Aftensmad

Nem aftensmad: Sund & sprød orientalsk salat 

Nem aftensmad: Sund & sprød orientalsk salat 
Ingredienser

1 spsk. sesamolie, kokosolie eller neutral olie

2 fed hvidløg i skiver

1 spsk. hakket ingefær

400 g hakket skinkekød

1/2 dl soyasauce

1 tsk. rørsukker

Saften fra en halv lime


Salat

1 halvt spidskålshoved

1/2 kinaradise

1 mellemstort rødløg

2 store gulerødder

100 g sukkerærter

1 bundt frisk mynte

1 bundt frisk koriander

1 frisk rød chili

100 g saltede ristede peanuts, grofthakkede


Sauce

Saften fra 1 lime

3 spsk fiskesauce

2 spsk riseddike

1 ½ spsk sukker

1 spsk frisk revet ingefær

½ frisk rød chili

Dette er en af mine yndlingssalater, så let, så lækker, sprød og med masser af smag. Det er sådan en salat jeg får lyst til, lige netop nu, hvor grønthandlerne på torvet begynder at få alle forårets vidunderlige grøntsager i handlen, og krydderurterne begynder at smage af noget igen. Og krydderurterne er lige præcis hvad der gør denne salat. Der skal ikke spares på dem, bare giv den gas. Masser af koriander og masser af mynte, Det er klassiske ingredienser i det vietnamesiske køkken, og denne salat er da også meget inspireret heraf. Saucen man hælder over salaten er syrlig, sød og stærk, og præcis så rensende i munden som man kan ønske sig. Jeg vil faktisk vove at påstå, at denne salat er en super-salat, for magen til velsmagende sund mad, skal man lede længe efter. Hvis du vil have en mære mættende version, så tilsæt nogle kolde fuldkornsnudler til salaten. Du kan selvfølgelig også skifte svinekødet ud med hakket kyllingekød, jeg foretrækker dog altid hakket økologisk frilands-skinkekød, det er til at betale, og det smager godt. Og jeg kan være sikker på, at det er uden ækle penicillinrester, gensplejset foder og diverse andre sager. En lille note: Faktisk er magert svinekød temmelig lig kyllingekød i proteinstrukturen, bare så du ved det. Så spis trygt svinekød, bare vælg magre udskæringer og køb det økologisk. Så er det både sundt og lækkert. Jeg siger det bare. Men altså, det var salaten jeg kom fra. Som sagt, en perfekt salat, hvis du spørger mig. Super som et let måltid, til madpakken næste dag ( i så fald, så vent med at hælde dressingen på til lige inden den spises), eller som tilbehør til et større måltid, buffet eller lignende.

Let frokost til 4 eller en stor salat til 2.

Sådan gør du

Bland ingredienserne til saucen og lad den stå og trække smag. Varm olien op på en pande, skær hvidløg og ingefær i små tern og svits i olien et par minutter. Tilsæt kødet og steg til det er gennemstegt, mens du roder det rundt med en træske. Tilsæt soyasuce, sukker og limesaft, og vend godt rundt. Sluk for varmen og sæt kødet til side. Snit alle grøntsagerne til salaten i tynde strimler. Jeg har sådan en genial kartoffelskræller med riller i, så man simpelthen skræller strimlerne, hvis det giver mening. Den kan fås i velassorterede køkkenforretninger og på nettet, og koster under en halvtredser. Du kan selvfølgelig også bruge en mandolin, hvis du har sådan en. Hak krydderurterne mellemfint. Vend hele baduljen sammen og hæld ud på et fad. Top med kødet, vend evt let rundt og hæld dressingen over. Drys med de hakkede peanuts og server med et samme. Hvis salaten skal gemmes, så vent med dressingen/saucen.

Velbekomme!

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *