Ærtesuppe
1 spsk olivenolie
1 spsk smør
1 stort scalotteløg eller to små
1 fed hvidløg
650 g friske eller små, fine fryseærter
5-6 dl kyllingebouillon
1 dl creme fraiche 38%
2 spsk. rygeost
salt og peber
300 g varmrøget laks
1/2 agurk, uden kerner, skåret i små tern
fintsnittet mynte
Alene farven på denne suppe er nok til at man bliver glad i låget. Så tindrende grøn at det føles som at tage en bid af en nyudsprungen bøgeskov. Den er vanvittig nem at lave, det tager i omegnen af ti minutter, så har du mad på bordet. Jeg kan rigtig godt lide at servere den milde, ferske suppe, med en skefuld af rygeostcremen, som binder suppe og laks sammen på fin vis. Hvis du ikke bryder dig om rygeost, kan du bare give en skefuld creme fraiche. Med et stykke brød, har du en dejlig frokost eller en fin forret på ingen tid.
Til 4 personer.
Sådan gør du
Bring bouillonen i kog og lad den stå og simre indtil den skal bruges. Snit scalotteløg og hvidløg fint og smelt smør sammen med olien i en gryde. Svits løgene ved medium varme under omrøring i 4-5 minutter indtil de blanke og gennemsigtige. Tilsæt ærter og bouillon og lad suppen simre et par minutter. Tag gryden af varmen og blend suppen til den er fin og cremet. Krydr med salt og friskkværnet peber. Tilsæt evt lidt mere bouillon hvis du synes suppen er for tynd. Rør creme fraichen med rygeosten til en creme. Server suppen med en skefuld rygeostcreme, et stykke varmrøget laks og en skefuld agurketern. Drys med mynte og giv et drys sort peber. Server med det samme.