele serien her med 25% rabat. Lydbogen udkommer 3. september.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide