[single_post_category_name]

Er du generet af store og tunge bryster?

 … så kan en operation være løsningen.

LÆS OGSÅ: Brystforstørrende operation ved hjælp af brystimplantater

Brysterne kan ved deres størrelse og tyngde være til betydelig gene både fysisk og psykisk. Bh’ens træk og brystets direkte træk kan give anledning til smerter i nakke og ryg samt hovedpine. Bh-stropperne kan med årene give dybe furer i skuldrene.

Store bryster kan begrænse en kvindes udfoldelse inden for sport og give problemer med påklædning. Nogle kvinder med meget store bryster gemmer sig i alt for stort tøj og går foroverbøjet for at skjule barmen.

Der kan være flere årsager til, at brystet er forstørret. Hos nogle er det genetisk hos andre skyldes det overvægt. For hvert kilo en kvinde tager på over sin normalvægt, kan vægten af hvert bryst forøges med ca. 20 gram.

Tænk dig godt om inden operationen.
Det er meget vigtigt, at du ikke er overvægtig inden operationen. Da overvægt giver større risiko for komplikationer i efterforløbet.

Hvis du overvejer graviditet og amning inden for de kommende 2-3 år, vil jeg anbefale, at du venter med operation. Dels kan der være en risiko for, at du ikke kan amme, dels skal du regne med, at arrene kan blive brede og brystet begynde at hænge efter graviditet og amning, således at der kan blive behov for en ny operation.

Inden operationen er det vigtigt, at du bliver grundigt informeret af plastikkirurgen omkring arrenes placering og det forventede kosmetiske resultat. Det er vigtigt, at du får lov til at se flere før-og-efter-billeder. Med denne operation er det ikke muligt at få et resultat, der ligner det, man får, når man indlægger brystimplantater på en i forvejen lille barm. Efter en brystreducerende operation skal du regne med, at brystet bliver mere undertungt og du får flere ar.

Hvis man er normalvægtig, og brysterne er meget store, er der mulighed for at få en henvisning fra egen læge til en plastikkirurgisk afdeling og få foretaget operationen gratis. Dette gælder også for kvinder under 18 år. Det kræver dog, at brysterne er så store, at der er behov for at fjerne omkring et halvt kilo væv fra hvert bryst.

Drejer det sig om en kosmetisk operation, skal man ifølge regler fra Sundhedsstyrelsen være fyldt 18 år, før man må foretage indgrebet.

Hvordan foretages operationen?
Indgrebet foregår i fuld bedøvelse og tager 1½ -3 timer alt afhængig af operationsmetode og størrelsen af brysterne.

Der findes mange forskellige metoder, men alle er baseret på, at brystvorten udpræpareres, uden at dens blodforsyning skæres over. Efter passende afskæring af hud og kirtelvæv flyttes brystvorten opad, stadig med sin karførende stilk i behold. Herefter indsyes den på rette sted. Operationen efterlader et ar rundt om brystvorten og et ar, der strækker sig fra brystvorten og ned til folden under brystet samt et ar i folden under brystet. Igennem de senere år er der dog udviklet en metode, så man bl.a. ved hjælp af fedtsugning ofte kan undgå arret i folden under brystet

Hvordan skal du forholde dig efter operationen?
Brysterne kan efter operationen være noget hævede og misfarvede, især hvis der er foretaget fedtsugning under operationen. Hvis der er lagt en bandage, vil den blive fjernet, og man bliver iført en god støttende bh, som man bør bære døgnet rundt i 4-6 uger. Trådene fjernes som regel 8-14 dage efter operation. Den første uge efter operationen skal du forholde dig i ro for at undgå efterblødning. Efter operationen har man ikke særlig ondt.

Afhængig af hvor fysisk krævende arbejde du har, og afhængig af operationens omfang, kan du genoptage dit arbejde 1-3 uger efter operationen. Større fysisk aktivitet kan genoptages efter 4-6 uger.

Jeg anbefaler, at man fremover anvender bh så meget som muligt om dagen for at undgå, at brystet kommer til at hænge.

Hvad kan der gå galt?
Ud over de almindelige kirurgiske komplikationer såsom blodansamling og betændelse, kan du risikere at miste følesansen i brystvorten. Store bryster kan vanskeliggøre amning, og en brystreducerende operation kan yderligere reducere amningsmulighederne, specielt hvis mælkeudførselsgangene ikke bevares intakte. I meget sjældne tilfælde kan man risikere at miste brystvorten helt eller delvist – oftest pga. dårlig operationsteknik eller såfremt det drejer sig om en stor reduktion.

Hvis der er meget stramning på arrene, kan man risikere breddeforøgede ar, som man eventuelt kan korrigere efter et år.

Hvis du er overvægtig eller ryger, er operationen forbundet med større risiko for komplikationer. F.eks. at miste brystvorten samt betændelseslignende tilstande, idet det nyopererede væv ikke får den optimale blodforsyning.

LÆS OGSÅ: Highstreet fund: lækkert lingeri til forskellige behov

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. ANNE METTE HOLM

    Hvad gør man, hvis man er meget smerteplaget og begrænset af en tung barm, men ikke kan blive slank nok til at få en reduktion? Min barm er tung p.g.a. tungt kirtelvæv – og desværre kan jeg også nærmest holde vægten på 500 kcal. Lægen fniser bare, når jeg nævner det – men han er jo også den heldige… nemlig en mand. Han kan trække vejret og rette sig op uden besvær og smerter. Hvad gør man? Det her er bittert!

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide