Brystforstørrende operation ved hjælp af brystimplantater

Facts

Benedikte Thuesen

Speciallæge i plastikkirurgi

Læs mere om Benediktes arbejde her:

www.benedikte-thuesen.dk

I Danmark får ca. 4.600 kvinder om året indlagt silikonebrystimplantater, og man regner med, at mellem 8 og 10 millioner kvinder i verden har brystimplantater.
Der kan være forskellige årsager til, at en kvinde ønsker en kosmetisk brystforstørrende operation, speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen forklarer nærmere om indgrebet her.

De fleste kvinder, der henvender sig, er slanke. De er i alderen 32-35 år, og de synes, brysterne er blevet for små efter graviditet og amning. Brysterne har mistet deres fylde, især opadtil, måske er de også begyndt at hænge og se lidt triste ud. Kvinderne kan ikke længere bare gå i H&M og finde en smart bh eller bikini, som sidder godt.

Også mange helt unge kvinder henvender sig med ønske om operation (Husk: Du skal være fyldt 18 år før man må foretage en kosmetisk operation). Hos enkelte kan man end ikke ane en lille kurve. De ligner fuldstændig drenge, og de nægter at vise sig offentligt på strand eller i svømmehaller. Andre har siden puberteten været skuffede over at have en lille barm, som de ikke synes, er tilstrækkelig kvindelig. Måske synes de heller ikke, at den passer til kroppen i øvrigt.

Der er desuden flere og flere ældre kvinder, som henvender sig. Det er kvinder, hvis bryster måske med alderen er blevet lidt triste. Kvinder, der måske altid har overvejet operation, men først nu har fået overskud til at få foretaget et kosmetisk indgreb.

Overvejelser før operation
Der er mange overvejelser, som man bør gøre inden en operation. Hvilket implantat skal man vælge? Hvor skal snittet lægges? Skal implantatet lægges foran eller bag den store brystmuskel? Hvordan bliver resultatet? Det kosmetiske resultat efter operation afhænger af, hvordan man ser ud inden operationen. Har man en bred kavalergang inden operationen, vil man også have det efter operationen. Er brystvorten placeret langt nede på brystet, vil den også være placeret langt nede på brystet efter operationen, medmindre der rettes på dette med yderligere ar til følge.

Man skal også være indstillet på, at implantaterne ikke holder evigt, og det er sandsynligt, at man på et senere tidspunkt skal have dem udskiftet – igen med en økonomisk udgift.

LÆS OGSÅ: ”10 gode råd til dig, der overvejer en brystoperation”

Brystimplantattyper
Der findes et utal af forskellige brystimplantat typer.
Alle brystimplantater er omgivet af en fast skal af elastisk silikone. Indholdet kan bestå af silikone i forskellige grader af fasthed eller saltvand. Overfladen på skallen kan være glat eller tekstureret (nopret).

Silikonebrystimplantater findes i forskellig fasthed (cohessivitet). Afhængig af graden af fasthed findes implantaterne i forskellig form: runde eller dråbeformede. Endvidere fås de i forskellige højder og med forskellig diameter.
Rådfør dig hos din kirurg, hvilket implantat, der er mest velegnet til dig. Vælg dog altid et implantat som udover at være CE-mærket også er FDA godkendt (godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder).

Arrets placering
Snittet kan lægges i folden under brystet, ved brystvorten eller i armhulen.
Et snit i folden under brystet er den hyppigst anvendte metode. Arret bliver 4-5 centimeter langt afhængig af implantattype og størrelse. Når man står op, kan arret oftest ikke ses, men i liggende stilling ses det som en tynd, lys streg, som med tiden bliver mindre og mindre synlig.

