Kvinden bag Jukserei: Det føles ikke rigtigt som et arbejde

Tilbage i 2010 rykkede den nu 37-årige designer Chanette Anderson til Berlin, fordi hun var kørt lidt træt i jobs som designer i større modevirksomheder. Hun var bange for, at hun havde mistet gejsten og lysten til faget, men Berlins alsidighed og åbenhed fik Chanette til at finde kreativiteten igen, og ved siden af sit job som tøjdesigner, startede hun i 2012 smykkefirmaet Jukserei. Et firma, der hurtigt blev en fuldtidsbeskæftigelse, og de seneste fire år har virksomheden skiftet adresse tre gange og beskæftiger i dag otte ansatte udover hende selv, samt fået over 12.000 følgere på Instagram. Privat bor Chanette sammen med sin mand Sean, som hun har sønnen Adam med. Vi har taget en snak med hende om, hvordan hun fik ideen til Jukserei, om livet som iværksætter samt drømmene for fremtiden.

LÆS OGSÅ: Christiane: Min karriere som kreativ danser, skuespiller, forfatter & iværksætter

Q

Hvordan fik du ideen til at starte Jukserei?

A

At jeg endte med at lave smykker, er i virkeligheden ret tilfældigt. Det tog udgangspunkt i, at jeg er meget overfølsom og har allergi. Derfor besluttede jeg mig for at lave smykker i ægte materialer, for at vide, hvad der var i. Helt i starten lavede jeg dem mest til mig selv, og så blev flere og flere interesserede i dem.

Det tog dog først rigtig fart, da jeg flyttede til Berlin. Jeg er uddannet produkt- og fashion-designer og har i en årrække siddet som designer i et par større tøjvirksomheder i Danmark. Da jeg flyttede til Berlin, havde jeg brug for en pause og startede derfor med at arbejde på en cafe for at finde ud af, hvilken retning jeg nu skulle begive mig ud i. Der gik ikke lang tid, før jeg fik mulighed for at starte en tøjkollektion op for et firma med base i Berlin, som gerne ville starte deres eget mærke. Her fandt jeg ud af, hvor stor betydning det har for ens arbejde, at man grundlæggende føler sig glad for at være på sin arbejdsplads. Drømmen om at iværksætte og at starte noget op selv fyldte stadig meget. Det var netop derfor, jeg var flyttet til Berlin. Jeg begyndte sideløbende at lave smykker og langsomt begyndte forskellige butikker at henvende sig, fordi de havde set det, jeg havde lavet. Efterspørgslen voksede, jeg gik på deltid og til sidst sagde jeg helt op.

Jukserei voksede hurtigt, da flere butikker gerne ville have smykkerne. I starten sad jeg i min lille Berliner-lejlighed og lavede alt selv, men det blev hurtigt for meget og jeg flyttede produktionen til Italien. Det er stadig den samme lille familieejede virksomhed, som laver hvert eneste smykke i hånden.

Q

Hvordan får du inspiration til smykkerne?

A

Generelt skal man have en feeling af, hvad der rører sig. Derudover designer jeg alt sammen med min kollega Anne, som i øvrigt er den første, jeg ansatte hos Jukserei. Vi starter med at snakke om, hvor vi kunne tænke os at bevæge os hen. I forbindelse med vores seneste kollektion vidste vi, at det skulle være et lidt mere chunky udtryk med nogle større øreringe. Vi tog derfor udgangspunkt i designs, der gerne måtte fylde lidt mere. Derudover kigger vi på materialer og skitserer ud fra dem. Det hele er meget hands-on, og når jeg har noget konkret, spørger jeg min producent, om han lave en sample – ofte ud fra meget grove skitser. Nogle gange tager jeg til Italien, hvor jeg udformer smykkerne, hvorefter han så straks laver dem. Når jeg sender ham en tegning eller skitse, kan han lave smykket med det samme, da han efterhånden kender mig rigtig godt og altid ved, hvad jeg mener. Det er superfedt at være nået så langt med sin producent.

Derudover bruger jeg også meget tid på feedback fra vores forhandlere, som er i direkte kontakt med kunderne. Hvis de eksempelvis siger, ”Ej der mangler flere øreringe i den og den prisklasse’, så forsøger jeg også at tænke det ind i vores design.

Q

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

A

Mine hverdage er SÅ forskellige. Det tror jeg, at de fleste selvstændige kan nikke genkendende til. Efter jeg er blevet mor for halvandet år siden, er der dog klart kommet flere rutiner, end der har været førhen. Der er færre lange aftener på kontoret. Når jeg er blevet vækket omkring halv syv med et ”Hej du” fra min søn, skal han afsted til dagpleje. Derefter går tiden med at svare på e-mails, lave budget og bogføring, nye kollektioner samt møder om alt fra det grafiske udtryk, indpakning, gennemgang af pack shots og billedmateriale, marketing, events og social media etc. Tidligere sad jeg med alt selv, men nu har jeg et team, der hjælper til. Jeg er stadig involveret i det meste og der sker hele tiden noget uventet i løbet af dagen. Den er sjældent til at planlægge 100%.

Q

Hvad gør dig glad ved dit arbejde?

A

Udover at arbejde med sit eget, er det kort og godt; mine fantastiske medarbejdere! Det er super sjovt at arbejde sammen med dem. De er meget nede på jorden og er alle super dygtige . Og så er det rigtig god kaffe! Det går vi meget op i og har købt en maskine, der laver dejlig kaffe! Vores studio ligger øverst i en høj bygning og har hyggelige skråvægge, tagterrasse og en ret New Yorker-agtig udsigt. Det der med, at det banker ind med lys, er simpelthen så fedt! Det gør mig helt vildt glad! Derudover er det gode samarbejde med vores forhandlere også rigtig givende. Når man kan se, at dem man arbejder sammen med også er glade i hele processen, giver det sådan en god følelse.

Q

Har din karriere resulteret i visse fravalg?

A

Ikke udover muligheden for at flytte tilbage til Danmark. Det er slet ikke aktuelt lige nu. Men efter jeg har fået min søn, tænker jeg selvfølgelig lidt mere over fremtiden. Hvad skal der ske? Hvor er vi om bare fem år? I og med at Jukserei er baseret i Berlin, er det også her alle de involverede har deres base. Jo flere mennesker der er ind over, jo mere kompliceret vil det være at flytte firmaet en dag. Da jeg fra begyndelsen har satset på Tyskland, kan jeg heller ikke bare lige rykke hjem. Mine ansatte er netop med til at gøre Jukserei til det, det er.

Mere konkret er jeg gået glip af ferier med gode veninder, som jeg er blevet nød til at fravælge på grund af mit firma, men det er i virkeligheden småting. Heldigvis.

Q

Hvad har været de største udfordringer ved at starte din egen virksomhed?

A

At lære at give tingene fra mig; fra at have siddet med alt selv og have haft min egen måde at gøre tingene på. I takt med at Jukserei vokser, har jeg også været nødt til at uddelegere nogle ting, hvilket helt klart krævede lidt tilvænning fra min side. Det er heldigvis gået fuldstændig over al forventning. Det var en udfordring for mig at sige, ”Nå, men nu står du for det, og så gør jeg ikke det mere”. Der skulle jeg lære at give slip på min indre perfektionist. Jeg ved godt, at det ville være umuligt at fortsætte alene, når firmaet nåede en vis størrelse. Her har det været alfa og omega at finde de rigtige mennesker. Jeg har været umådelig heldig at have et team, som brænder for Jukserei. Mere end hvad jeg næsten havde turde håbe på. De lægger så meget energi i deres arbejde og det er fuldstændig uvurderligt. Jeg kunne tage på barsel og fokusere 100 % på min søn, og det tror jeg ikke særlig tit, man kan som selvstændig. Jeg var tilgængelig for dem, men har virkelig haft en god portion tid, hvor jeg har overladt alt til teamet og en manager, der har vidst præcist, hvad jeg kunne tænke mig og har taget beslutninger på mine vegne.

En anden stor udfordring ved at starte egen virksomhed, har for mig helt klart været at jeg valgte at starte op i Tyskland hvor alt naturligvis foregår på tysk.

Q

Hvilken arbejdsrelateret bedrift er du mest stolt af?

A

At firmaet selvfinanceret. Frem til nu har der været en vækst på 50% fra år til år og væksten er sket uden at have fået kapital andre steder fra. Det er jeg da super stolt af! Selvfølgelig er der mange måder at køre et firma på. Jeg kunne have taget et lån og virkelig sparket gang i den. Så var det sikkert også gået meget stærkere. I stedet har der været en solid fremgang, alt er investeret tilbage i firmaet og jeg har hele tiden har kunne følge med.

Det var også ret vildt, da Mathilde Gøhler selv valgte at have Jukserei på på forsiden af et blad. Det er en af de oplevelser, der har brændt sig fast. Eller første gang vi kunne finansiere en placering i et magasin. Det var stort at åbne magasinet og se, at man havde fået en fed placering. Dér blev det hele meget virkeligt. Jeg tror også, det var noget særligt, at det var et dansk magasin, da Danmark er et større modeland end Tyskland og at det var ens hjemstavn.

Crossaint-halskæden har også været noget særligt. Vi har haft andre items der er gået rent ind, men det var første gang, vi oplevede, at det gik fuldstændigt amok med et smykke. I alle lande. Næsten alle butikker tog den ind, selvom prislejet er lidt højere, end hvad vi plejer at lave. Den har fået sit eget hashtag og er stadig en bestseller.

Q

Hvad er det bedste ved dit job?

A

Det er nok alsidigheden i det og at det ikke føles som et job. Jeg faktisk savne det, når jeg er på ferie. I modsætning til at arbejde for andre, er det bedste ved at være selvstændig også, at jeg tager alle vigtige beslutninger selv. Mine ideer skal ikke godkendes af nogen. Jeg elsker iværksætteri, fordi jeg kan omsætte ideer til noget fysisk og er med i hele processen. Det er lige meget, om det er en indpakning, et postkort, et event eller et smykke. Dét at komme på en idé og kringle sig frem til noget fedt og sætte det igang. Der er ikke andre, der skal indover. Det er det bedste.

Q

Hvad er dine fremtidige drømme for Jukserei?

A

Det kunne være spændende at åbne butik i Danmark… og i Norge…og i Tyskland. Jeg kunne rigtig godt tænke mig en butik i Danmark, fordi det er der, jeg er fra. Det føles som næste skridt. Det er skønt at sælge gennem andre, men at kunne præsentere hele kollektionen og det samlede univers i én butik. Det er lidt drømmen.

Pssst.. Hvis du vil se mere til Jukserei kan du enten besøge deres hjemmeside her eller finde dem under navnet @jukserei på Instagram.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og