1 lille blomkålshoved
1 liter neutral olie, egnet til friturestegning, eks. vindruekerneolie
Sesam-trøffelcreme:
300 g sorte sesamfrø
1 dl soya
2 spsk riseddike, alternativt hvid balsamico)
1 stort fed hvidløg
1 halv rød chili, eller mere, hvis du synes, smag dig frem
3 spsk ahornsirup eller agavesirup, alm. Sirup kan også anvendes
saften fra en lime eller en halv citron
2 spsk sesamolie
1 ½ dl neutral olie, men en af god kvalitet. Gerne koldpresset. Jeg bruger også ekstra jomfru olivenolie, hvis jeg kun har det, men den giver en smule smag.
1 spsk. trøffelolie
vand
salt
Forleden var jeg på Sticks and Sushi og spise med min søn, og der fik jeg den lækreste lille forret, som smagte såååå godt! Det var friteret blomkål med en sort cremet sesampasta smagt til med trøffel, og jeg var helt solgt, og var absolut nødt til at prøve at lave den selv. Jeg synes egentlig resultatet blev super godt. Den sorte cremede sesam-creme fik den helt rigtige smag og konsistens, og de friterede blomkål var helt skønne dertil.
LÆS OGSÅ: Suppe med kartoffel, blomkål & dild
Det er lidt tricky at få den der sprøde yderside og et indre som stadig har lidt bid, så vær opmærksom på, at olien skal være godt varm, før du sænker blomkålsbuketterne heri, og for guds skyld ikke stege mere end en 2-3 ad gangen, så du ikke sænker temperaturen for meget, når de kommer i. Jeg vil også næste gang forsøge at skære dem lidt mere i tykke skiver end buketter, så de får mere ensartet varme alle steder fra. Men all in all, smager de helt vidunderligt med et drys flagesalt.
4 personer, en forret.
Sådan gør du
Start med at lave sesam-trøffelscremen
Rist sesamfrøene på en pande indtil de begynder at ”snakke” og hoppe på panden
Lad dem riste mens du vender dem rundt i nogle minutter indtil de dufter kraftigt af sesam
Blend dem med 1 dl soya, 2 spsk eddike, hvidløg, chili, ahornsirup, citronsaft og sesamolie indtil saucen er tyk og cremet
Hæld nu koldt vand i i en tynd stråle til konsistensen er som en cremet dressing
Husk den skal være så tynd at den kan hældes, men stadig så tyk at den hænger på en rå gulerød og ikke føles vandet
Smag nu til med både surt, sødt, salt og stærkt i form af citronsaft, sirup, soya og evt lidt mere chili, til den er som du gerne vil have den
Smag til med den mængde trøffelolie du synes
Sæt cremen til side
LÆS OGSÅ: Blommetærte med havre-mandel crumble
Varm olien op i en gryde og del blomkålet i store buketter, som derefter skæres i skiver på ca. 1 cm’s tykkelse
Test om olien er varm nok ved sænke en lille buket blomkål ned og se om den bliver gylden på ca. 30 sekunder
Steg herefter blomkålsbidderne 2-3 adgangen i 1-2 minutter til de er gyldne sprøde på ydersiden
Lad dem dryppe af på en serviet, mens resten laves.
Servér med det samme med et drys flagesalt og sesam-trøffelcremen