[single_post_category_name]

Kaffeeksperten guider: 5 råd til mere klimavenlig morgenkaffe

Nespressos danske kaffeambassadør Niels Østergaard giver dig til fem gode måder at gøre dine kaffevaner mere klimavenlige.  

De fleste danskere vil gerne lette foden lidt fra klima-pedalen og gøre noget ekstra for at mindske deres eget klimaaftryk. Men det er ikke altid let at ændre indgroede vaner. Kaffe er om noget et dagligt ritual og her er der faktisk en række simple ting, man kan gøre for at gøre morgenkaffen lidt mere bæredygtig. Det fortæller Niels Østergaard, der er kaffeekspert og ambassadør for Nespresso i Danmark. Han giver fem konkrete tips til små ændringer i dine daglige kaffevaner, så du fremover kan nyde din kaffe med grøn samvittighed. 

Ja til planter i kaffen

Komælk har et relativt stort miljømæssigt fodaftryk og derfor er det helt oplagt at hælde en sjat plantebaseret i morgenkaffen i stedet. Uanset om den er fremstillet af bælgfrugter, nødder eller kerner er det godt alternativt – i dag kan man endda få barista-versioner af fx havredrik, som kan skummes. Min personlige favorit er havredrik, men prøv dig frem og find din favorit. 

Kolde Is(kaffe)terninger

Der ender ca. 50 mio. liter udrukket kaffe i køkkenvasken hvert år. Kold kaffe fortjener mere end en tur i vasken og kan faktisk bruges til mange ting. Jeg hælder ofte overskydende kaffe i isterningebakken og smider på frost.  Så har man kaffeisterninger, der tager iskaffen eller cocktails til helt nye højder. Det giver langt mere power i smagen, da iskaffen ikke fortyndes med vand.

Den største klimabelastning sker derhjemme 

Det kommer nok bag på mange derude, men undersøgelser viser, at det største klimaaftryk fra kaffe kommer fra os selv, når vi brygger kaffen derhjemme. Det er vand og elektricitet, der fylder i regnskabet, men også selve kaffen – særlig hvis vi hælder overskydende kaffe ud. Derfor kan det være smart at bruge fx portioneret kaffe, der kun bruger netop den mængde vand, strøm og kaffe, der er behov for. Ellers skal man være opmærksom på kun at bruge den absolut nødvendige mængde strøm, vand og kaffe, når man brygger sin morgenkaffe. 

Træk stikket 

Selvom mange kaffemaskiner i dag slukker af sig selv, så findes der stadig ældre maskiner ude i de danske hjem, som kræver en ekstra hånd. Sørg for at hive stikket ud af din kaffemaskine, når du er færdig med at brygge kaffe. På den måde sparer du på strømmen og dermed mindskes energiforbruget. Og overvej om det er tid til at få en mere moderne og klimavenlig maskine. 

Hold varmen

Travle morgenener kræver kaffe. Desværre er der ikke altid tid til at drikke op eller nå kaffen inden den er kold. Gør det til en vane at bryg din kaffe i et termokrus – på den måde holdes din kaffe varm over længere tid og kan nemt tages med på farten, hvis du ikke når at drikke op. Det er også klogt at hælde kaffen direkte på termokande derhjemme eller på kontoret – så holder den på varmen og mindre kold og kedelig kaffe går til spild.

 

 

Kilde: Nespresso

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide