Sådan får du en bedre nattesøvn

Kender du det med at gå rundt at være træt en hel dag og bare glæde sig til at komme i seng om aftenen. Men når du så endelig ligger der, så siger det ‘klik’ og du har pludselig svært ved at falde i søvn vender og drejer dig længe, før det endelig lykkedes? Så frygt ej, vi har nemlig undersøgt, hvad der skal til for at få en bedre nattesøvn.

LÆS OGSÅ: Dit stjernetegn afslører, hvilken Disney-prins der er din soulmate!

En god nattesøvn er ligeså vigtig som regelmæssig motion og en sund kost. Forskning har vist, at dårlig søvn har en negativ effekt på dine hormoner, din udholdenhed og din hjernefunktion.

Det kan også resultere i vægtøgning og risiko for sygdom for både børn og voksne.

Til gengæld kan en god nattesøvn gøre, at du præsterer bedre, når du motionerer, du spiser mindre og du er generelt sundere. Derfor får du her en guide til, hvordan du kommer bedre gennem natten.

Undgå blåt lys, inden du går i seng

Det er godt for din nattesøvn at få en masse dagslys i løbet af dagen, da dette vil hjælpe dit indre ur til at finde en god og naturlig rytme. Til gengæld har det også modsatte effekt, hvis du bliver eksponeret for blåt lys om aftenen. Det får din hjerne til at tro, at det stadig er dag og kan gøre det sværere at overbevise den om, at den skal sove. Blåt lys kommer især fra smartphones og computere. For at undgå det blå lys, er der forskellige ting, du kan gøre:

  • Brug briller, der blokerer det blå lys
  • Download en app, der blokerer for det blå lys.
  • Stop med at se tv og sluk for alt kraftigt lys to timer før, du går i seng.

Lad være med at drikke koffein-holdige drikke sent på dagen

Der er mange fordele ved at drikke noget, der indeholder koffein tidligt på dagen, men fortsætter du ud på eftermiddagen vil det stimulere dit nervesystem og det kan gøre, at din krop har svært ved at slappe af om natten. Et studie har vist, at drikker man koffein op til 6 timer før, man går i seng, vil det have en negativ påvirkning på søvnen. Derfor fraråder man indtagelse af koffein efter kl. 15 – især hvis du er sensitiv overfor koffein og har svært ved at sove om natten.

Drop de lange middagslure

Hvor korte powernaps kan være godt for dig, så kan lange lure i løbet af dagen selvsagt have en negativ effekt på din søvn.

Dette kan nemlig forvirre dit indre ur og gøre, at du har svært ved at falde i søvn om aftenen. Faktisk viste et studie, at deltagerne, som havde sovet lange middagslure, var mere trætte efterfølgende end dem, der ikke havde sovet. Et andet studie har vist, at at en powernap på 30 minutter eller derunder kan være godt for din hjernefunktion, så kan længere lure være skidt både for dit helbred og din søvnkvalitet.

Dog skal det lige påpeges, at forskning også har vist, at folk der er vant til at tage eftermiddagslure dagligt ikke nødvendigvis oplever dårligere søvnkvalitet. Så hvis du plejer at tage dig en eftermiddagslur og ikke oplever nogle negative effekter deraf, bør du ikke være urolig.

Hav faste sovetider

At have faste sovetider kan have en positiv indvirkning på din søvnkvalitet. Hvis du har problemer med at sove om natten, så forsøg at komme ind i en vane, hvor du går i seng og står op samme tid hver dag. Efter nogle uger kan det endda være, at du slet ikke har brug for en alarm mere.

Sørg for gode rammer

Mange mener, at ens omgivelser når man sover, har en kæmpe betydning for en bedre nattesøvn. Dette inkluderer temperature, lys og møbler. Flere studier har vist at lyde – ofte fra trafikken – kan forårsage dårlig søvn og langvarige sundhedsproblemer.

Sørg for, at dit soveværelse er indrettet, så du undgår for meget forstyrrende lyd og lys. Evt. ved at fjerne alle unødvendige ting, der larmer, og anskaf dit et mørklægningsgardin, som holder lyset ude om natten. Vær derudover opmærksom på, at dit soveværelse skal være roligt, rent og et sted du nyder at være og som får dig til at slappe af.

Hav den rette temperatur

Krops- og rumtemperatur har en kæmpe effekt på søvnkvaliteten. Og som du nok har oplevet, kan det være svært at få sig en god nats søvn, hvis man har det for varmt – faktisk kan dette have en større betydning for kvaliteten af søvnen, end forstyrrende lyde har. Omkring 20 grader er den mest behagelige temperatur for de fleste mennesker – selvom det selvfølgelig kan være varierende fra person til person. Er dit soveværelse meget varmt om sommeren, kan du overveje at have mørklægningsgardiner trukket for hele dagen for at lukke solen og varmen ude. Derudover kan du overveje at skaffe dig en ventilator. Men vær opmærksom på, at det ikke bare er én, der lader luften rotere i rummet.

Drop aften-snacks

We know, we know – det her er en af de hårde! Men har du svært ved at sove om natten, skal du måske overveje at droppe chokoladen efter aftensmaden. Det kan nemlig påvirke den naturlige frigørelse af HGH og melatonin.

Brug tid på at komme ned i gear om aftenen

Mange har en aftenrutine, som hjælper dem til at slappe af, inden de skal sove. Afslappende teknikker har vist sig at medvirke til en bedre nattesøvn og bruges også til at behandle søvnløshed. Et studie har bl.a. vist at en afslappende massage har medvirket til en bedre søvnkvalitet hos folk, der var syge. De afslappende teknikker inkluderer afslappende musik, at læse en bog, tage et varmt bad, meditation, dybe vejrtrækninger og visualisering. Eksperimenter med metoderne og find ud af, hvad der virker bedst for dig.

Tag et afslappende bad om aftenen

Et afslappende bad er en anden populær måde at få en bedre nattesøvn på. Et studie har vist, at et varmt bad 90 minutter før sengetid, medvirker til en bedre søvnkvalitet og hjælper folk til at komme i en dybere søvn. Magter du ikke lige et rigtigt bad, kan et fodbad også have samme effekt.

Motioner regelmæssigt, men ikke lige inden du skal i seng

Motion har ry for at være godt for din søvn og din generelle sundhed. Det kan hjælpe mod symptomer på søvnløshed og et studie har vist, at motion gør det både nemmere at falde i søvn, ligesom det medvirker til, at man sover længere.

Faktisk kan motion være et bedre middel mod søvnløshed end søvnmedicin kan. Det eneste du dog skal være opmærksom på, er at du helst skal undgå at gøre det for sent på dagen. Når du motionerer, frigives der nemlig adrenalin, som ikke ligefrem hjælper på at falde i søvn. Det er dog værd at nævne her, at det kan være individuelt fra person til person, hvordan kroppen reagerer på en aften workout. Har du dog god erfaring med at motionere sent, skal du bare fortsætte som vanligt.

4 ting, der hjælper dig bedre igennem natten

 

Skab en dejlig atmosfære med den luftrensende ventilator Pure Cool Me fra Dyson. Udover at virke kølende, renser den luften for  bakterier og andet luftforurening, som også kan påvirke din nattesøvn. Det betyder også, at den kan hjælpe, hvis man lider af allergier, da den også går ind og renser luften, så du bliver eksponeret mindst muligt for de partikler, du er allergisk over for.

Pure Cool Me fra Dyson, KØB HER

Juna bæk og bølge

Findes der noget bedre end lækkert crispy sengetøj, nej vel? Dette smukke gule sæt fra Juna er lavet af 100% økologisk vævet bomuld og så gør det ikke noget, at det ovenikøbet er super pænt at kigge på!

Bæk&Bølge sengetøj fra Juna, KØB HER

 

Den her ansigtsmaske lover ikke, at du får en bedre nattesøvn. Til gengæld kan den give din hud et ordentlig skud fugt, så du vågner med lækker, blød og hydreret hud – og det vil vi jo også gerne have, ikk?!

Drink Up Intensive Overnight Mask fra Origins, KØB HER

Denne spray indeholder en unik blanding af æteriske olier, som får din krop og dit sind til at slappe af. Spray den på din pude inden du går i seng og fald i søvn til den skønneste duft.

REN Clean Skincare & Now To Sleep Pillow Spray, KØB HER 

 

 

Kilde: Healthline.com

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive