Behandling af rynker i ansigtet med eget fedtvæv

Facts

Benedikte Thuesen

Speciallæge i plastikkirurgi

Læs mere om Benediktes arbejde her:

www.benedikte-thuesen.dk

Vidste du, at du kan behandle dine rynker i ansigtet med dit eget fedtvæv? Specialkirurg i plastikkirurgi Benedikte Thuesen forklarer nærmere her.

Aldersforandringer i ansigtet viser sig som manglende fylde i ansigtet som dels skyldes, at man mister fylde, huden mister sin elasticitet og bliver rynket. Mange livsstilsfaktorer som kost, motion, stress, søvn, rygning og soldyrkning har betydning for aldersforandringer i huden.

Dit eget fedtvæv kan bruges til at korrigere disse forandringer. Behandlingen foregår ved hjælp af en fedttransplantation. Ved en fedttransplantation flytter man dit eget fedtvæv fra et område til et andet.

Dit fedtvæv indeholder fedtceller, stamceller og vækstfaktorer. Derfor kan dit eget fedtvæv anvendes som fyld i læber kindben eller hulheder under øjnene, men det kan også anvendes til korrektion af rynker og dermed genopbygge aldersforandringer i huden.

Teknikken omfatter tre faser. Først skal fedtet ”høstes”, herefter skal fedtvævet behandles og til sidst skal det sprøjtes ind i vævet.

Alle tre processer er meget avancerede og det kræver stor ekspertise at foretage processerne korrekt, for at opnå den ønskede effekt med et holdbart resultat til følge.

Fedtvævet tages fra et sted på kroppen, hvor man har overskud af fedt fra f.eks. lår, hofter, mave eller inderside af knæene. Dette foregår ved hjælp af en fedtsugning. Man kan ikke bare anvende en almindelig fedtsugning, men en skånsom metode, hvorved flest mulige fedtceller bevares. Der findes mange forskellige teknikker –nogle bedre end andre.

Herefter skal det ”høstede” fedtvæv behandles alt afhængig af, hvad det skal bruges til.

Skal fedtvævet anvendes til at give fylde i ansigtet som f.eks. til læber, kindben eller dybere rynker, så skal man bevare så mange hele levende fedtceller som muligt. Skal fedtvævet anvendes til korrektion af mindre rynker og solskadet hud med pigmentforandringer skal man anvende vækstfaktorerne og stamcellerne i fedtvævet, som kan medføre en regeneration af huden (det vil sige en hudforbedrende effekt, en opstramning og en hudfornyelse).

Til sidst sprøjtes fedtet ind i mange små kanaler ved hjælp af tynde kanyler.

Selve fyldningen af underhuden ses med det samme, og rynkerne synes også at mindskes med tiden. Effekten ses først fuldt ud efter 6-12 måneder, men den hudforbedrende effekt varer ved i årene herefter. Man oplever altså både en fyldning af huden og en forbedret hudkvalitet ved en fedttransplantation.

Efter en fedttransplantation til ansigtet skal man regne med at være hævet og misfarvet i 2-3 uger efter behandlingen. Har man fået lagt fedt i læber, kindben eller i hulheder under øjnene kan hævelsen vare 2-3 måneder.

Ikke alle kvinder er egnede til indgrebet. For at vurdere om teknikken kan være relevant for dig, er det derfor vigtigt at få en individuel vurdering og samtale med en højtspecialiseret plastikkirurg med henblik på at vurdere dine muligheder og forventninger og planlægge det bedste behandlingstilbud til dig.

Teknikken er ikke egnet til dig, hvis du er ryger, da fedtcellerne ikke kan overleve (du anbefales at ophøre med tobaksforbrug minimum 4 uger før operation). Har du kendte forstadier eller ikke-færdigbehandlet hudkræft i området, du ønsker behandlet, skal man udsætte en fedttransplantation, indtil du er færdigbehandlet.

Det er desværre ikke muligt at tage fedt fra en anden person og placere det på et sted, hvor man synes, man selv mangler fylde.

Teknikken bruges hyppigt i forbindelse med et facelift.

LÆS OGSÅ: Facelift eller fillers

En fedttransplantation er noget mere kostbar at få foretaget end en behandling med Restylane og andre vævsfyldere. Til gengæld er behandlingen betydelig mere holdbar og måske permanent og behøver derfor ikke gentages, som er tilfældet med andre ikke permanente vævsfyldere.

LÆS OGSÅ: Hvad er fillers , og er det farligt at anvende?

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og