Hvad er Botox, og er det farligt?

Facts

Benedikte Thuesen

Speciallæge i plastikkirurgi

Læs mere om Benediktes arbejde her:

www.benedikte-thuesen.dk

 

Er du nysgerrig på, hvad Botox er for noget? Måske går du endda selv og overvejer at få det, men tør ikke, fordi du ikke er helt sikker på, hvordan det virker? Benedikte Thuesen er speciallæge i plastikkirurgi og kommer her med en forklaring på, hvad Botox er, og hvordan det virker. 

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du af med slapt maveskind

Botox er en gift, der blokerer nerveenderne i en muskel, så den ikke kan trække sig sammen i 3-6 måneder.

Giften blev opdaget af en tysk læge i 1897. Han gav den navnet Botulinum Toxin (også kaldet pølseforgiftning). Lægen opdagede nemlig, at giften opstår, når bestemte bakterier får lov at leve lidt for længe i dårligt opbevaret eller dårligt tilberedt kød.

Først i 1970’erne fandt man ud af, at giften kunne bruges medicinsk. Det viste sig, at stoffet havde en gunstig virkning på visse muskelspasmer, der faldt til ro, når stoffet blev sprøjtet ind i musklen. Stoffet anvendes til behandling af bl.a. muskelspasmer i øjenomgivelserne, blærespasmer, muskelspasmer i halsmuskulaturen og muskelspasmer i benene.

Det var først i år 2000, at Botox blev udbredt i Danmark til kosmetisk brug.

 

Hvordan virker Botox?

Botox forhindrer frigivelsen af signalstoffer mellem nerve og muskel, hvorved nerveimpulser til musklerne blokeres. Musklerne hindres dermed i at trække sig sammen, hvilket medfører, at den overliggende hud bliver glat og uden rynker.

Botox er særlig velegnet til behandling af rynker i den øvre del af ansigtet: rynker mellem brynene, panderynker og smilerynker omkring øjnene. Men også rynker i den nedre del af ansigtet: rynker omkring munden og rynker på halsen. Præparatet kan endvidere anvendes til at nedsætte svedproduktionen i hænder og armhuler.

 

Hvilke forholdsregler skal du tage inden behandlingen?

Minimum to dage før behandlingen skal du informeres af en læge med autorisation fra Sundhedsstyrelsen til at udføre Botox behandling. Bare fordi man er læge eller speciallæge i plastikkirurg, har man ikke automatisk autorisation. Du må heller ikke nøjes med en konsultation hos en sygeplejerske.

Når den lovpligtige betænkningstid er overholdt kan en sygeplejerske med autorisation til at udføre Botox behandlinger derimod godt udføre behandlingen.

LÆS OGSÅ: Behandling af rynker i ansigtet med eget fedtvæv

Så glem alt om lige at få det klaret i frokostpausen uden du først er informeret af en læge.

En uge før planlagt behandling skal man undgå at indtage Magnyl, Treo, Brufen, Ibuprofen samt fiskeolie eller andre stoffer, der kan nedsætte blodets størkningsevne. Denne forholdsregel er blot for at hindre blålig misfarvning omkring indstiksstedet.

 

Behandling og resultat

Små mængder Botox sprøjtes ind under huden i musklen på udvalgte steder med en tynd kanyle. Det er et lille stik, man kan selvfølgelig mærke, når stoffet bliver sprøjtet ind. Det føles som en kortvarig smerte og svien ligesom at blive ramt af en elastik. Virkningen på de behandlede muskler indtræder efter nogle døgn. Den største effekt ses efter et par uger. Virkningen forsvinder efter 3-6 måneder. Behandlingen kan gentages med måneders mellemrum, når de uønskede rynker dukker frem igen.

 

Hvilke forholdsregler skal du overholde efter behandlingen?

Efter behandlingen skal du i timerne efter undgå at berøre det behandlede område. Endvidere må du ikke lægge dig ned de første par timer efter behandling i ansigtet, for at undgå at stoffet placerer sig forkert med risiko for uønskede virkninger.

LÆS OGSÅ: Hvornår er der behov for en øjenlågsoperation?

 

Hvilke bivirkninger er der?

De hyppigste bivirkninger er rødmen og hævelse i det behandlede område. Enkelte kan ved behandling af den øvre del af ansigtet udvikle hovedpine 1-2 dage efter behandlingen.

Der er kun registreret få og midlertidige bivirkninger ved anvendelse af Botox til kosmetisk behandling, når det bliver anvendt af læger eller sygeplejersker med passende kvalifikationer.

I sjældne tilfælde kan der efter behandlingen optræde sænkning af enten det øvre eller nedre øjenlåg eller lammelser i den nedre del af ansigtet i form af hængende mundvig. Disse gener svinder af sig selv ofte inden for 2-4 uger.

Enkelte kan blive immune over for stoffet, hvilket medfører, at det ikke virker. Dette kan ske, hvis man får botox igen og igen uden at musklen har nået at genvinde sin kraft inden den næste behandling.

 

Er Botox farligt?

Botulinumtoksin er det mest potente toksin, der findes. Den dosis, man bruger i medicinsk behandling til patienter med f.eks. muskelspasmer, er omkring 10-20 gange højere end den dosis, man bruger i kosmetisk behandling. På den baggrund er det en forsvindende lille del, der får problemer med Botox efter kosmetisk behandling. Hvis injektionsteknikken, doser og behandlingsområde overholdes, er det ekstremt sjældent, man ser alvorlige bivirkninger.

LÆS OGSÅ: Hvad er fillers,og er det farligt at anvende?

Præparatet er relativt nemt at anvende, når det sprøjtes ind i den øvre del af ansigtet. Anvendelse i den nedre del af ansigtet kræver betydelig større erfaring og bør kun foretages af læger eller sygeplejersker med stor erfaring inden for området. Såfremt toksinet ved et uheld rammer halsmuskulaturen, kan der opstå synke- og talebesvær.

 

Er der nogen hindringer for behandlingen?

Såfremt du ikke er fyldt 18 år, er gravid, ammer eller lider af særlige muskelsygdomme, må du ikke få behandling.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og