1 hel kylling (1400 g)
1 økologisk citron
1 god håndfuld persille
50 smør
Salt og peber
600 g kartofler
400 g gulerødder
Agurkesalat
1 agurk
1 dl vand
1 dl eddike
50 g sukker
1 tsk. Salt
Brun sovs
Fond fra kyllingen
3 spsk. rismel eller speltmel,
hvis det tåles
Sovsekulør
Søde hindbær
250 g hindbær
1½ spsk. Sukker
– På en ny måde
”Mormor-mad” holder hele vejen! I denne udgave får den klassiske, helstegte kylling et ekstra pift af citron og persillesmør samt lækkert tilbehør
4 personer.
Sådan gør du
Tag smørret ud af køleskabet lidt tid inden du går i gang, så det når at blive blødt. Tænd ovnen på 170 varmluft. Lad en bradepande og rist varme med i ovnen. Skyl kyllingen under koldt vand. Dyp den tør med køkkenrulle, så den ikke er våd – ellers bliver skindet ikke sprødt. Bland smør med finthakket persille og revet citronskral fra citronen. Kom smørret ind under kyllingeskindet på brystet og på ryggen. For at løsne skindet kan du bruge fingrene og eventuelt forsigtigt bruge en kniv. Stop den hele citron ind i kyllingen og luk den eventuelt inde med en kødnål. Krydr kyllingen med salt og peber. Tag risten ud og smør den med olie. Læg kyllingen på den varme rist og steg kyllingen i ca. 1 time afhængig af kyllingens størrelse. Kyllingen bliver bedst, hvis du vender den under stegning, da lår og bryst ikke skal have lige lang tid i varmen.
Imens laves agurkesalat. Først koges vandet og blandes sammen med eddike, sukker og salt. Rør rundt til det hele er opløst. Lad lagen køle af, til den kun er lun. Skær agurken i tynde skiver (eventuelt på et rivejern eller et mandolinjern). Kom agurkerne i lagen. Bland hindbær og sukker og lad dem stå og trække. Kog gulerødder og kartofler møre i letsaltet vand. Når kyllingen er færdig hældes vand ned i bradepanden. Rør mel sammen med lidt af væsken og varm blandingen op i en gryde under tilsætning af den restende væske. Smag til med salt og peber og giv din sovs kulør med sovsekulør.
TIP: Hvis du ikke har en bradepande med rist, kan du sagtens placere kyllingen i et ildfast fad under hele stegningen. Du kan med fordel lave agurkesalaten nogle timer før eller dagen før – så får den endnu mere smag.