1 dl cashewnødder
1 stort blomkålshoved
350 g fuldkornspasta (penne eller skruer)
3 fede hvidløg
1 tsk citronsaft
1 spsk. dijonsennep
2 dl gærflager
2 tsk. muskatnød
250 g champignon eller andre svampe
200 g frisk spinat
1 løg
Olivenolie
Rasp til topping
En af mine livretter, da jeg var barn, var en bagt pastaret, som min far ofte lavede. Den indeholdt både ost, ostesauce og skinke og var baseret på lys pasta. I denne udgave af den har jeg ændret lidt i ingredienslisten, men smagen er dog stadig cremet og ostet og smager lige så godt som den, jeg husker fra min barndom i Åbyhøj.
LÆS OGSÅ: One pot pasta med kylling og tomat
Saucen er overraskende nok baseret på blomkål, hvilket umiddelbart virker skørt. Men mikset med de rigtige ingredienser – og ikke mindst gærflager, som bidrager med ostesmag og fuld fart på umamien – bliver den til en lækker cremet sauce, som på mange måder minder om en traditionel mornaysauce.
Til 4 personer.
Sådan gør du
Cashewnødderne lægges enten i blød i koldt vand 4 timer før brug eller overhældes med kogende vand og trækker dernæst i 2 timer
Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn
Skær blomkålshovedet i mindre stykker, og kog det i letsaltet vand, til det er mørt – det tager ca. 10 minutter, men hold øje, for det skal ikke koge ud
Imens koges pastaen efter anvisningen på pakken
Når blomkålen er mør, drænes den for vand (gem 1-2 dl) og flyttes over i en blender med cashewnødder, hvidløg, citronsaft, sennep, gærflager, salt, peber, muskatnød og 1 dl af kogevandet
Blend det hele grundigt – dette kan godt tage et par minutter og skal måske gøres af flere omgange alt afhængigt af din blenders størrelse og kapacitet (tag dig god tid til dette, for det har stor betydning for det færdige resultat)
Tilsæt eventuelt mere af kogevandet, til saucen er helt cremet og blank
Snit svampene i skiver, og steg dem på en tør pande, til de ikke længere afgiver væske – det tager ca. 10 minutter
LÆS OGSÅ: Fettucine med kylling & cremet sauce
Steg derefter spinaten ved høj varme i en smule vand, til det er faldet helt sammen, og det sidste vand er nogenlunde fordampet
Lad derefter spinaten dryppe af i et dørslag
Snit til sidst løget i ringe, og steg dem i en smule olivenolie, til de er helt møre
Smør et stort ovnfast fad med olivenolie, og hæld derefter den drænede pasta samt svampene og spinaten over i den
Til sidst hældes blomkålssaucen over, og det hele vendes, til alting er dækket af saucen
Slut af med løgringene samt et tyndt lag rasp, og bag det i ovnen i 30 minutter
TIP! Den bagte pastaret er lækker både kold og varmet dagen derpå.