[single_post_category_name]

Er du ked af dine poser under øjnene

Vil du gerne have opereret dine poser under øjnene? Så forklarer speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen her, hvordan indgrebet foregår, og hvad du skal være opmærksom på.

Poser under øjnene kan få dig til at se træt og uoplagt ud, på trods af at du selv synes, du er frisk og veloplagt.

LÆS OGSÅ: Hvornår er der behov for en øjenlågsoperation?

Ønsker du behandling for poser under øjnene kræves en kirurgisk behandling. Der er ingen cremer, uanset pris, der kan fjerne hverken løs hud eller fedtposer under øjnene.

Den kirurgiske metode afhænger af, hvordan dine poser under øjnene ser ud og hvor de er placeret.

Såfremt du kun har overskud af fedt, hvilket viser sig som hævelser lige under vippekanten svarende til de nedre øjenlåg og intet hudoverskud, er det kun fedtet, man fjerner. Fedtet kan opsuge væske, hvilket er årsagen til, at poserne kan blive større ved f.eks. allergi, indtagelse af alkohol og for lidt søvn. Tilstanden kan også ses hos ganske unge og er ofte arveligt.

Snittet kan lægges indvendigt langs det nedre øjenlåg, således at man undgår et ydre ar. Kirurgen trækker lidt ned i øjenlåget og lægger lokalbedøvelsen i slimhinden. Herefter lægges et snit, hvorfra man kan fjerne overskud af fedt. Efter operationen lukker såret af sig selv, og man undgår derfor at blive syet.

Hvis du har overskud af hud lige under øjnene, lægges snittet i huden lige under vippekanten, og hudoverskuddet fjernes. Hvis man også har overskud af fedt, fjernes fedtposerne samtidig. Oftest syes huden sammen og en tynd stribe plaster lægges på. Trådene fjernes efter 4-8 dage.

Poser over kindbenene
Hos ældre kan hudoverskuddet eller fedtposerne sidde helt nede på kinden. Hvis dette er udtalt, er det ikke muligt at fjerne hudoverskuddet ved at lægge snittet lige under vippekanten. I stedet må man lægge snittet nede mod kinden over posen. Det medfører et ar, hvor posen har været. Arret heler pænt og vil næsten være usynligt hos ældre efter et halvt år. Hos yngre vil arret være mere synligt, hvorfor man hos yngre ofte foretrækker ikke at operere.

Før operationen
8-14 dage før operationen må du ikke indtage naturlægeprodukter eller medicin, som kan virke blodfortyndende f.eks. acetylsalicylsyre, Q10 , chiafrø og fiskeolie.

Operationen foregår oftest i lokalbedøvelse. Alligevel vil det i enkelte tilfælde være en god ide at være fastende inden operationen, idet speciallægen dermed har mulighed for at give yderligere smertestillende eller beroligende medicin under operationen, såfremt der skulle være behov for dette. Tal med den opererende læge om dette inden operationen.

Hvis lokalbedøvelsen lægges langsomt, er det som regel kun lige de første stik, du mærker. Lokalbedøvelsen virker næsten med det samme.

Efter operationen
Umiddelbart efter operationen er det bedst at forholde sig i ro og ligge med hævet hovedgærde og isposer på øjnene for at hindre blødning. Ofte føles det også rart. Man har ikke særlig ondt, og tit er isposerne og milde smertestillende tabletter nok.

De næste par dage skal man undgå fysiske anstrengelser og meget gerne ligge med isposer på øjnene. Det vil ofte sive lidt fra sårene, og det er almindeligt med lidt hævelse, rødme og misfarvning i de første dage efter operationen.

Sport kan genoptages efter 2-3 uger.

Kontaktlinser og øjenmakeup kan anvendes efter 14 dage.

Man skal regne med, at ens omgivelser kan se, man er blevet opereret i 1-3 uger efter operationen.

De første par måneder efter operationen er arrene lidt hævede og rødlige, derfor skal man beskytte arrene med mindst solfaktor 20 i de næste tre måneder, hvis man opholder sig i solen. Arrene er permanente, men vil næsten være usynlige efter 3-6 måneder.

Eventuelle komplikationer
Blødning og betændelse er sjældent. Efter operation på de nedre øjenlåg kan der opstå øjenbetændelse, som kan kræve behandling med antibiotika i form af øjendråber eller salve.

Hvis kirurgen fjerner for meget hud på de nedre øjenlåg, kan man risikere at øjet kommer til at hænge. Denne tilstand plejer at rette sig spontant efter nogle måneder. Men det er meget vigtigt at kirurgen ikke fjerner for meget hud—hellere for lidt end for meget. Alvorlige komplikationer som for eksempel påvirkning af synet og sår på hornhinden er ekstremt sjældne.

Rynker rundt om øjnene.
Såfremt man har fine rynker omkring øjnene, kan dette behandles med laser og/eller Botox.

LÆS OGSÅ: Hvad er Botox, og er det farligt?

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide