10 myter om graviditet

Info:

Læge og Familie giver brugbare råd og god oplysning om sundhed og sygdom til danskerne fortalt i øjenhøjde. De startede på Instagram og Facebook, og nu møder vi dem også i fjernsynet og radioen. Bag Læge og Familie står Morten Dahl, der er praktiserende læge og speciallæge i almen medicin, og hans kone Silja Jonsdottir, der er miljøingeniør og enormt kreativ. Silja og Morten er gode venner af ChriChri, og vi elsker, når de deler deres viden med os.

Følg dem på Instagram HER.

Dette er et uddrag fra ChriChri Magasinet ‘The SoMe Issue’.

Det kan nogle gange være svært at finde rundt i, hvad man må og ikke må, når man er gravid. Morten Dahl fra Læge og Familie tager os her igennem 10 graviditetsmyter af den slags, vi alle går og snakker om.

LÆS OGSÅ: 9 ting du ikke skal sige til din partner, mens hun er på barsel

Det er sværere at blive gravid, efter du har taget p-piller…

FALSK

Denne myte har helt sikkert spøgt i mange kvinders bevidsthed. Men jeg vil gerne starte med at berolige jer ved at mane den til jorden. Man ved i dag, at det ikke er sværere at blive gravid, selv om du har været på p-piller i mange år. Måske er det en lille smule sværere de første få måneder, efter du stopper med p-pillerne, men derefter bliver det faktisk lidt lettere at blive gravid, end hvis du ikke havde taget p-piller. På sigt er graviditetschancerne lige store, om du har været på p-piller eller ej.

Hvis du har meget kvalme, venter du nok en pige…

SANDT

Utroligt nok er der noget om snakken. Selvfølgelig ikke i et omfang, så man kan være sikker på kønnet ud fra graden af kvalme, men hvis kvalmen er slem, er der større chance for, at du venter en pige end en dreng. Kvalmen kommer af, at graviditetshormonet hCG fremkalder kvalme, og det stiger mest ved pigegraviditeter. Det stiger også mere ved tvillingegraviditeter, hvor kvalmen også tit er værre.

Selv om det er irriterende, er det egentlig smart nok, at graviditet giver kvalme, når man tænker på urmennesket, der ikke kendte til graviditetstests, men kun havde sin krops signaler at gå efter. Kvalme var en naturlig sladrehank om graviditet, og kvinden vidste, hun skulle tage sine forholdsregler.

Fiskeolie under graviditeten er det nye vidundermiddel…

SANDT

Jeg vil bestemt anbefale gravide at indtage fiskeolie under graviditeten. Især i 2. og 3. trimester. Stop med fiskeolien 3 uger inden terminsdato for at være på den sikre side i forhold til at undgå for stort blodtab under fødslen, selv om det strengt taget ikke er bevist, at fødende bløder mere, hvis de tager fiskeolie. Genoptag gerne fiskeolie i ammeperioden, hvor det hjælper til en god og sund udvikling af babyens hjerne og syn.

Den danske professor Hans Bisgaard har været foregangsmand bag en række store undersøgelser af fiskeolie under graviditet. Der er tydelige tegn på, at fiskeolie sænker risikoen for at føde for tidligt. Fostrene får bedre vækst og fødes lidt større. Desuden sænker fiskeolie risikoen for, at barnet udvikler astma, som ellers er en af de hyppigste sygdomme i barndommen.

Vælg en fiskeolie, der er ren og med højt indhold af omega-3 fedtsyren DHA. Den skal ikke indeholde A-vitamin eller tungmetaller. Vælg en, hvor der står på, at den er til gravide, hvis du vil være på den sikre side.

Fiskeolie under graviditeten er ikke en af Sundhedsstyrelsens officielle anbefalinger. Men mit bedste gæt er, at det bliver en officiel anbefaling på et tidspunkt.

Hvis du er førstegangsfødende, går du sandsynligvis over tid…

SANDT

En helt normal graviditet varer mellem 37 og 42 fulde uger. I gennemsnit går førstegangsfødende længere end 40 uger. Flergangsfødende er som regel gravide lidt kortere tid end førstegangsfødende. Men husk på, at det er gennemsnit, vi taler om. Der er store udsving, så du kan ikke kalkulere efter det. Det kan jeg selv skrive under på. Min kone fødte første gang 5 dage over termin, anden gang 4 dage før termin og tredje gang… 6 dage efter termin

Når du er ved termin og er godt og grundigt træt af at være gravid, skal du spise dadler og have samleje – så går fødslen i gang…

FALSK

Der er rigtig mange metoder, der kan prøves for at sætte fødslen i gang. Jeg forstår virkelig godt den gravide. Når du er tæt på terminen, er det hele bare tungt og hårdt. Bækkenet værker, søvnen er ofte dårlig, måske er der væske i fødderne og en stor baby i maven, der presser på blæren og sparker i ribbenene.

