Sidste nyt om silikone brystimplantater

Facts

Benedikte Thuesen

Speciallæge i plastikkirurgi

Læs mere om Benediktes arbejde her:

www.benedikte-thuesen.dk

Speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen kommer her med de sidste nye om silikone brystimplantater.

Jeg har i den seneste tid modtaget rigtig mange henvendelser fra kvinder med brystimplantater, som er bekymrede for, om de udvikler kræft pga. deres silikone brystimplantater, og om jeg vil anbefale, at de får dem fjernet. Denne reaktion skyldes overskriften i TV2 d. 27.11.2018: ”Frankrig slår alarm over kobling mellem kræft og implantater”.

Teksturerede implantater fra Allergan forbudt i Europa

Fra d. 20. december må teksturerede implantater af mærket Allergan ikke længere markedsføres i Europa, da de ikke længere er CE-mærket (den europæiske kvalitets- og sikkerhedsgodkendelse). Årsagen til dette er, at de teksturerede implantater fra Allergan optræder hyppigere end andre implantatmærker blandt de kvinder, der er registreret med BIA-ALCL. (Allergan implantater er også blandt de hyppigst anvendte i verden).

BIA-ALCL (Brystimplantat-associeret Anaplastisk Large-Cell Lymphoma) er ikke brystkræft, men en form for lymfekræft, som i meget sjældne tilfælde kan opstå i bindevævet rundt omkring brystimplantaterne.

De franske sundhedsmyndigheder har valgt ikke at forny Allergans CE-godkendelse, før der foreligger yderligere dokumentation for sikkerheden. Samtidig anbefaler de franske sundhedsmyndigheder (som det eneste land), at man bruger implantater med glat overflade til brystforstørrende operationer og brystrekonstruktioner, indtil en høring om ALCL er afholdt.

Mange får foretaget en brystforstørrende operation

Brystforstørrende operation (BFO) er en af de mest efterspurgte plastikkirurgiske operationer i Danmark. Ifølge en helt ny undersøgelse regner man på verdensplan med, at 30-35 millioner kvinder har fået indlagt silikonebrystimplantater. Brystimplantater er blandt de hyppigst anvendte og mest velundersøgte implantater i verden. De teksturerede implantater er mest populære, hvilket skyldes, at de mindsker risikoen for kapseldannelse (brystet bliver hårdt) i forhold til de glatte implantater, og teksturering af de dråbeformede implantater hindrer, at de roterer.

LÆS OGSÅ: Brystforstørrende operation ved hjælp af brystimplantater

Komplikationer i forbindelse med BFO

Som ved alle andre kirurgiske indgreb er der risiko for komplikationer i forbindelse med operationen. De hyppigste komplikationer er infektion, blodansamling, føleforstyrrelser, kapseldannelse og lækage af implantaterne. Senest har man så fundet en mulig sammenhæng mellem brystimplantater og en minimal øget risiko for at udvikle den omtalte form for lymfekræft: Brystimplantat-associeret Anaplastisk Large-Cell Lymphoma (BIA-ALCL). Der er registreret 615 tilfælde i verden med BIA-ALCL siden 1997 ud af de omkring 30-35 millioner kvinder, som har brystimplantater. Det betyder en risiko på langt under 1 promille. Heraf er de 17 patienter døde. Så det er en yderst sjælden tilstand.

Symptomer på BIA-ALCL

Symptomerne på sygdommen er oftest akut smertefuld og voldsom hævelse af det ene bryst pga. væske rundt om implantatet, som ofte opstår flere år efter, man har fået implantaterne lagt ind. Man kan dog også få væskeansamling omkring et implantat, som er fuldstændig harmløst. Men får du udtalt hævelse, skal du henvende dig til din egen læge eller din plastikkirurg med henblik på undersøgelse.

Man ved ikke, hvorfor nogen kvinder udvikler denne yderst sjældne kræftform, men sandsynligvis er det en kombination af forskellige faktorer som genetisk disposition og udvikling af biofilm (bakterier) samt implantaternes overflade. Det tyder på, at implantater med en grov teksturering (ru overflade) har større tendens til at udvikle BIA-ALCL end implantater med en mindre teksturering.

Risiko for udvikling af BIA-ALCL

I en australsk undersøgelse har man fundet en livstidsrisiko på 1:3.800 for at udvikle BIA-ALCL med Allergan brystimplantater (som er groft teksturerede implantater), mens risikoen for Mentor implantater (som er fint teksturerede implantater, og som jeg anvender) er 1:66.000. Det er altså uhyre sjældent, når man tager i betragtning at 1:10 kvinder udvikler brystkræft.

I USA går snakken også meget på, om implantater kan udløse autoimmune sygdomme, som leddegigt, mb. Sjøgren og kronisk træthed. Symptomerne kaldes ASIA-syndrom eller breast implant illness (BII). Tidligere har meget store internationale undersøgelser afkræftet dette, og en nyere stor metaanalyse har heller ikke fundet nogen sammenhæng mellem implantater og langtidshelbredseffekter.

Brystimplantater er sikre

Derfor er konklusionen blandt brystkirurger og plastikkirurger verden over, at brystimplantater er sikre, men de kan forårsage meget sjældne og i nogle tilfælde alvorlige komplikationer.

Det anbefales IKKE, at man får udskiftet eller fjernet brystimplantater, selvom man har Allergan eller andre teksturerede implantater. Men såfremt man udvikler vedvarende væskedannelse omkring sit brystimplantat, knudedannelse ved brystet eller tilstødende lymfeknuderegion (armhule eller over kravebenet), skal man rette henvendelse til sin egen læge eller sin plastikkirurg mhp. undersøgelse og ultralydsscanning. Der suges væske ud fra det hævede bryst eller tages en vævsprøve, og diagnosen stilles ved mikroskopi. Viser det sig, at man har den sjældne cancerform ALCL er behandlingen, at man fjerner implantaterne med den omgivende bindevævskapsel. Langt de fleste vil være helbredt med denne behandling.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og