Sød kartoffel – latkes med æg og feta

Jeg har altid elsket kartoffel-latkes, og nu har jeg så fundet ud af, at jeg også elsker sød kartoffel-latkes. Der er noget utroligt hyggeligt og selvforkælelses-agtigt over de der sprøde, salte, milde kartoffelkager, som jo nærmest minder lidt om chips i smagen – bare bedre, synes jeg.
Ingredienser

Ca. 200 g revet sød kartoffel – brug den grove side af rivejernet med mindre, du er heldig at eje et godt julienne-jern – så er det endnu bedre.

1 tsk. hakket frisk timian

½ tsk. havsalt, ikke for groft

Friskkværnet peber

1 spsk. mel med top

3-4 spsk. olivenolie til stegning

1 stort æg

Jeg har altid elsket kartoffel-latkes, og nu har jeg så fundet ud af, at jeg også elsker sød kartoffel-latkes. Der er noget utroligt hyggeligt og selvforkælelses-agtigt over de der sprøde, salte, milde kartoffelkager, som jo nærmest minder lidt om chips i smagen – bare bedre, synes jeg. Med sød kartoffel bliver de, nå ja, sødere i smagen – som hvis man havde blandet gulerod i en almindelig latke – og måske knap så bløde indeni, som når man bruger almindelige kartofler. Det skyldes, at søde kartofler indeholder langt mindre stivelse, som giver den der bløde, lidt cremede fornemmelse. Den søde smag matcher fetacremen perfekt, så jeg kunne ikke dy mig for at servere den her igen, men det gør jo bare alting nemmere. Et pocheret æg med en dybgul blød blomme er dejligt til. Og så lige … mht. pochering, så kan man benytte sig af en metode, hvor man pocherer ægget i film, så man får det fineste sammenhængende smukke æg, uden trevler af hvide. Det gøres ved at lægge film i en kop.

Sådan gør du

Bland kartoffelstrimler med timian, salt, peber og mel, og rør blandingen godt sammen. Saltet vil trække lidt væde ud af kartoflerne, som blander sig med melet og får det hele til at hænge lidt sammen. Lad det hvile i ca. 15 minutter. Varm olien godt op på en pande, og sæt et par store skefulde af kartoffelblandingen på panden, og tryk dem lidt flade. Steg ved mediumhøj varme i et par minutter til, de er sprøde, og vend dem rundt, og steg videre på den anden side. Lad dem ligge på et stykke køkkenrulle for at suge overskydende olie, imens ægget pocheres. Varm en kasserolle op med vand, og for et glas med køkkenfilm. Slå ægget ud i glasset, og sno hjørnerne sammen, og slå en lille knude, så du har en lille pose af film med ægget indeni. Bring vandet i gryden til en stille simren, og sænk ægget i, og lad det simre i ca. 4 ½ minut, et lille æg skal have 30 sekunder mindre, et stort 30 mere. Tag ægget op, og pak det ud af filmen, og vupti har du det fineste pocherede æg. Det gode ved denne metode er, at du nemt kan tilberede adskillige æg ad gangen. Server de lune latkes med pocheret æg, fetacreme og friske krydderurter.

Du kan finde opskriften på fetacreme her.

LÆS OGSÅ: Løgpizza med salvie & gedeost

LÆS OGSÅSquash-”frites” med feta & springløg

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Luksusfastelavnsboller

IngredienserBoller 2.5 dl. Sødmælk 80 g. smør 30 g. gær 70 g sukker 1 tsk. stødt kardemomme 2 tsk. vanillesukker 0.5 tsk. salt Ca. 450