Hvis snittet lægges omkring eller i brystvorten skal brystvorteområdet have en diameter på mere end tre centimeter. Metoden er mere kompliceret, og operationen tager længere tid med større risiko for komplikationer. Hvis snittet lægges i eller omkring brystvorten, er det ikke muligt at indlægge de mere faste former for silikoneimplantater.
Et snit i armhulen er den adgang, der anvendes mindst hyppigt. Og det kan være svært for kirurgen at placere implantatet korrekt. Med denne adgang er det ikke muligt at indlægge den mere faste form for silikoneimplantat.

Saltvandsimplantater, og kun saltvandsimplantater, kan placeres via navlen. Da det er meget svært at få placeret implantaterne tilfredsstillende, er metoden ikke anbefalelsesværdig.

Brystimplantatets placering.
Brystimplantaterne kan placeres bag brystkirtlen eller bag den store brystmuskel. Jeg anbefaler oftest sidstnævnte metode.

Hvis brystet i forvejen hænger, kan man dog med fordel placere implantatet bag brystkirtlen, idet implantatet lettere fylder huden ud. Ulempen er, at man især hos slanke kvinder kan se en tydelig kant opadtil, hvor implantatet starter, og det kan se kunstigt ud. Med årene vil brystet hænge mere, end hvis implantatet placeres under musklen. Det er også bevist, at der er større risiko for at udvikle generende kapseldannelse ved placering under kirtelvævet. Endvidere er screening for brystkræft ved hjælp af ultralydsscanning og mammografi ikke så sikker, som hvis implantatet ligger placeret bag den store brystmuskel.

Hvis brystet hænger
Hvis man kan placere op til flere blyanter i folden under brystet, eller hvis brystvorten sidder lavt placeret på brystet (dvs. mere end en centimeter under folden under brystet), er det ofte nødvendigt at foretage et brystløft samtidig med indlæggelse af brystimplantatet for at få et kosmetisk godt resultat.

LÆS OGSÅ:Mine bryster hænger efter graviditet og amning, hvad kan jeg gøre?

Hvis brystet kun hænger lidt, kan man få et kosmetisk pænt resultat ved at indlægge et dråbeformet implantat.

Operationen
En brystoperation foretages oftest i fuld bedøvelse. For at minimere risikoen for infektion vil kirurgen ofte give et penicillinlignende stof. Brystimplantatet indføres igennem snittet. Nogle kirurger lægger et lokalt smertestillende præparat ind i den lomme, hvor implantatet skal ligge. Det gør, at man ikke har så mange smerter lige efter operationen. Oftest er der ikke megen blødning under operationen. Snittet lukkes med syninger i flere lag. Operationen tager 1-2 timer afhængig af operationsmetoden.

Efter operationen
Afhængig af operationsmetode vælger nogle kirurger, at man er indlagt til næste dag. Man vil ofte have relativt ondt efter operationen, især hvis implantatet er lagt bag den store brystmuskel. Ofte har man behov for stærkere smertestillende medicin de første dage. Smerterne aftager gradvis gennem den første uge.

De fleste kirurger anbefaler, at man anvender BH i 4-6 uger efter operationen, indtil implantaterne har ”sat sig”.
Igennem de første 4-6 uger sidder implantaterne (især hvis de er lagt bag den store brystmuskel) ofte lidt for højt, og de vil være relativt hårde. Herefter bliver brysterne blødere og får et mere naturligt udseende.

Den første uge efter operationen skal du tage den med ro, men kan godt gå ture. Efter 14 dage kan du cykle og først efter 6-8 uger er det tilladt at dyrke fitness etc. Hvis man har et fysisk krævende arbejde, skal man ikke regne med kunne genoptage det, før der er gået 1-2 uger. Hvis man har mindre fysisk krævende arbejde, kan man ofte genoptage det efter en uge.

Komplikationer
Ifølge statusrapport fra Dansk Plastikkirurgisk Mammaregister (DPM) ser man komplikationer hos 4,8 procent af patienterne. De hyppigste er blodansamling, betændelse, asymmetri, kapseldannelse og ændret følesans.

LÆS OGSÅ: Er det farligt at få silikonebryster?

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og