Lad os tage en hurtig rundtur i den milde boldgade af, hvad der kan forsøges for at sætte fødslen i gang. Dadler er undersøgt i en enkelt undersøgelse. 6 dadler om dagen kan nedsætte risikoen for, at fødslen skal sættes i gang eller holdes i gang med medicin, men dadler kan ikke få dig til at føde tidligere, end du ellers ville. Nogle mener, at samleje kan sætte fødslen i gang. Det er faktisk ikke særlig godt undersøgt, men umiddelbart ser det ikke ud til, at det forholder sig sådan. Akupunktur er heller ikke så godt undersøgt, men i en undersøgelse fandt man, at akupunktur kunne afkorte livmoderhalsen, som er et skridt på vej mod fødsel. At stimulere brystvorterne kan godt være med til at fremskynde starten på fødslen. Det skyldes hormonet oxytocin, som dannes når brystvorterne stimuleres. Hindeløsning er ikke nogen garanti for at gå i fødsel, men det forbedrer klart muligheden for at føde uden at gå over tid og for at undgå at skulle sættes medicinsk i gang. En del oplever ømhed eller blødning ved hindeløsning.

Hvis du har drenge eller piger i forvejen, er der større chance for at få en af samme køn…

FALSK

Denne myte er sejlivet. Så sejlivet, at der i en del år blev undervist på universiteterne i, at flere af samme køn gav højere chance for at få samme køn igen. Men så kom der et kæmpe studie fra Danmarks Statistik af over en million forældre. Resultatet var klokkeklart: Chancerne for at få en dreng er altid 51% og en pige altid 49%, uanset hvor mange drenge eller piger du måtte have i forvejen. Ret interessant, vil jeg sige som far til tre piger – og glæde mig til nogle livlige pubertetsår 😉

Du læste i øvrigt rigtigt, at der med 51% bliver født flere drenge end piger. Hvorfor, er der ingen der ved med sikkerhed. Til gengæld lever kvinder i gennemsnit længere end mænd, så samlet set er vi lige mange hankøn og hunkøn.

Din maves udseende afslører, om du får en pige eller en dreng…

FALSK

En spids mave gemmer på en dreng og en bred rund mave på en pige. Sidder maven lavt, er det en dreng, og sidder den højt en pige. Det er altid sjovt at gætte på kønnet, men desværre er ingen af myterne om mavens facon sande. Kvinder bærer deres graviditeter forskelligt, og maven kan også se forskellig ud hos den samme kvinde i to graviditeter med samme køn.

Men lidt sjovt at tænke på, min nabo, som er pensioneret praktiserende læge, fortalte mig, at dengang hun var gravid, sagde man i ramme alvor, at det ville blive en dreng, hvis maven var spids, og en pige, hvis maven var rund. Så man brugte reelt mange af de her skønne myter.

Du må ikke spise tun, når du er gravid…

SANDT OG FALSK

Tun og andre rovfisk højt i fødekæden indeholder tungmetaller, som kan skade barnets hjerne. Derfor må du som gravid ikke få for meget. Du må spise max 1 dåse tun om ugen. Men læs lige på dåsen, at det ikke er hvid tun eller albacore tun, for det skal du styre helt udenom. Børn på 0-3 år bør til gengæld slet ikke spise tun, heller ikke på dåse.

Undgå helt udskæringer (altså bøffer) af tun og andre store rovfisk som gedde, aborre, helleflynder, sandart, sværdfisk, oliefisk, rokke og haj.

Det er super godt at spise fisk som gravid. Varier gerne hvilken slags fisk, og vælg fx rødspætte, torsk, sild, laks, makrel, fiskerogn, rødtunge og sej. Laks fra Østersøen bør du begrænse til max én portion om måneden (125 gram). Må du spise sushi som gravid? Et spørgsmål jeg tit får. Ja! Sushi i Danmark må du hjertens gerne spise. Der er god kontrol med råvarerne og deres behandling her i Danmark. Vær dog stadig opmærksom på rovfisk, som kan være en del af din sushi.

Hvis du ikke spiser varieret under graviditeten, får du et kræsent barn…

SANDT

Den er god nok. Man har længe vidst, at der er sammenhæng mellem den gravide og ammende mors kostvaner og det lille barns præferencer og kostvaner senere hen. For nylig har man også eftervist det helt op i barnets teenageår. Spiser den gravide og ammende mor sundt og varieret, vil barnet sandsynligvis også komme til det. Så husk de officielle kostråd og de gode kosttilskud under din graviditet, og hvis du ammer.

Når du dyrker sex sidst i din graviditet, kan din partner godt mærke babyen indvendigt…

FALSK

Barnet ligger godt beskyttet i livmoderen, som nedadtil afsluttes med en livmoderhals, der er nogle cm lang. Den ligger i toppen af skeden og kan nogle gange mærkes under samleje. Men det er altså livmoderhalsen, der så kan mærkes, og ikke barnet. Livmoderhalsen føles ligesom et kort rør, der er lukket. Til allersidst i graviditeten begynder røret at åbne sig, måske 1 cm eller 2, men det er stadig så lidt, at en penis ikke kan komme ind i barnets hule.

Vi slutter denne rundtur af med en god nyhed: Ved en ukompliceret graviditet kan I uden problemer have samleje lige til det sidste. Og hvis I er i tvivl, om I må, kan I altid spørge jeres læge eller jordemoder til råds.

Køb ‘The SoMe Issue’ HER.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være