[single_post_category_name]

Facelift eller fillers?

Allerede ved 40-års-alderen begynder huden i ansigtet og på halsen at blive slap. Det kan ske endnu tidligere, hvis man har dyrket meget sol, røget eller er genetisk disponeret. Huden mister sin elasticitet og bliver slap, og det underliggende væv synker ned. Dette medfører, at kinderne bliver slappe, hud og fedt synker ned mod kæbevinklen som ”muleposer”, og huden på halsen bliver løs, hvorved vinklen mellem hals og hage mindskes.

LÆS OGSÅ: Overvejer du at få større læber?

Man læser gang på gang i aviser og ugeblade om at vi hellere vil ”filles end løftes”. Er man mellem 30 og 45 år og er ked af nogle rynker, er det korrekt. Men har man løs hud kan filler og botox ikke erstatte kirurgi, hvor man fjerner den løse hud.

Det er helt forskellige indgreb med hver deres indikation. Er man generet af små fine rynker omkring munden, omkring øjnene eller små rynker i panden, skal man ikke have lavet et facelift , men overveje filler, botox eller måske en peeling eller laserbehandling. Har man derimod løs hud på kinder, kæbelinje og eller hals kommer man ikke langt med filler eller botox ligegyldig hvor mange behandlinger man får.

En ansigtsløftning kan foretages på flere forskellige måder. De har alle det formål at korrigere på slap hud og slapt væv, især på de nederste 2/3 af ansigtet samt evt. på halsen, hvis der er behov for det.

Hvem er egnet til en ansigtsløftning?

For at få et godt resultat af en ansigtsløftning, er det vigtigt, at du er velegnet til operationen. Huden skal være elastisk. Hvis den er tyk og grov, er man mindre egnet. Det gælder f.eks. mange mænd. Den mest velegnede kandidat er en slank kvinde, uanset alder, der lever sundt og har et godt fysisk helbred.

Inden operationen

For at få et realistisk indtryk af resultatet af et ansigtsløft, kan man stille sig foran et spejl og trække huden skråt op ad så meget som muligt og herefter lade vævet glide halvvejs ned igen. Herved får man et realistisk indtryk af resultatet efter operationen.

Operationen

Indgrebet foregår oftest i lokalbedøvelse, hvor man under operationen har mulighed for at give smertestillende og beroligende medicin. Operationen kan dog også udføres i fuld bedøvelse.

Snittet lægges foran og bag øret, således at arret ligger pænt skjult. Hud og underhud løftes ud mod kinden og ned på halsen. Herefter strammes ”smashen” (den underliggende hinde, som omgiver ansigtsmuskulaturen) og ” platysma” (halsmusklen) op med en permanent nylontråd. Den overskydende hud fjernes, og huden syes sammen. Operationen kan indledes med en fedtsugning af hals og kæbelinje, såfremt der er overskud af fedt. Et ansigtsløft tager 2-3 timer at udføre afhængig af operationens omfang.

Macs-lift er en nyere metode til ansigtsløft, som kan benyttes, såfremt huden på halsen ikke kræver større korrektion. Med denne metode undgår man ar bag øret. Efter overhuden er løsnet frem på kinden, strammes det underliggende væv op med tråde, hvorefter overskydende hud fjernes. Ofte er det i forbindelse med dette indgreb tillige nødvendigt at fjerne overskud af hud under øjnene.

Efter operationen

Efter operationen lægger man en bandage, som dækker arrene på kinder og hals. Oftest har man kun få smerter. Smerterne fortager sig efter et døgns tid.

I de næste par dage er det vigtigt, at man forholder sig i ro. Man skal desuden undgå hurtige og kraftige hovedbevægelser. I de første par dage efter operationen må man gerne gå ture. Først efter 4-6 uger må man løbetræne og dyrke fitness. Alt afhængig af hvor fysisk krævende arbejde man har, kan arbejdet genoptages 1-3 uger efter operationen. Tråde fjernes 5-8 dage efter operationen. Der vil være nogen hævelse og misfarvning af kinder, hals og området bag ørene. Disse gener svinder gradvis i løbet af 1-3 uger.

Har man fået foretaget et klassisk nedre ansigtsløft er man rimelig pæn allerede efter en uge. Efterfølgende kan der være nedsat følesans og føleforstyrrelser i det opererede område i de næste måneder.

LÆS OGSÅ: Hvad er Botox, og er det farligt?

Komplikationer

Komplikationer ses sjældent, men som efter ethvert andet kirurgisk indgreb er der risiko for blodansamling og betændelse

Nerveskade ses meget sjældent efter et klassisk ansigtsløft. Men har man fået foretaget et dybere og mere omfattende ansigtsløft, er der dog en lille risiko for en sådan katastrofal komplikation.

Resultat

Resultatet efter et ansigtsløft kan som regel først bedømmes efter 3 måneder til et halvt år. Arrene kan først rigtig bedømmes efter et år, og de bliver med tiden mere og mere usynlige.

Naturligvis holder et ansigtsløft ikke i al evighed. Der findes ingen kirurg, der kan hamle op med tyngdekraften, og aldringsprocessen kan naturligvis ikke stoppes. Man skruer uret tilbage, og alt afhængig af ens livsstil og genetiske forhold kan resultatet vare kortere eller længere tid. Såfremt du ønsker et så holdbart resultat som muligt, skal du undgå overdreven soldyrkning, rygning og store udsving i din vægt, såkaldt elevatorvægt.

LÆS OGSÅ: Hvad er fillers, og er det farligt at anvende?

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide