Store lækre & cremede fastelavnsboller

Ingredienser

8 store boller

175 g smør

ca. 350 g hvedemel

½ tsk. kardemomme, stødt

2 spsk. lys rørsukker

1 knivspids salt

1 ¼ dl mælk

20 g gær

1 mellemstort æg

Creme

2 æg

2 spsk. lys rørsukker

2 ½ tsk. maizena eller hvedemel

2 ½ dl mælk

½ stang vanilje

100 g revet marcipan

Glasur

60 g mørk chokolade, meget finthakket

1 spsk. smør

1 1/2 dl flormelis

lidt kogende vand

Min kære kollega og fælles madafficionado Marie Holm har ikke sin madglæde fra fremmede, hvilket disse fantastisk lækre fastelavnsboller bevidner. Smørmættede(!!!), porøse og afsindigt lækre. Jeg spurgte Marie om lov til at bringe hendes kære farmors opskrift på disse fastelavnsboller, og fik lov, og derfor skal I selvfølgelig nyde godt af dem. Jeg har, som jeg næsten ikke kan lade være med, lavet mit eget lille take på dem, men den overordnede opskrift stammer fra farmor Holm.

Fordi jeg elsker marcipan, har jeg tilført en smule revet marcipan til cremen, og så har jeg peppet chokoladeglasuren yderligere op med ægte chokolade og en skefuld smør. Det bliver den bestemt ikke ringere af. Maries opskrift lyder på 12 boller, men jeg synes portionen passer til lige præcis 8 store lækre fastelavnsboller, så det er det, jeg anbefaler.

Mængden af mel i bollerne varierer en smule, alt efter hvor koldt smørret er, jeg synes de 350 g passer fint. Husk ligeledes at lade være med at ælte dejen for meget, den skal hovedsageligt samles, vi vil nemlig ikke begynde at aktivere glutentrådene og gøre dejen for smidig. Bollerne skal have både porøsitet og “skørhed”, nærmest som en mellemting imellem wienerbrødsdej og gærdej.

Sådan gør du

Smuldr smørret i melet med fingrene. Tilsæt kardemomme og sukker. Lun mælken til den er lillefinger-varm, og smuldr gæren ud i den, rør til den er opløst. Bland mælken i dejen sammen med æggeblommerne, og ælt til en glat dej. Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet eller et andet lunt sted i 1 time.

Creme: Pisk æg, sukker og maizena sammen i en tykbundet gryde, til det ikke klumper mere. Tilsæt mælk, vanillekorn og –stang, og bring cremen i kog under piskning. Kog cremen i et par minutter, og lad den så afkøle helt. Tilsæt den revne marcipan.

Rul dejen ud til et stort rektangel, og skær den ud i 8 firkanter. Læg en skefuld creme på hvert dejstykke, og fold siderne ind, og form forsigtigt til en bolle. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad. Efterhæv bollerne i 30 minutter med en fugtigt klæde over, og bag dem ved 200° i ca. 15 minutter.

Bring forsigtigt smør vand og chokolade over varmen og rør indtil chokoladen er smeltet. Tilsæt flormelis og rør glasuren jævn.

Lad fastelavnsbollerne køle lidt, før du lægger en skefuld glasur på.

Bollerne er bedst samme dag.

Velbekomme 😀

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og