Food&Health

Nyt år – nye vaner. Undgå madspild! 

Undgå madspild! 

Madspild koster årligt mange penge… Hvor tit ryger resterne af aftensmaden ikke direkte i skraldespanden, eller madvarerne på den øverste hylde når at blive for gamle, og du har sikkert også nået at købe dobbelt af det meste? Med disse 10 tips kan du gøre dit for at begrænse madspild. 

  • Stil de ældste varer forrest i køle- og køkkenskabe, så du husker at bruge dem først.
  • Tøm emballagen helt, før du smider den ud. Stil ketchuppen på hovedet, og klip remouladen op for at få det sidste ud.
  • Opskrifter skal ikke nødvendigvis følges slavisk. Hvis du køber en særlig ingrediens til en ret og ikke får brugt resten, er det mad direkte i skraldespanden. De fleste ingredienser kan uden problemer erstattes med noget andet: Brug for eksempel revet citronskal i stedet for citrongræs, server gulerødder til i stedet for kartofler, brug yoghurt i stedet for creme fraiche osv.
  • Skyl grøntsagerne i stedet for at “skære ind til det rene” på for eksempel salat, kål og lignende.
  • Frugt, der er rynket eller stødt, behøver du ikke nødvendigvis at kassere. Skær det kedelige af, og brug resten af frugten til smoothies.
  • Kom rynket eller slatten grønt i gryderetter, chili con carne, kødsovs, lasagne eller lignende i stedet for at smide det ud.
  • Lav kun den nødvendige mængde mad.
  • Køl eller frys hurtigt rester ned, så holder de sig bedre.
  • Hav opbevaringsbokse i alle størrelser. Selv små rester kan blive til lækkert fyld i en sandwich – og har du små opbevaringsbokse, er det lettere at gemme.
  • Sæt tydelig dato på mad, du fryser ned, så du let kan se, hvornår det bliver for gammelt.
  • Rester kan bruges til at have med i madpakkerne. Selv små rester kan spædes op eller suppleres med din almindelige madpakke.
  • Lær at lave mad af resterne. Vær kreativ i køkkenet! Tomatsuppe kan blive til lasagne eller kødsovs næste dag. Kødsovs kan bruges til pizzatopping. Kødrester kan krydres og kommes i tortillas. Skinkepålæg, spegepølse og så videre kan bruges på pizzaer.

Kilde: taenk.dk 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *