[single_post_category_name]

Stop din overtænkning og bekymringer

Hos ChriChri elsker vi at læse og lære om selvudvikling, hvordan vi kan bryde dårlige vaner og hvordan vi kan skabe forandring i vores liv. Derfor er vi superglade for, at vi har teamet op med coach Christina Wichmann Rosenkvist, som fremover vil guide dig til netop dette her hos ChriChri. Hvis du har tendens til (som let’s be real de fleste af os har) at overtænke alting og bekymre dig, så kan du her læse om, hvordan du tackler det bedst. 

Er du også stødt på en citater ala; “størstedelen af dine bekymringer, bliver aldrig til noget i virkeligheden”? Men hvis du er ligesom mig og sikkert også rigtig mange andre mennesker, så afhjælper den slags citater ikke belastningen dine bekymringer kan være. De bidrager tværtimod mere til en forkerthedsfølelse. Du kan nemlig godt se, at det det da ikke nytter noget, men hvad hjælper det?

Hvorfor fortæller citaterne fra sociale medier, kun hvor overflødige dine bekymringer er, men ikke hvordan du får den nagende bekymring til at tie stille, så du kan koncentrere dig, eller få en ordentlig nats søvn?

Bekymringer og overtænkning kan komme i mange nuancer, da det er subjektivt og meget individuelt, hvad vores bekymringer handler om. Men her vil jeg lidt groft, dele det op i to kategorier, da der selvfølgelig findes bekymringer, som er helt reelle. Men dem vi har flest af, er dem jeg kalder hverdagsbekymringer. Det er dem der ofte handler om karriere, uddannelse, parforhold, børn og andre relationer i livet.

Giv dem lidt kærlighed

Du kan betragte bekymringer, som et lille barn, der har brug for trøst og omsorg. De vil ikke holde op med at græde eller lave ballade, før du har taget dig lidt af det. Med det mener jeg ikke, at du bør dyrke dine bekymringer, men samtidigt tror jeg heller ikke på, at uønskede tanker forsvinder, ved at ignorere dem eller forsøge sig med at kvæle dem i positive mantraer. De skal måske bare have et lille kram i form af lidt ændring af tankerne herom, så du kan komme videre med andre vigtige ting.

1. Step – Tag styringen

Når du får besøg af bekymringstanker, så se først om du kan skille det ad, således at du ser på hvad der er indenfor din kontrol og hvad der er udenfor din kontrol. Det kan for eksempel være, at du går og bekymrer dig omkring at blive fyret i en fyringsrunde.
Det er helt naturligt en utryg følelse, men det er desværre ikke kun op til dig, om du beholder dit job eller ej. Det der til gengæld er op til dig, er hvordan du håndterer det. Du kan nemlig selv tage beslutninger om hvordan du vil forholde dig – Du kan f.eks beslutte at søge et andet job med det samme eller blot forberede dig på, at det kan ske og hvad du så vil gøre. Det er faktisk kun vores egne tanker og handlinger vi har kontrol over, så alt andet er ude af dine hænder. Første step i at slippe bekymringerne, er derfor at få skilt det ad. På den måde kan du selv tage ansvar og styring. Bevidstheden om dette, kan være befriende, da du kun kan tage ansvar for dig selv og dine handlinger og ikke dine omgivelsers.

2. Step – Tænk det til ende

Selvom du har fået skilt det ad, kan det stadig virke lidt angstprovokerende at slippe med begge hænder. Du kan derfor have brug for at tænke det helt til ende og måske endda lade det svinge forbi et worst case scenario. Til det bruger jeg det jeg kalder, “Og hvad så-metoden”. For at demonstrere hvordan den fungerer, vil jeg fortsætte med eksemplet om at være bange for at miste jobbet.

Metoden: “Og hvad så hvis du mister dit job?”
Den bekymrede: “Jamen så har jeg jo ikke noget job mere”

Metoden: “Og hvad så – hvad sker der så?”
Den bekymrede: “Så må jeg på dagpenge og finde et nyt job”
Metoden: “Og hvad så?”
Den bekymrede: “hmm.. men så finder jeg jo nok et nyt job på et tidspunkt.. og måske et spændende et”.

Det er naturligvis meget forsimplet her, men ideen er simpelthen, at følge bekymringen hele vejen til ende, da du som regel selv har løsninger, på det dine bekymringer og tanker kommer af. Der kan endda gemme sig nye spændende muligheder, som for eksempel, at give sig tid til at finde et virkelig spændende job. I eksemplet ovenfor kunne den bekymrede jo også nævne noget omkring, at skulle leve på dagpenge for en periode. Er det tilfældet, så kan den bekymring også få en tur med “Og hvad så-metoden”. Du kan eventuelt skrive det ned, da det kan virke godt, at danne overblik. På den måde kan du også genbesøge spørgsmålene og resultaterne du kom frem til.

Når du arbejder med dig selv på den her måde, vil jeg altid advokere for, at du er kærlig og tålmodig med dig selv. Du kan se det som en muskel, der skal trænes og vedligeholdes. Muskler bliver ikke store ved at du løfter vægte en enkelt gang, så giv dig selv klap på skulderen. Du gør det godt og du kan helt sikkert klare det livet bringer dig.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide