Jordskokke-rødbedesuppe med ristede hasselnødder & citron-yoghurt

Ingredienser

1-2 fed hvidløg

1 stort skalotteløg

1 kg jordskokker, skyllede og evt. skrællede hvis det er nødvendigt

1 kg rødbeder

2 spsk. hakket frisk timian

Ca. 1 ltr grøntsagsbouillon, eller så det lige dækker grøntsagerne

1-1,5 dl piskefløde

2-3 spsk. æblecidereddike eller balsamicoeddike

Salt og peber

Citronyoghurt

2 dl drænet oghurt eller creme fraiche

1 tsk fintrevet frisk citronskal
 

Tilbehør

100 g ristede hasselnødder

Jo mere jeg tænker over det, jo vigtigere synes jeg det er, at vi vænner os til at spise efter sæsonerne. Det er der flere gode grunde til. Den første primære grund er, at råvarerne ganske enkelt smager bedre, når de høstes på den tid, hvor de helt naturligt er på deres højeste, både smags- og ernæringsmæssigt. Derudover er de billigere, hvilket også er et indlysende argument, når nu de oveni købet smager bedre, og så er der ingen tvivl om, at ud fra et miljømæssigt synspunkt, så giver det allermest mening at lade årstiderne og disses udbud of råvarer, være betydende for, hvad der ligger på vores tallerken. Når vi vil spise jordbær i august, asparges i december eller svampe i foråret, så får vi råvarer som er blevet drivhusdyrkede, og har fået al mulig form for kunstig åndedræt for at kunne gro, fordi de ikke af sig gror på den givne årstid. Det koster miljøet dyrt i form af pesticider og sprøjtemidler og transport, ubehagelige faktorer som kan reduceres, hvis vi tænker over at spise det naturen tilbyder os helt af sig selv – når den gør det.

Denne her suppe er en dejlig måde at få spist både rødbeder og jordskokker på, begge dele er i butikkerne lige præcis nu, og fås til få penge. Rødbederne giver sødme og jordskokkerne en nøddeagtig, blød smag. Citron-yoghurten giver det perfekte syrlig-bitre cremede modspil.

Sødme, syre, salt – ren smagsharmoni. Perfekt! Min erfaring viser desuden at også børn kan lide den. Alene farven giver i hvert fald de fleste lyst til at prøve at smage…

4 – 6 personer.

Sådan gør du

Skyl rødbederne grundigt og skær dem ud i store tern. Hvis de er meget jordede, så skræl dem først. Skær jordskokkerne i halve. Hak løg og hvidløg fint og sauter i en gryde i olie og smør over medium varme, til løget er let transparent. Tilsæt rodfrugterne og lad dem stege et øjeblik sammen med løget. Hæld grøntsagsbouillonen og lad suppen simre indtil grøntsagerne slipper, når du stikker en gaffel i dem, det tager ca. 30-40 minutter, alt efter hvor store grøntsagsstykkerne er. Lad suppen køle før du blender den til den er cremet. Hæld suppen tilbage i gryden og varm den op over lav varme, den skal ikke koge. Tilsæt piskefløden og smag suppen til med salt, friskkværnet peber og balsamicoeddike. Den skal være fint afstemt mellem salt, sødt og surt, så smag dig frem, hvor meget den behøver. Rør yoghurten med citronskallen og rist hasselnødderne hele på en pande uden fedtstof. Gnid skallen af dem så godt du kan, når de er afkølede, og hak dem groft.

Tip: hvis du ønsker det, smager noget røget og salt rigtig dejligt som topping også, eks. Ristet serrano skinke. Fordel en pakke serrano på bagepapir og bag dem sprøde i en forvarmet ovn, 220 grader, ca. 10-15 min. knus dem let og drys dem over suppen.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og