En kvinde vi kan li’: Ulla Hentze

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag sætter vi fokus på en række stærke kvinder, som kan inspirere os andre badass-kvinder, som vi er flest.

Ulla Hentze er skodesigner og fremstiller ortopædiske designersko og skræddersyede sko til dem, som ikke gider at have ondt i fødderne med salg i både Kina og Danmark. Hun har desuden sin helt egen skofabrik i Kina, som hun har kaldt WomenPowerFactory.


Hvorfor skabte du din egen skofabrik i Kina? 

Mit skoeventyr i Kina begyndte med, at jeg gerne ville producere noget i Kina, som var kinesisk, men ikke bare fordi det var billigt. Jeg producerede forskellige ting i Kina; paraplyer og tryksager over nogle år, og i 2005 besluttede jeg så, at jeg ville producere kinasko – en sko, som er produceret ved en traditionel kinesisk metode, hvor man, i stedet for at lime, støber sålen fast i skoens lærred. Det var slet ikke planen, at jeg skulle åbne en fabrik, men da jeg var taget derud for at bo i en længere periode sammen med min dengang 10-årige datter – der så kom til at gå i den lokale kinesiske skole – fordi jeg ville lære, hvordan man styrer en skoproduktion, fik jeg idéen, at jeg gerne vil have min egen fabrik – for her kunne jeg jo lave, lige hvad jeg havde lyst til og jeg kunne selv bestemme, hvordan forholdene skulle være.

Hvad var det ved forholdene på de kinesiske fabrikker, du ikke brød dig om?

Det var egentligt mest det, at ledelsen på de store fabrikker ikke så mulighederne i de dygtige medarbejdere, der ofte arbejder på fabrikkerne. I Kina bliver arbejderne betragtet som en del af en stor maskine, der bare skal gøre én bestemt ting eller bevægelse. Man ser ikke muligheden i, at nogle af de her arbejdere kan bidrage med mere f.eks. idéer eller bedre løsninger. Og man ser da slet ikke muligheder i kvinderne. De bliver simpelthen behandlet som møbler, og de bliver aldrig rost for noget som helst. En dag kom jeg til at sige højt, uden at tænke så meget over det, at man skulle åbne en WomenPowerFactory, hvor det er kvinderne, der bestemmer. Den sætning fik en del opmærksomhed, og da jeg spurgte, om nogen af kvinderne ville arbejde hos mig, hvis jeg åbnede min egen fabrik, blev der sagt ja. Jeg blev lidt rystet over min egen opfindsomhed og ærgrede mig over, at jeg aldrig kan holde min mund. Men nu var det sagt, så jeg kastede mig ud i det. Jeg valgte forskellige personer, der kunne noget forskelligt og sammensatte et lille team og bad dem hjælpe med at finde lokaler og maskiner, som vi skulle bruge. Vi fandt en etage i en statsejet ejendom på 300 kvadratmeter, som vi fik sat tip top i stand. Så var vi i gang, og vi begyndte at øve os i at samarbejde, og det var virkelig helt fra bunden. De kunne producere, jeg kunne designe, men vi skulle lære af hinanden. De samme ord betød ikke altid det samme for os. Hvad er kvalitet? Er det en god idé at klage? Alt sådan noget. Jeg kunne skrive en bog om det!

Hvorfor har du kun kvinder ansat? 

Der er faktisk også andre end kvinder ansat, men det er kun kvinderne, der bestemmer på fabrikken. Vi er nødt til at tage hensyn til, at vi skal have de dygtigste folk på de forskellige arbejdsområder, og derfor har vi også et par mænd hos os. Men kvinderne bestemmer, og da vi har taget det navn, vi har, så kan vi til enhver tid forsvare, at vi ikke kan have en mandlig leder – det ville ødelægge navnet. I øvrigt er kvinderne virkelig gode til at styre fabrikken. De vil gerne have, at der er ordentlige arbejdsforhold for alle, at alle kommer til orde og at vores fabrik både vokser og vi bliver dygtigere og dygtigere til det, vi laver.

Hvad tilbyder du dine kvindelige ansatte, som de ikke får ved andre arbejdspladser?

