One on one med Elham Kavousi

Denne artikel er oprindeligt bragt i ChriChri Magasinet ‘The Self-care Issue’. Du kan blive abonnent her.

Elham Kavousi er både journalist, Danish Beauty Award dommer, stylist og forfatteren bag bogen Mørkglødet, som er en beautybog, der fortæller om Elham Kavousis egen kamp om at elske sin egen krop med den vilde behåring, der ikke kun viste sig på toppen af hovedet af hende. Men hvorfor er vi egentlig så bange for at have hår på kroppen som kvinde? Det har vi taget en snak med Elham om.

 

Hvordan har du det med din kropsbehåring?

Jeg er et sted i mit liv, hvor jeg hviler i min krop, og det indebærer at have sluttet fred med min kropsbehåring. Jeg skammer mig ikke længere, og er heller ikke bange for at vise det frem. Jeg har kæmpet med min uønskede kropsbehåring hele mit liv, jeg er blevet mobbet med det, og det har sat sine spor, for jeg fjerner det stadig, når jeg har bare ben eller arme. Men jeg slår ikke mig selv i hovedet over det længere, og i dag er det bare en del af den jeg er og hvordan jeg ser ud på. Det har taget mange år, men jeg er i en alder, hvor jeg ved hvem jeg er, og har så meget respekt for kvindekroppen, at min uønskede kropsbehåring ikke tynger mig. Jeg kan trods alt ikke gøre så meget ved det – jeg får da laser i ny og næ, men de er der, og mig og min krop skal leve sammen i rigtig mange år endnu, så hvorfor ikke bare elske det, jeg har. Da jeg var en lille pige, der vidste jeg ikke, at man ikke kan mobbe en, der holder sit hoved højt og bærer sig selv og sin krop med stolthed.

 

Hvorfor tror du, at kropsbehåring er et tabu for kvinder?

Siden tidernes morgen har kvinder skulle indordne sig kropsmæssigt, og kvindekroppen har i rigtig mange år været et smukt poleret glansbillede, så når virkeligheden bryder med det glansbillede, som hersker i mediebilledet og normen for den “perfekte” kvindekrop, så skammer vi kvinder os over, hvordan vi rent faktisk ser ud. Kropsbehåring er naturligt og alle har det i mere eller mindre grad, og der er jo en forklaring på, hvorfor nogle har mere kropsbehåring end andre. Så når vi skjuler vores sande kroppe væk, fordi vi jagter et urealistisk kvindeideal, jamen så bliver det tabubelagt, og vi vil alle gerne være en del af det “perfekte” kvindesyn, der bliver vist i medierne.

 

Hvorfor skal vi tale mere om kropsbehåring?

Jeg har det generelt sådan med mange tabubelagte emner, at jo mere vi taler højt om det, jo mere er vi med til at normalisere mange af tabuerne. Den “perfekte” kvindekrop har vi alle, for både du og jeg ser ud, som en kvindekrop skal se ud på. Så kropsbehåring skal ses som en normal del af kroppen hvad enten du er mand eller kvinde. Og jo mere vi taler om det, jo færre unge piger føler sig forkerte hele deres barndom netop på grund af det. Hvis jeg kan være med til at give bare én lille pige håb ved at vise min kropsbehåring frem, jamen så gør jeg gerne det. For den følelse jeg sad med meget af min barndom og ungdom, var virkelige ikke rar og jeg ville ønske, at jeg havde haft et sted jeg kunne søge hen for at føle mig bare en smule normal med min kropsbehåring.

 

Hvad håber du vil ændre sig?

Jeg håber, at det urealistiske kvindeideal forsvinder med tiden. For hold kæft mand, det er svært at leve op til. Jeg er 36 år og ved, hvordan man ser ud uden filter og uden redigering af billeder, men det gør man unge piger ikke, og når vi bliver bombarderet med billeder af et urealistisk kvindekrop hele tiden via især de sociale medier, jamen så vil vi altid føle os forkerte.

 

Hvor meget fylder kropsbehåring for dig i dag?

I dag har jeg fundet ro, og jeg er helt okay med min kropsbehåring. Så det fylder ikke særlig meget i min hverdag. Selvfølgelig er det irriterende at skulle fjerne det i ny og næ, men det holder mine ben og arme varme og vinteren, og når jeg føler for det, jamen så fjerner jeg det. 80% af tiden har jeg kropsbehåring, og de resterende 20% er jeg på ferie uden – bare for at få en smule sol på min krop.

 

Hvad er dit råd til andre kvinder med meget kropsbehåring?

Hvis man har meget kropsbehåring, som man ikke kan leve med, jamen så kan man jo altid holde det nede med regelmæssigt laserbehandlinger. Jeg får selv laser, men fordi jeg har så kraftig en hårvækst, så kan jeg ikke slippe helt for min kropsbehåring. Men det mindsker det for mig, og det er helt okay. Personligt finder jeg ro i, at jeg ser ud, som jeg gør, og jeg kan ikke ændre det. Så i stedet for at blive ked af det over min kropsbehåring hele tiden, så har jeg givet slip på den bekymring, og det giver mig et gladere liv med en masse sindsro, og det er guld værd. For i sidste ende findes der kun én af mig og kun én af dig, så lad os få det bedste ud af det.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive