Undgå ægge-spild: Sådan kan du tjekke om æg stadig kan spises

En ny undersøgelse foretaget af madspildsaktøren Too Good To Go viser, at omkring en fjerdedel af danskerne ikke ved, hvordan man kan tjekke, om æg stadig kan spises. Det kan føre til meget unødvendigt spild –  især i påsken, hvor æg næsten altid er én af stjernerne på bordet.

LÆS OGSÅ: 5 gode apps til bekæmpelse af madspild

Æg er en basisvare, som de fleste danskere altid har i køleskabet. Ifølge Landbrug og Fødevarer spiser danskerne i gennemsnit knap 4 æg om ugen. Det svarer til, at vi hver især spiser 208 æg om året – eller over 1,2 mia. samlet set.

Og i påsken stiger salget af æg. Det viser en ny undersøgelse af Too Good To Go, der viser, at 20% af danskerne vurderer, at det er ved højtiderne, og herunder specielt påsken, at de køber flest æg.

Men det betyder også, at vi i påsken skal huske på at få brugt alle vores madvarer i stedet for at smide dem i skraldespanden. Dette gælder især æg, der er en fødevare, der har en meget lang holdbarhed – og ofte længere end æggebakken siger. For bliver et æg opbevaret korrekt, kan det ofte holde sig i flere måneder.

“”Bedst før”-datoen skal tages med et gran salt og i stedet skal vi blive bedre til at bruge vores sanser til at vurdere, om fødevarer stadig kan spises. Det er netop også derfor, at vi for nyligt lancerede et nyt mærkat med teksten “se, duft, smag”, der skal nudge forbrugerne til at huske at bruge sanserne,” udtaler Heidi Boye, der er landechef for Too Good To Go i Danmark.

Brug æggetesten
26% af danskerne ved ikke, hvordan man kan tjekke, om et æg stadig kan spises. Men faktisk kan man med en simpel test hurtigt finde ud af, om et æg skal i skraldespanden eller ej.
Synker ægget i vand, kan det sagtens spises. Flyder det, bør man slå det itu og lugte til det. På lugten vil man altid kunne afgøre, om et æg er dårligt.

Hvis ægget flyder er det fordi, at der er blevet dannet en lomme af luft mellem skallen og ægget. Det betyder dog ikke, at ægget er dårligt, men til gengæld er det et tegn på, at man skal bruge sanserne.

Her er Too Good To Gos bedste ægge-tips:

  • Opbevar æg mellem 6 og 16 grader eller i køleskabet
  • Husk på, at æg sagtens kan spises efter “bedst før”-datoen.
  • Brug lugtesansen, hvis du er i tvivl. Et dårligt æg vil altid lugte dårligt.
  • Rå æg, æggeblommer eller æggehvider kan sagtens fryses (uden skal)
  • Æg kan bruges i alverdens retter, fx i en omelet, vaffel, tærte eller pandekager.

 

 

Kilde: Too Good To Go

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være