[single_post_category_name]

Kvindernes kampdag: Derfor skal du værdsætte din prævention

Her på redaktionen hylder vi kvinder i alle afskygninger! Vi tror på at kvinder skal have lov til at bestemme selv, uanset hvor i verden de kommer fra og lige præcis derfor fejrer vi kvindernes internationale kampdag!

LÆS OGSÅ: Chrissy Teigen fortæller for første gang om sin fødselsdepression 

Kvindernes internationale kampdag blev vedtaget til den Anden Socialistiske Internationale Kvindekonference der fandt sted den 26. og 27. august 1910 i Ungdomshuset i København. Til konferencen deltog 99 kvinder fra 17 forskellige lande, hvoraf 33 af dem var fra Danmark. Disse kvinder ville skabe en dag kun for kvinder for at sætte fokus på kvinders valg- og stemmeret samt samfundets omsorg for mor og barn. Efterfølgende er der dog kommet flere tiltag med fokus på ligestilling til kvinder. 

I dag fejrer hele verden alt lige fra ligestilling til fri abort og i den forbindelse synes vi at det er vigtigt at vi aldrig glemmer kvinders ret til selv at planlægge graviditet. I Danmark bestemmer kvinder selv, hvor mange børn, de skal – eller ikke skal – have. For adgang til effektiv prævention er vores selvfølgelige privilegium og en af de største revolutioner i kvindehistorien, mener Dansk Kvindesamfund. I anledning af kvindernes kampdag minder de om, at denne rettighed aldrig må blive taget for givet. 

Kvinder har i tusindvis af år benyttet sig af mere eller mindre usikre metoder til at forebygge uønsket graviditet. Man har fx brugt vaginalsvampe, som har ligget i blød i alt fra krokodillelort, honning og citronsaft for at hæmme befrugtning eller benyttet dyretarme som en slags kondom. De første moderne former for prævention, der forhindrede befrugtning, blev udviklet for omkring 60 år siden. I 1966 blev p-pillen frigivet i Danmark, og med den fik danske kvinder en sikker og effektiv præventionsmetode. Efterfølgende har forskningen udvidet paletten af præventionstilbud med fx spiraler, p-ring og p-stav.

Kommunikationschef i Dansk Kvindesamfund Christina Alfthan mener, at prævention er en af de største revolutioner i dansk kvindehistorie: ”At kvinder har lige adgang til uddannelse og arbejdsmarkedet er afgørende for at opnå ligestilling mellem kønnene. Adgang til prævention er ofte en forudsætning for netop det, for når kvinder er i stand til at planlægge deres graviditeter og vælge egne veje i livet, fremmes ligestillingen mellem kønnene og dermed kvindernes trivsel.”

LÆS OGSÅ: Mor med ambitioner: Spontan abort – hvorfor er det et tabu?

Hun fortsætter: ”Adgangen til sikker og effektiv prævention opfattes i dag som en selvfølgelighed blandt danske kvinder, men rettigheden må aldrig blive taget for givet. Kvindernes kampdag er en god anledning til at sætte fokus på det,” afslutter hun.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide