Optimer din garderobe, giv slip på dårlige tøjvaner og få større tøjglæde

info

Camilla Debell er garderobementor, stylecoach og driver Instagram-profilen @camilladebell, hvor hun guider og giver tricks til at rydde op og ud i din garderobe, shoppe med større omtanke og købe færre, men mere holdbare items til dit tøjskab.

Camilla Debell har altid haft en passion for mode og har tidligere arbejdet som stylist og skribent for både danske magasiner og modebrands. Her var der hyppig udskiftning i garderoben og modens musthave blev fulgt slavisk.

LÆS OGSÅ: 9 farverige strik til grå januar

Men Camilla Debells frustration over sin stil og sit tøjforbrug voksede, mens købsglæden var kort. Hun følte aldrig, at hun havde noget at tage på, selvom klædeskabet bugnede. Hun drømte om at ændre sin adfærd, men vidste ikke hvordan. Vendepunktet for hendes tøjvaner blev, da hun certificeret som stylecoach.

Under uddannelsen kom hun igennem hvert enkelt skridt i processen imod mere garderobeglæde og slutresultatet var udover sin certificering en indre selvtillid og ro, hvor det var slut med at jagte alle de nye must-haves. ”Heraf opstod også lysten til at formidle min viden og personlige erfaring til andre kvinder, idet jeg ved, at processen virker. I dag ved jeg også, at god stil ikke kun handler om nyt eller dyrt tøj”, siger Camilla Debell. Herefter har Camilla Debell orienteret sig mod slow fashion, hvor der i stedet er fokus på få men bæredygtige køb, der har lang levetid i garderoben.

Hvorfor er det vigtigt, at vi kvinder i højere grad begynder at implementere slow fashion?

Kvinder bør først og fremmest ændre deres tøjvaner, fordi måden vi klæder os på, påvirker vores selvtillid. Og dernæst bør kvinder implementere de gode vaner, fordi de vil skabe give os mere garderobeglæde. Vi kvinder skal være langt mere kræsne, når vi køber nyt tøj, så vores klædeskab kun indeholder tøj, vi har lyst til at bruge mere end otte gange.

Hvad har været din vigtigste lektie i rejsen mod slow fashion?

Vores stil er ikke statisk, men ændrer sig i takt med vores livsfaser – og rejsen skal ses som en proces, hvor ingen er perfekt. Det handler ikke om, at kvinder skal pakkes ned i en stilkasse, men i stedet handler det om, at kvinder skal hvile mere i deres stil. Og det sker blandt andet ved, at du bliver bevidst om dine personlige stilpræferencer. For når du er bevidst om din stil bliver det langt nemmere at navigere i blandt modebranchens mange must-haves og kun vælge de styles, der passer til lige netop dig og din livsfase.

Bliver man ikke bare kedelig i tøjet eller farveløs med slow fashion?

Det er en meget misforstået opfattelse af en mindre garderobe. Din garderobe skal jo netop afspejle din stil – er du til pangfarver og smukke prints kan du sagtens opbygge en mindre garderobe, der primært indeholder dette. Herudover oplever de fleste kvinder, at meget tøj i garderobe ikke giver dem flere valgmuligheder – tværtimod.

Hvilke basis-items anbefaler du, at man skal eje?

Det afhænger helt af, hvem du er. Jeg er ikke fan af basisguides, der dikterer, at vi alle eksempelvis skal eje ”the-little-black-dress”. I stedet anbefaler jeg, at du udvælger styles, der fungerer som den røde tråd i dit klædeskab.

Hvordan håndterer du selv at styre udenom de hundredvis af fristelser, man møder dagligt med nyt, smart tøj, man bare MÅ eje?

Først og fremmest har jeg valgt, at jeg IKKE længere vil impulsshoppe eller uden omtanke – det handler altså om et mind-set. Dernæst overvejer jeg mine køb og køber kun ting, der passer til minimum tre andre ting i mit klædeskab. Jeg planlægger mine køb, hvorfor jeg forud for en sæson laver en liste med ting, jeg mangler eller skal have erstattet i mit skab. Jeg har også afmeldt mig en del nyhedsmail, så jeg undgår at modtage diverse tilbud. Og så minder jeg også mig selv om, at der ikke findes must-haves.

Hvad er første skridt til at få en mere holdbar garderobe?

Første skridt kræver en oprydning i dit klædeskab, hvor du systematisk gennemgår al dit tøj og får frasorteret det tøj, du ikke længere bruger. Det er væsentligt, at du igennem processen er ærlig overfor dig selv, så du samtidig lærer noget om dit tøjforbrug og dine tøjvaner. Målet er nemlig, at du bliver klogere på din adfærd, så du kan ændre de dårlige tøjvaner til bedre tøjvaner. Herefter skal du kigge nærmere på det tøj, som du rent faktisk bruger. Hvad kendetegner det, hvad kan du lide osv. Du kan med fordel tracke dit tøj gennem en periode for at blive klogere på, hvad du bruger og ikke bruger. Her kan du notere ned i en bog eller bruge bøjletricket, hvor du vender bøjlen omvendt, når du har brugt tøjet og på den måde får overblik over, hvad du faktisk bruger og ikke bruger. Når du har styr på dit yndlingstøj, kan du forsøge at sætte ord på det og eventuelt skabe et visuelt moodboard, så du ved, hvad du fremover skal styre efter.

Hvordan vurderer man, om man har et holdbart item?

I stedet for at kassere al det tøj, man ikke bruger i oprydningsprocessen, kan man vælge at gemme noget af tøjet væk. På denne måde kan man finde tøjet frem, hvis man kommer til at savne det. Men min erfaring har lært mig at de fleste kvinder, som har svært ved at skille sig af med deres tøj – ofte fordi tøjet har kostet mange penge eller fordi de forbinder tøjet med livsminder – opnår glæde og overskud efter tøjsorteringen. Det er helt okay at gemme noget sentimentalt tøj eller at dele af ens garderobe er sat på pause, eksempelvis festkjoler, men størstedelen af ens garderobe skal bruges jævnligt i min optik. Og samtidig er det også den brugte del, der indikerer din stilcore. For store mængder af ubrugt tøj i klædeskabet giver flere frustrationer end mental ro.

Dine bedste råd til en mere holdbar garderobe?

Ryd op og ud i din garderobe og lær af processen. Rethink og restyle det tøj, der allerede hænger i dit klædeskab. Køb mindre, men bedre tøj. Her skal du tjekke, hvad tøjet er lavet af.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være