Olie
1 fed hvidløg
1 mellemstort løg eller scalotteløg
2 bagekartofler
1 blomkålshoved
5 dl sødmælk
Vand
1 spsk. Herbamare eller anden god grøntsagsbouillon
1 laurbærblad
3 kviste frisk dild
Salt
Friskværnet peber
Tilbehør
4-5 tynde skiver kernerugbrød
2-3 spsk. olivenolie
Flagesalt
Med forårets kommen er jeg nok ikke den eneste, som har lyst til at spise noget enkelt, grøntsagsbaseret og ikke alt for fedt. Suppe er her altid et godt bud, hvis du spørger mig. Det er så nemt at lave, den perfekte måde at komme af med grøntsagsrester på, og så er det både billigt og sundt, hvilket ikke altid er en kombi, man skal tage for givet 😉
Mine børn er ikke ukritiske ift. suppe og rynker til tider på næsen, når der går lidt for meget linser, bønner eller skaldyr i dén, men kartoffel-blomkålssuppe elsker de begge. Særligt hvis der er noget sprødt til som rugbrødsknaset her. Derfor er det en klassiker på vores spisebord! Den er uden fløde, men kogt med sødmælk, og er det mest cremede du kan forestille dig.
Sådan gør du
Snit løgene fint, og svits både hvidløg og løg i olien nogle minutter til løgene er klare. Skræl og skær kartoflerne i mellemstore tern, og skær blomkålen i store buketter. Tilsæt begge dele til løgene sammen med mælk, bouillon, laurbærblad og timian, og tilsæt vand til det akkurat dækker. Lad suppen simre under låg ved svag varme, til grøntsagerne er helt møre.
Imens brækkes rugbrødet i mindre stykker og steges i olien på en pande ved svag varme, indtil brødet er sprødt. Drys med flagesalt og sæt til side. Lad suppen køle lidt af, og blend den så til konsistensen er cremet.
Server med det sprøde rugbrødsknas og et generøst dryp olivenolie.