[single_post_category_name]

Kom tæt på Familiens Vitaminer

Denne artikel er oprindeligt trykt i The Self-Care Issue

Silja Jonsdottir og ægtemanden Morten Dahl startede egentlig med en idé om at lave vitaminer og kosttilskud til dem selv og deres familie, da de syntes, der manglede et produkt på markedet, som i højere grad var videnskabeligt funderet end kommercielt – og som også tilgodeså miljøet. Men hver gang de luftede idéen for venner og bekendte, blev de mødt af undren over, hvorfor de ikke tænkte større, så alle kunne få gavn af parrets viden. Det fik parret til at kaste sig ud i projektet, der hurtigt er blevet så stor en succes, at Silja har opsagt sit job som miljøingeniør for at styre virksomheden fuld tid – når hun lige er færdig med at være på barsel med parrets tredje datter, der kom til verden dagen efter lanceringen af Familiens Vitaminer. Man kan derfor roligt sige, at der har været – og stadig er – fart over feltet i Silja og Mortens liv, hvor æstetik og videnskab forenes på fineste vis.

Det lå ikke just i kortene for Silja Jonsdottir, at hun skulle være ejer af et firma, der producerer kosttilskud. Hendes hjerte bankede mere for miljø og bæredygtighed, hvilket blev perfekt forenet i hendes job som miljøingeniør. Men skæbnen ville det anderledes.

 

Da Silja blev gift med sin mand, Morten, vidste hun godt, at hun nu havde bundet sit liv sammen med en mand, der virkelig gik op i sit virke som speciellæge og som forskede i kosttilskud. Men at hendes evner kunne være et perfekt match til Mortens, opdagede parret først senere, da snakken en dag faldt på at udvikle deres egne kosttilskud til deres familie. Morten havde længe haft et ønske om at bruge sin forskningsbaggrund til at lave mere videnskabelige kosttilskud end de kosttilskud, der var tilgængelige og hovedsageligt drevet af forretningsfolk med en god idé. Han ønskede få det bedste ud af videnskaben for reelt at styrke sundheden. Silja selv var heller ikke særlig glad for de kosttilskud, hun havde gemt væk i sine skuffer. Hun glemte simpelthen at tage sine kosttilskud, fordi de ikke stod fremme, men samtidig synes hun ikke, at æskernes æstetik var flot nok til at få plads på spisebordet – og æstetik er en anden af Siljas passioner. Det vidste sig, at parrets visioner om kosttilskud, der var spækket med det bedst mulige indhold pakket ind i smuk emballage, var en idé, som flere end kun de selv ønskede sig, og så var Familiens Vitaminer født. ”Det var selvfølgelig et projekt på en helt anden skala, men hvis der er noget, vi gerne vil, så er det at gøre noget godt for andre og være til hjælp på et område, som er en jungle at navigere i uden særlig meget evidens. Derfor gik vi helhjertet ind i Familiens Vitaminer”, siger Silja.

 

Udover at produkterne skulle tage sig æstetisk flotte ud, var det også vigtigt for Silja, at der blev indtænkt bæredygtighed og klima i deres produktion. Den del kunne Silja især bidrage til, mens Morten nørdede med indhold, og resultatet blev kosttilskud, du kan tage med god samvittighed over for både dig selv og miljøet. ”Vi ville have, at vores produkter er dansk produceret. Det var et vigtigt krav for mig. Men det viste sig faktisk at være svært at finde en fabrik, som kunne leve op til alle vores krav til bæredygtighed og indhold. Vi endte heldigvis med at finde en fabrik på Møn, hvor det hele kunne gå op i en højere enhed. Vores emballage er 100 procent genanvendelig og produceret i genbrugsplast. Det er lettere og mere klimavanligt at transportere, og der er mindre spild ved end glas, som let kan gå i stykker. Desuden bliver varme fra fremstillingen af vores emballage brugt til at opvarme lokalerne på fabrikken, så på mange måder er bæredygtigheden tænkt ind hele vejen rundt i produktionen”, siger Silja.

 

Produkterne blev lynhurtigt en succes hos kunderne. At det er produkter med et godt og lægefunderet indhold understreges kun af, at både FCK og Brøndby IF var nogle af de første kunder, da de ville have det ypperste til deres spillere – og det var Familiens Vitaminer, konkluderede deres sundhedsstab og forskere, som havde kosttilskuddene under deres lup. Selvom Silja og Morten selvfølgelig er stolte af at være officiel leverandør til de to fodboldklubber, så er de lige så glade for, at barselsinstitutter, diætister og den helt almindelige dansker putter Familiens Vitaminer i indkøbskurven. ”Nogle vægter hvordan produkterne er sammensat, nogle går op i at det skal være danskproduceret, nogle vælger os for bæredygtigheden og nogle kan godt lide, at produkterne er så pæne, at de kan stå fremme. Det gør mig så glad, at vi har skabt et produkt, som taler til så mange forskellige mennesker”, siger Silja.

 

Faktisk går det så godt for Familiens Vitaminer, at Silja har måtte sige sit job som miljøingeniør op, for at de kan følge med virksomhedens vokseværk. Familiens Vitaminer startede ikke med visionen om at blive en selvstændig forretning eller levevej for Silja. ”Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, det ikke har været svært for mig at sige farvel til mit job som miljøingeniør. Det er jo det, jeg har uddannet mig til og arbejdet med i otte år, men omvendt må jeg også bare sande, at nu er det Familiens Vitaminer, jeg brænder for. Det er jo heller ikke fordi, jeg ikke kan bruge det, jeg har lært. Jeg skal bare bruge det på en anden måde”, siger Silja, som har lister med opgavepunkter, hun glæder sig til at kaste sig over fuldtid, når barslen med parrets yngste datter er ovre.

 

På Morten og Siljas liste står der også flere ønsker til produkter, som parret gerne vil lave, der kan fungere som brikker i puslespillet om at opnå en sund livsstil og et stærkt helbred for alle generationer. De drømmer om at skabe anderledes D-dråber til børn og et kosttilskud, som sænker kolesterol og beskytter mod hjertesygdomme. Men det tager lang tid at udvikle produkterne, fordi parret kun vil lave produkter uden at gå på kompromis med evidens og kvalitet, så kunden ved, at der er den bedste videnskab bag kosttilskuddene, ligesom produkterne skal være til at betale, selvom de er spækket med godt indhold. ”Vi er jo ikke forretningsmænd og bliver tit spurgt, hvorfor produkterne ikke er dyrere. Men for os er det vigtigst, at alle kan være med, og at vi gør en forskel”, siger Silja.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide