Lad ikke PCOS ødelægge din drøm om børn

Info om PCOS:

Cirka 10% af danske kvinder i den fertile alder opfylder de diagnostiske kriterier for PCOS.

PCOS er defineret ved:

 • Uregelmæssig menstruation
 • Polycystiske æggestokke – 20 eller flere små ægblærer per æggestok
 • Forhøjet mandligt kønshormon (testosteron) og/eller symptomer herpå, såsom øget behåring i ansigtet og på kroppen og/eller uren hud.

  Man har PCOS, hvis man opfylder 2 ud af 3 ovennævnte kriterier. Det betyder, at kvinder med PCOS kan have meget forskelligartede symptombilleder afhængig af, hvilke diagnosti- ske kriterier de opfylder.

  Derudover er der følgetilstande, som ses hyppigere hos kvinder med PCOS:

 • Insulinresistens
 • Overvægt
 • Sukkertrang
 • Træthed
 • Øget risiko for sukkersyge og hjertekarsygdom senere i livet
 • PCOS er den mest almindelige hormonelle lidelse blandt kvinder i den fødedygtige alder. Alligevel eksisterer der mange myter om PCOS, og blandt de værste er, at man kan have svært ved at få børn. Det er ikke korrekt, siger fertilitetslæge Marie Louise Wissing fra Aleris-Hamlet Fertility. 33-årige Pernille Hansen lider af PCOS og er i dag gravid med barn nummer to. Her fortæller hun om sit forløb med både op- og nedture.

  LÆS OGSÅ: Undersøgelse: Dette europæiske land har mest held i kærlighed

  PCOS står for Polycystisk ovarie syndrom og rammer cirka 10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder. Det gør PCOS til den mest udbredte hormonelle lidelse i aldersgruppen. Alligevel lever myterne om diagnosen og konsekvenserne for kvinderne i bedste velgående. Marie Louise Wissing er speciallæge i Gynækologi-Obstetrik og har forsket i netop PCOS og betydningen for kvinders fertilitet. I dag arbejder hun som fertilitetslæge hos Aleris-Hamlet Fertility. Her møder hun mange kvinder, der har fået stillet diagnosen PCOS:

  ”Jeg oplever, at mange kvinder bliver forfærdede, når de får diagnosen PCOS. Deres største frygt er, at de nu ikke kan få de børn, som de drømmer om. Ofte har de lavet deres egen re- search, og her tegner sig et mere pessimistisk billede af PCOS og muligheden for graviditet. Men det er heldigvis ikke korrekt. Kvinder med PCOS har lige så stor chance for at få børn som kvinder uden PCOS. Det tager ofte lidt længere tid og kræver fertilitetsbehandling. Men prognoserne er rigtig gode”, siger Marie Louise Wissing.

  Opgav ikke familiedrømmen

  Pernille Hansen fik konstateret PCOS som 25-årig, da hun skulle opereres for sygdommen endometriose, som kan give cyster og arvæv i kvinders underliv. Hvor længe, hun har haft PCOS, ved Pernille ikke, da hun var på p-piller og derfor ikke kunne se, om hun havde en uregelmæssig menstruationscyklus:

  ”Med diagnosen PCOS fulgte en del usikkerhed. Det tog mig lang tid at finde ud af, hvad det var, som havde ramt mig. Jeg brugte meget tid på nettet og fandt her ud af, at man kan få problemer med at blive gravid, men også om andre symptomer, som jeg pludselig kunne genkende hos mig selv. Samtidigt satte det gang i tankerne om fremtiden og børn hos min kæreste Michael og mig selv”, fortæller Pernille Hansen.

  Kombinationen af de to diagnoser fik Pernille og Michael til at gå i fertilitetsbehandling med det samme, og i dag otte år senere, har de fået Magnus på 3 år, mens Pernille er gravid med deres andet barn.

  Tag PCOS alvorligt uden at skræmme

  Selv om prognosen for graviditet blandt kvinder med PCOS er god, er der dog ingen tvivl om, at et fertilitetsforløb kan være hårdt, og det oplevede Pernille på egen krop:

  “Det har ikke været en dans på roser. Det sætter sine spor både fysisk og psykisk, særligt fordi man ikke ved, om man er købt eller solgt. Det tærer på ens parforhold, og jeg havde samtidig svært ved at håndtere medicinen og endte i en depression”, siger hun. ”Men hvis jeg skal se positivt på det, så tror jeg også på, at man bliver den, man er, af de erfaringer som man gør sig”.

  Ifølge Marie Louise Wissing er Pernille og Michaels historie meget repræsentativ for par, der søger fertilitetsbehandling. Hun håber, at Pernilles historie kan give håb til andre. For selv om der kan være bump på vejen, så er der mange muligheder og prognosen for graviditet hos kvinder med PCOS er god ved fertilitetsbehandling.

  ”Hvis man ønsker at blive gravid og har PCOS med uregelmæssig eller ingen cyklus, skal man ikke vente for længe med at søge læge. Hvis ens cyklus er uregelmæssig, har man kun sjæl- dent eller aldrig ægløsning, og så er det svært at blive gravid uden hormonbehandling. Så i stedet for at bruge et år på at forsøge at blive gravid på egen hånd, vil jeg råde til, at man søger professionel vejledning, hvis man ikke har en regelmæssig cyklus”, siger Marie Louise Wissing, der selv har fulgt Pernille i forbindelse med hendes andet fertilitetsforløb.

  Pernille har selv været glad for sit forløb hos først Rigshospitalet og efterfølgende Aleris- Hamlet Fertility, og hendes bedste råd til andre, der er i samme situation som hende, er ikke at være bange for at spørge.

  Kilde: Aleris-Hamlet Fertility

  Del vores artikel:

  Del på facebook
  Facebook
  Del på twitter
  Twitter
  Del på pinterest
  Pinterest
  Del på linkedin
  LinkedIn

  Skriv et svar

  ChriChri

  Du vil måske også kunne lide

  8 råd til bedre hud

  Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og