Suppe med persillerod

Ingredienser

Syltede kantareller

300 g kantareller

1 fed hvidløg

10 hele sorte peberkorn

Havsalt

2 kviste timian

2 spsk. æbleeddike

2 dl god olivenolie

 

Saltede citroner

3-4 dl groft havsalt

1 stort sylteglas

6 usprøjtede citroner

 

Persillerodssupe

500 g persillerødder

2 skalotteløg

30 g smør

1 skive saltet citron

1 liter vand

3 dl sødmælk

Havsalt

Friskkværnet peber 

Syltede kantareller

Sådan gør du

Rens kantarellerne grundigt, og skær dem evt. ud i mindre stykker. Kom hvidløg, peberkorn, lidt salt, timian, eddike og olivenolie i en gryde, og lun det op til ca. 60-70°. Kom kantarellerne i et sylteglas, og overhæld dem med den lune olie. Luk glasset til, og lad kantarellerne stå ved stuetemperatur i 7-14 dage, inden du bruger af dem. Kantarellerne kan stå i op til 6-8 måneder, så længe de bare er dækket af olien. Du kan også opbevare dem på køl – så stivner olien bare. Syltede kantareller kan laves i store mængder, og så har du dem hele vinteren som tilbehør i supper, salater, til pålæg og koldt kød. Olien kan bruges til marinader og dressinger eller til at piske en dejlig kantarelmayo af.

 

Saltede citroner

Sådan gør du

Vask citronerne, og skær et kryds fra top og næsten helt til bund gennem 5 af citronerne. Citronerne skal stadig hænge sammen. Kom salt ind i citronerne, læg dem i et stort sylteglas, og pres dem godt sammen. Fyld resten af saltet på, pres så saften af den resterende citron ned i glasset, og luk det. Stil de saltede citroner til side på et mørkt og køligt sted i minimum 1 måned inden brug. Citronerne kan bruges som krydderi og smagsgiver til supper og sammenkogte retter, stegt fjerkræ og salater. Brug hele citronen, og skær den i mindre bidder, men fjern synlige kerner først, de er meget bitre. Du kan også blende lidt af frugtkødet og bruge det i dressinger. Saltet, der i mellemtiden er blevet til en lage, kan du derimod ikke bruge.

 

Persillerodssuppe

Til 4 personer.

Sådan gør du

Skræl persillerødder og skalotteløg, og skær dem i grove stykker. Kom smørret i en gryde, sæt gryden på komfuret, og lad smørret bruse op, så det begynder at brune og dufte lidt af nødder. Kom persillerødder, løg og grofthakket saltet citron i gryden, og sauter dem i smørret i 1-2 min., indtil de begynder at tage lidt farve (hvis du ikke har saltet citron, kan du bruge lidt fintrevet skal fra en frisk citron i stedet). Tilsæt vand, bring det i kog, og lad det koge ved lavt blus i 10-15 min., indtil persillerødderne er møre. Tilsæt mælk, krydr med salt og peber, og lad suppen koge i yderligere 5 min. Tag gryden af varmen, og blend suppen igennem i en blender eller med en god kraftig stavblender, så suppen bliver helt glat og jævn. Kom suppen tilbage i gryden, og varm den forsigtigt igennem, smag evt. til med ekstra salt, peber og saltet citron. Kom suppen i en god, tætsluttende termokande, og tag den med i skoven. Suppen serveres i papkrus med lidt syltede kantareller i bunden. Det er skønt med en kop varm suppe til frokost, når man er i skoven for at finde svampe eller bare går en lang tur. 

Læs også: Spaghetti bolognese 

Læs også: Svampemos & sprøde brød

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være