[single_post_category_name]

Kan smykker være Fairtrade?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi her på redaktionen elsker smykker, og det kan vi da ikke være ene om, vel? Et fint smykke kan pifte ethvert outfit op, og ofte er der også mange minder forbundet med smykker; måske har du arvet din mormors vielsesring, din mors øreringe eller din farmors simple guldkæde? Der er i hvert fald ingen tvivl om, at smykker er en uvurderlig del af et look, men det er ofte ikke meget, vi ved om vores smykkers rejse, hvor guldet eller sølvet kommer fra og hvorvidt det overhovedet er Fairtrade. 

LÆS OGSÅ: Maysoun Kanaan: Derfor laver jeg smykker

Smykkebutikken, Goldfingers, i Indre København vil netop gerne være transparente omkring deres smykkers tilblivelse og rejse, hvorfor guldsmedene, Janne K. Hansen og Karl Ejnar Nybo, udelukkende arbejder med Fairtrade-guld og -sølv. For ja, smykker kan sagtens være Fairtrade! Janne og Karl har en enorm kærlighed til design og formgivning (se bare den smukke halskæde fra TALISMAN-kollektionen og den tidsløse “FLAWLESS”-ring herunder), men de brænder samtidig også for at gøre mineindustrien mere bæredygtig, og det er værd at tale om!Smykker fra Goldfingers

“Vi har valgt at købe Fairtrade-guld og -sølv for at hjælpe de små miner rundt om i verden og for at ændre industrien. For os er det en naturlig ting at kigge på, hvor ting kommer fra. Vi er passionerede, når vi designer og formgiver smykker. Og den passion har vi også med, når det gælder om at hjælpe de mennesker, der arbejder omkring minerne”, fortæller Janne.

LÆS OGSÅ: Sådan styler du med smykker 

Janne og Karl har i høj grad omfavnet Fairtrade, men vidste du godt, at det i år er 25 år siden, at det blå-grønne-mærke kom til Danmark? Måske kender du mærket fra kaffe, bananer og chokolade? Det er kun siden 2012, at Fairtrade og bæredygtig minedrift blev kombineret, men uanset hvilket produkt som mærket sidder på, så symboliserer det, at produktet er blevet skabt under anstændige forhold og til en fair pris.

Mange minearbejdere har netop brug for at være sikret anstændige arbejdsforhold, da de ofte er fattige og bliver snydt af mellemhandlere, der udnytter deres situation. Det er derfor, at guld og sølv fra Fairtrade-miner bliver opkøbt til en fast minimumpris, der er fuldstændig uafhængig af markedsprisen på verdensplan! Minearbejderne modtager derudover en Fairtrade-bonus, som de kan investere i hvad end, de har lyst til; mange vælger dog at bruge pengene på at forbedre deres arbejdsvilkår og lokalsamfund. Dette gør sig også gældende for de 350 arbejdere i MACDESA i Peru, hvor Goldfingers får alt deres guld og sølv fra. Minearbejder fra MACDESA

Man kan da ikke mene andet end, at Fairtrade er fair, vel?

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du dine smykker i din indretning

Guldet og sølvet fra de Fairtrade-certificerede miner bliver sporet hele vejen fra minen og til de Fairtrade-godkendte smykkehandlere, så du også kan være sikker på, at du rent faktisk støtter den gode sag. Goldfingers er den eneste guldsmed i Danmark, der både er licenseret og certificeret, hvilket betyder, at de selv kan producere og stemple deres smykker med Fairtrade-mærket. I anledning af Fairtrades 25-års jubilæum i Danmark har Goldfingers skabt TALISMAN-kollektionen, og du kan finde den i deres butik snarest. Vi skal da i hvert fald et smut forbi; man kan altid forkæle sig selv og samtidig støtte en rigtig fin og relevant sag ❤️

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide