Sort bønnegryde med masser af gode sager

Ingredienser

400 g sorte bønner, tørrede

 en god sjat olivenolie

 3 mellemstore løg

 3 fed hvidløg

 ca 50 g bacon i tern

 400 g hakket oksekød

 3 stængler bladselleri

 ca 150 g knoldselleri i tern

 2 søde kartofler, skrællede og i store tern

 1/2 tsk røgte paprika

 1 knivspids cayennepeber

 1/2 tsk stødt spidskommen

 evt. en hel kanelstang

 lidt god fond eller bouillon

 vand

 salt

Er der noget jeg elsker, er det aftensmad-konceptet som hedder, at man laver en stor gryde af noget, fryser det ned i poser, og kan hive en pose op af fryseren, de dage, hvor tiden og energien simpelthen ikke er der, til at lave aftensmad.

En af de ting jeg selv ynder at lave, både fordi det er billigt, smager forrygende og er rimelig nemt at bikse sammen, er chili con carne i forskellige afskygninger. Jeg elsker bønner, og har prøvet at lave chili med både kidney beans, butter beans, hvide bønner og de sorte, som vist her. 

Min favorit er de sorte bønner. Måske er det bare fordi jeg synes de er så smukke, helt kulsorte, med det lillebitte hvide øje i den ene ene. Men jeg synes også de bliver mindre melede i konsistensen, og har en smag som passer utrolig godt til den spicy ret, som chili selvsagt er. Jeg krydrer i hvert fald min generøst, den må gerne brænde lidt i munden, det gør den der vidunderlige kolde skefuld fede cremefraiche endnu mere kærkommen og værdsat.

Her var jeg heldig at få fingrene i nogle friske majs, selvom vi egentlig er ude af sæson, jeg tror måske de kom fra Marokko, og smagte overraskende okay. Jeg kunne i hvert fald ikke dy mig da jeg så dem hos Torvehallerne, og fik en instant lyst til at koge en af dem og nyde den med smørret drivende ned af mundvigene… Og så smager det altså så dejligt med friske majs i sin chili con carne. Det giver et sprødt lille knas, og en dejlig sødme. Derudover serverer jeg altid frisk koriander, lidt sprødt i form af noget frisk grønt, og meget gerne en skive frisk avocado. Så bliver det næsten ikke bedre. Creme fraichen er – tilgiv mig for at sige det – obligatorisk!

LÆS OGSÅ: Suppe med kartoffel, blomkål & dild, hertil rugbrødsknas

MEN HUSK: bønnerne skal stå i blød natten over, mindst 8 timer, inden de koges.

Sådan gør du

Sæt bønnerne i blød natten over. Svits løg og hvid med bacon i olivenolien, og tilsæt kødet, når baconen er svitset gylden og sprød og har afgivet det meste af sit fedt. Brun kødet, tilsæt bønnerne sammen med krydderier, knoldselleri og søde kartofler og hæld vand bouillon på så det dækker. Lad bønnerne, grøntsager og kødet simre i en halv time, og tilsæt så de resterende grøntsager. Smag til med salt og lad retten simre i yderligere 5-10 minutter, til majsen og bladselleri er mør, men stadig har bid. Servér chilien rygende varm med lidt sprød grønt, kold creme fraiche og masser af hakket koriander.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Klatkager

Ingredienser:Antal: 12 stk Sværhedsgrad: Nem Redskaber: Skål, pande og paletkniv Klatkager: 500 g kogt kold risengrød 5 æg 2 spsk sukker 2 tsk vaniljepasta 150

Gæstedrink: Infinity G/T

Ingredienser4 cl Tanqueray London Dry 1 l Infinity Tonic 50 g agurkeskrald 50 g citronskal 100 g sukker 12 tørrede laurbærblade Laurbærblade Saft fra 1-2