Jeg tilbyder alle mine ansatte at blive taget alvorligt. Jeg tilbyder dem at tage ansvar for det, de laver, og få den frihed der følger med. De føler ejerskab og jeg stoler fuldstændig på dem – og de på mig. Det har været guld værd bl.a. i denne tid, hvor mange jo må dreje nøglen. Vi har set, at mange fabrikker og virksomheder rundt omkring os er gået konkurs. Det kommer ikke til at ske for os.

Hvor mange medarbejdere har du på fabrikken? 

Jeg har lige nu 8 medarbejdere, hvoraf de fem er kvinder. Indimellem har vi en stor produktion til en anden kunde, men så bruger vi nogle samarbejdspartnere, som vi har kendt igennem mange år, og som vi kan lave masseproduktion hos. Så er mine egne medarbejdere med ude og styre produktionen og tjekke op på kvaliteten.

Hvorfor er design også vigtigt ved ortopædiske sko? 

Vi har alle sammen de samme behov for at tage os godt ud, også selvom vi måske er kommet til skade, er blevet lidt slidt eller er født med en skavank. Alle ønsker at se smukke ud. Bare fordi du måske går lidt skævt og måske får ondt i foden på grund af det, så betyder det jo ikke, at du har lyst til at rende rundt i noget, der er kedeligt eller fodformet. Tidligere turde jeg næsten ikke sige ordet ’ortopædisk’, fordi alle får et billede inde i hovedet af et par snørestøvler med en klods under, som mest ligner en soldaterstøvle fra det forrige århundrede. Det passer jo ikke lige til en sommerkjole. Men den første kvinde, jeg lavede et par smukke sko til, var Mette, der var blevet kørt ned på cykel af en gravko. Hun endte i en kørestol og kunne ikke længere passe et par pæne sko. Så er man henvist til sokker! Men jeg har også mange kunder, som bare får frygtelig ondt i fødderne og ikke kan få sko, der passer dem. De ønsker sig samme smukke sko, som de også gik i tidligere. Humøret er en vigtig funktion og derfor er smukke sko også vigtige.

Har du altid gerne ville være selvstændig?

Jeg har aldrig været andet. Da jeg blev færdig på designskolen, var jeg bange for at sidde fast i systemet, hvis jeg ikke kunne få arbejde. Og da jeg ikke med det samme fik et arbejde, blev jeg selvstændig. Jeg slog mig sammen med en skolekammerat og lavede et tøjfirma, udstillede på modemessen på Bellacenteret og fik faktisk ret godt gang i forretningen med det samme. Jeg har nok bare altid kastet mig ud i ting, som jeg synes, var spændende. Nogle gange er det rigtig sjovt, andre gange er det op ad bakke. Men jeg vil aldrig bytte den følelse af frihed, som man får, når man selv kan tage beslutningerne.

Hvad har været din største sejr med din fabrik og virksomhed?

Det var absolut den dag, de på fabrikken sagde: ”Vi er ikke bare en fabrik, vi er en virksomhed, og det vi laver, er mere kunst end sko”. Det bedste ved at arbejde på WomenPowerFactory er, at man aldrig ved, hvad man skal lave i næste uge. Der sker hele tiden noget nyt, og vi er alle sammen med til at udvikle nye ideer. Det skaber et stærkt fællesskab, og den største succes for mig har helt klart været at opnå følelsen af ”Vi er ikke bare WomenPowerFactory – vi er WomenPowerFamily”.

Hvorfor er det vigtigt at kvinder supporter kvinder? 

Fordi det ofte er så stærkt undervurderet, hvad vi kvinder egentlig kan. Mænd bakker mænd op, men det er svært som kvinde at stå fuldstændig alene. Vores måde at agere på bliver ofte misforstået og tolket som svaghed. Derfor er vi kvinder nødt til at bakke hinanden op og også hjælpe hinanden med at komme frem. Min erfaring fra min egen fabrik er, at når man giver kvinder, som ikke tidligere har haft en lignende chance, muligheden for at bestemme og styre selv, og for at tage ansvaret for deres eget og andres arbejdsliv, så gør de sig enormt meget umage, og de vokser helt vildt. De tager simpelthen bare skeen i egen hånd og tænker ikke kun på sig selv, men på fremtiden, medarbejderne og det fælles bedste.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive