1 spsk. smør
4 spsk. olivenolie
3 mellemstore gule løg
1,5 kg lammekød i store tern
4 dl hvidvin, alternativt kalvefond
2 stænger hel kanel
1 hel stjerneanis
5 hele kardemommekapsler
½ citron i store tern
1 håndfuld sultanarosiner
4-5 kviste timian
1 knivspids safran
1 hokkaido græskar
Salt
Da jeg summede over hvad jeg skulle lave til jer, hvori græskar kunne indgå, så slog at det mig, at jeg selvfølgelig skulle lave en tagine. En såkaldt nordøstafrikansk simreret, som tilberedes i en art cocotte af ler, og det er faktisk den der hedder en tagine. Traditionelt bruges varme krydderier som kanel, kardemomme, nellike, stjerneanis mm, de samme krydderier som klæder græskarrets smag uforligneligt. Derfor lå det lige for. Og hold nu op hvor er det et heavenly match. Græskarrets sødme, krydderiernes berusende duft og så det smeltende møre lammekød. Det er så lækkert! Jeg ville servere retten med basmatiris, fordi de har den samme fine parfumerede nøddeagtige duft, som vil være perfekt her, måske kogt med et par safrantråde og en håndfuld grofthakkede pistacienødder. Mums!
Sådan gør du
Smelt smørret med olivenolien i en stor gryde med tilhørende låg. Svits kødet over tre omgange over høj varme, på den måde lukker stegeskorpen porrerne i kødet, så saften bliver inde i kødet. Tag kødet op af gryden når det er gyldent brunt. Hak løgene groft og steg i fedtstoffet når kødet er taget op, tilsæt krydderierne. Tilsæt kødet når løgene er stegt blanke, tilføj rosinerne, timiankviste og safrantråde og hæld vinen på. lad kødet simre halvanden time under låg, og tilsæt så græskarret som er skåret store tern, samt en teskefuld salt. Lad det simre med i en lille halv time eller til det er mørt uden at være helt udkogt. Smag taginen til med salt og evt. en smule citronsaft. Server med løse basmatiris.