Sådan mestrer du grillsæsonen og undgår madspild

Reklame // Indeholder reklamelinks fra HelloFresh

Danskerne er vilde med at grille, og i 2021 lavede 70% af os mad på grillen*. De fleste af os forbinder grillmad med lange sommeraftener, dansk ‘hygge’ – og ikke mindst med den helt særlige tid på året, hvor madoplevelserne rykker udenfor og samler familien og vennerne.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Danskerne vil lave hjemmelavet mad i sommerferien

At mestre grillen og lave vellykket grillmad handler ikke kun om at tilberede råvarer til perfektion. Det kræver både en god portion tålmodighed og – selvfølgelig – nogle smarte og enkle tricks som fx at grille på indirekte varme og holde styr på temperaturen. Og bare rolig – der er hjælp at hente. Nedenfor giver gastronomisk chef for HelloFresh, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, nemlig sine bedste tips til at mestre grillmaden på de varme sommeraftener.

Tilbered den rette mængde mad

Ifølge Miljøstyrelsens samlede kortlægning af madspild går der årligt omkring 247.000 ton mad til spilde i de danske husholdninger**. Og det er en skam, mener den gastronomiske chef hos HelloFresh. For det er hverken sjovt, smart eller produktivt først at stå og kæmpe med sit mesterværk ved grillen for derefter at smide store dele af aftensmaden ud – og så er det en ulempe for både pengepungen og for miljøet. Ifølge Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan er det derfor vigtigt at have antal portioner in mente, når man planlægger og tilbereder grillmaden.

Men hvordan skal man regne portionernes størrelse ud til grillmiddagen?

For at mindske madspild kan man tage udgangspunkt i den generelle grundregel om at beregne omkring 150 gram protein og 250-350 gram tilbehør pr. person. Mængden er selvfølgelig påvirket af om man griller oksekød, fisk, kylling eller vegetarisk, og hvilket tilbehør, der serveres til grillmaden. Når det kommer til kød som svinefilet, oksefilet, oksekød eller fjerkræ uden ben (såsom kyllinge- og kalkunbryst) er 125-175 gram pr. person oftest passende. Protein med ben (fx kyllingelår) kræver en større mængde på omkring 200-250 gram.

Hvordan tilbereder jeg den perfekte culottesteg på grillen?

Culottestegen er en lækker udskæring med masser af smag. Og hvis du vælger en culottesteg med god fedtmarmorering, vil du med garanti få dine gæsters munde til at løbe i vand. Culotten skal helst tilberedes, så den er rosa i midten – og heldigvis er det ikke særlig svært. Kødet på en culotte smager fantastisk i sig selv, men er også kød, som kan tåle en masse smag og krydderier.

Start med at duppe stegen helt tør. Herefter fjerner du eventuelle sener og fedt fra undersiden, og ridser fedtkanten på toppen. Gnid stegen grundigt med god olie, flagesalt og krydderier. Brug det, du bedst kan lide: friskhakkede krydderurter, revet citronskal, knust hvidløg eller noget helt fjerde. Lad stegen marinere i minimum en time, men gerne natten over.

Tag gerne stegen ud af køleskabet ½-1 time før den skal grilles. Hvis kødet ikke er helt køleskabskoldt, får du en bedre og mere jævn tilberedning, som gør kødet mere saftigt. Forvarm i mellemtiden grillen til omkring 180 grader. Fyr godt op, hvis du ikke har en grill med termometer, men sørg for at kødet kun får indirekte varme og justér varmen ned ved at lukke spjældene lidt, hvis kødet bliver mørkt for hurtigt.

Læg stegen på den varme grill med kødsiden nedad og grill den over indirekte varme i omkring 45 minutter (alt efter størrelse) eller til kernetemperaturen er ca. 56 grader. Vend til sidst stegen og giv den et par minutter over direkte varme til fedtsiden er gylden og sprød. Herefter skal stegen hvile i 20 til 30 minutter, før den skæres i skiver. Servér den møre, rosa culottesteg for dine sultne sommergæster. Nye kartofler vendt med smør og friske krydderurter eller en salat af sommerens grønsager og grillet brød passer perfekt og er nemt og lækkert tilbehør.

Hel kylling på grillen – saftigt og sprødt skind

Hemmeligheden bag en saftig kylling er at tilberede den ved indirekte varme, hvor man placerer kullene i hver sin side af grillen og lægger kyllingen i midten. Gnid kyllingen grundigt både indvendigt og udvendigt med flagesalt. Læg kyllingen på grillen (+ 200 grader) i 45-60 minutter. Tjek kyllingen hvert 15. minut, og vend den, hvis den bliver for mørk. Brug et stegetermometer til at måle kyllingens indre temperatur (den skal være 75 grader). Og voilà – en saftig kylling med sprødt skind er klar til servering.

Geniale grøntsager

Når det kommer til grøntsager til grillen, er squash, peberfrugt, svampe og løg bedste venner. Varm grillen op til mellem 170 og 220 grader, og vend grøntsagerne i lidt god olivenolie, et drys salt og evt. lidt krydderi. Smagsgivere som fx citronskal, friskhakket rosmarin eller røget paprika smager ekstra skønt af sommer. Brug evt. et grillspyd til løg og svampe, da de ellers kan falde gennem risten. Grill nu grøntsagerne i et par minutter på hver side, og vend dem først, når de har fået fine grillstriber.

Vellykkede og velsmagende majskolber

Majskolber er manges favorit på grillen, og det er slet ikke så mærkeligt. Det er nemlig utrolig nemt at få til at lykkes, og så hører det unægteligt sommeren til. Grill majskolberne ved høj varme i omkring 10 minutter med bladene på. Majskolber er lækre i sig selv, men endnu bedre med smør og salt for den ultimative smag af sommer.

Tip: Fold bladene ned og fjern de bløde tråde. Kassér disse og fold bladene tilbage.

Tilbehør til din grillmad

Kartoffelsalat går rent hjem hos de fleste, da det passer perfekt til et mørt stykke kød. Kog kartofler som normalt og forbered dressingen imens. Bland rødløg, cremefraiche, græsk yoghurt og purløg og smag til med salt og lidt sennep. Skær de afkølede kartofler i skiver, vend dem med dressingen og din kartoffelsalat er klar til at servering.

Spar penge på din første måltidskasser fra HelloFresh HER.

*Landbrug og fødevarer

**Miljøstyrelsens samlede kortlægning af madspild

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive