Tabu: Når mænd får bryster

Facts

Benedikte Thuesen

Speciallæge i plastikkirurgi

Læs mere om Benediktes arbejde her:

www.benedikte-thuesen.dk

Det er ikke kun kvinder, der lægger sig under kniven for at lave om på deres brysters udseende. Mænd gør det også. Her forklarer speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen nærmere om indgrebet.

Når mænd får bryster – også kaldet gynækomasti, forstås det som en forstørrelse af et eller begge mandlige bryster. Brystdannelse hos mænd er oftest en fuldstændig normal tilstand, der berører 40-60 procent af alle mænd i større eller mindre grad. Hvis gynækomastien er så udtalt, at det ligner et kvindeligt bryst, kan tilstanden selvfølgelig være så kosmetisk invaliderende, at man ikke kan lide at gå i stramme T-shirts, skjuler sig i store sweatere, og helst ikke viser sig i bar overkrop for andre.

Et normalt mandligt bryst er typisk fladt med lidt øget fylde omkring brystvorteområdet. Gynækomasti kan vise sig som en hævet fast kirtelmasse af varierende størrelse under brystvorteområdet eller som en diffus blød hævelse af hele brystet.

I langt de fleste tilfælde er årsagen til gynækomasti ukendt. Hos 65 procent af drenge i puberteten ses gynækomasti af varierende grad, og det svinder spontant efter måneder og op til år. Hos ældre mænd fra 65-års-alderen kan udvikling af gynækomasti også ses. Det skyldes et fald af det mandlige kønshormon, testosteron, i blodet.

Sygelige årsager til gynækomasti kan forekomme på grund af hormonproducerende knuder, medfødte sygdomme, stofskiftelidelser, nedsat leverfunktion, misbrug af alkohol, misbrug af anabole steroider osv. Det er årsager, der selvfølgelig skal udelukkes, inden en kosmetisk behandling. Kun en procent af alle former for brystkræft forekommer hos mænd.

Hvornår skal man behandles?

Hvis man er kosmetisk generet af gynækomastien, kan der være grund til at behandle. Inden behandling er det naturligvis nødvendigt, at man udelukker eventuelle sygdomme. Egen læge vil kunne hjælpe med at udelukke eventuelle sygdomme. I enkelte tilfælde vil din egen læge sende dig til undersøgelse hos en endokrinolog. Egen læge kan også foretage en henvisning til behandling, idet kosmetisk generende gynækomasti kan behandles gratis. Er du overvægtig, anbefales det, at du går ned i vægt før en eventuel kirurgisk behandling.

Operationen

Operationsmetoden afhænger af graden af gynækomasti. Desuden afhænger den af, hvor tæt og fast placeret kirtelvævet er, og hvor meget fedtvæv og hudoverskud der er. Hvis der kun er lidt øget kirtelvæv under brystvorte området, kan man fjerne kirtelvævet via et snit placeret i det brune område omkring brystvorten.

Er der diffust fedtvæv og kirtelvæv, er det mest optimale at foretage en fedtsugning. Ved hjælp af moderne fedtsugningsmetoder, kan man behandle de fleste former for gynækomasti uden at efterlade større ar. (LÆS OGSÅ: Hvem er egnet til fedtsugning og hvordan foregår det?)

Såfremt der resterer kosmetisk generende kirtelvæv efter fedtsugningen, kan det være nødvendigt at fjerne kirtelvævet, hvilket ofte kan klares gennem et lille snit samme sted som ovenfor nævnt. Disse operationsmetoder kan give næsten usynlige ar.

Såfremt der er større hudoverskud, kan man blive nød til at foretage indgrebet som hos kvinder ved hjælp af en brystreducerende operation (LÆS OGSÅ: Er du generet af store og tunge bryster?). Mange mænd vil selvfølgelig være kede af de mere synlige ar. Men de er dog lettet over at kunne iføre sig normalt tøj samt stramme T-shirts.

Efter operationen

Umiddelbart efter operationen vil du blive iført en tætsiddende bodystocking for at mindske hævelse. Smerterne aftager efter et par dage, og som regel er det nok at tage mildere former for smertestillende medicin.

De første dage efter operationen vil det opererede område hæve, og man kan blive blå, gul og grøn. Du skal holde dig i ro, især i de første fem dage, for at undgå blodansamlinger. Sygemelding i 8-14 dage kan være nødvendigt, afhængigt af hvilket arbejde man har.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og