Voksenakne: Hver tyvende kvinde døjer med akne

Det kan virke som en uoverskuelig kamp at bekæmpe uren hud og i nogles tilfælde akne. Mange mennesker oplever at få problemer med huden, også selvom de er blevet voksne, og for længst har taget afsked med teenageårene. Faktisk bliver hver tyvende kvinde ramt af hudlidelsen, mens hver fyrrende mand kæmper samme kamp. Vi har snakket med hudlæge og indehaver af egen klinik af samme navn, Jørgen Esmann. 

LÆS OGSÅ: Sådan plejer du din tatovering

Mange forbinder uren hud og især akne med de famøse teenageår og hormoner som i disse år pumper rundt i kroppen på os. Men hudlidelsen hos voksne er ifølge Jørgen Esmann ikke anderledes end fra hudproblemerne, som mange unge mennesker bliver ramt af. Der er ikke forskel på akne hos unge og akne hos voksne mennesker. Det er samme problem, som fremprovokerer de trælse og frygtede bumser, rødmer og hudorme.

I kender det sikkert godt – I har været i byen og fået lidt for god mad, drukket lidt for mange kulørte drinks og dagen derpå synes huden en smule ramt. Men ifølge Jørgen Esmann er det en skrøne. Han forklarer, at en weekend med usund mad og ekstra fedtede fødevarer ikke påvirker huden, hvorimod en usund livsstil generelt sagtens kan påvirke hudens tilstand. Derimod peger han på, at nogle mennesker er mere disponeret og udsat for akne, end andre er. Akne er både arveligt og ofte styret af, hvilken form for hudtype vi har. Fedtet hud har for eksempel lettere ved at blive ramt af hudlidelsen, vi alle frygter at skulle rammes af, fortæller Jørgen Esmann.

Akne er en bred definition på hudlidelser. Det dækker både over små hudorme til værre former for akne som betændte bylder og lignende. Mange tror, at akne kommer af de bakterier, som sætter sig på vores hud, og dermed fremkalder de små irriterende hudorme og bumser. Men faktisk gør bakterierne ikke andet end at irritere huden. Det er ikke direkte bumsefremkaldende. Det er derimod fedtsyrerne fra talgkirtlerne i vores hud, som kan blive ramt af en betændelse og dermed skabe bumser, hudorme eller bylder.

Der er råd for bedre hud
Jørgen Esmann har mange patienter med både lettere akne og den værre slags. Han mener, at der er råd for bedre hud og nogle huskeregler, som kan afhjælpe en irriteret hud. Here goes:

– For det første er a-vitaminsyrer en utrolig effektiv kur imod ubalance i talgen i huden. Det aktive A-vitamin påvirker sammensætningen af talgen i huden, som genskaber en balance, og modarbejder en irriteret og ramt hud.

– For det andet er en god og regelmæssig hudplejerutine utrolig vigtig. Jørgen opfordrer til, at vi morgen og aften renser vores hud. Det fjerner døde hudceller og andre urenheder fra vores hud, og dermed kan vi undgå at vores talgkirtler bliver stoppet til. Desuden fortæller Jørgen Esmann, at det er vigtigt at fugte huden med en mere lotion-lignende creme. Han opfordrer til, at vi passer på med at smøre tykke cremer på huden, men i stedet bruger tyndere fugtighedscremer.

– Til slut nævner Jørgen Esmann, at sol for rigtig mange kan være med til at bremse tendensen til akne, men at det er vigtigt at kende sin hud. For nogle virker solens stråler fantastisk på huden, for andre er virkningen knap så positiv.

LÆS OGSÅ: 8 makeup-fejl, der får dig til at se ældre ud

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og