Tartiflette – Sublim fransk hverdagsmad

Ingredienser

2 mellemstore løg

3 fed hvidløg

150 g røget bacon i tern

800 g kogte kartofler

4 små porrer

1 drys salt

friskkværnet peber

2 dl creme fraiche 18 eller 38 %

1 hel Reblochón ost, alternativt en rødkitost

Tartiflette er endnu en af disse fantastiske enkle franske retter, som ikke koster en bondegård at lave, smager vidunderligt, og (selvom det vil franskmændene nok rynke på næsen over), i hvert fald ifølge mig, kan varieres på et utal af måder, blot man holder fast i den hellige treenighed; bacon, kartofler og ost. Den klassiske variant består af kogte kartofler vendt med stegt bacon, løg og hvidløg, og toppet med skiver af den skønne franske ost Reblochón. Reblochón er en slags rødkitsost, lavet på råmælk fra Haute-Savoie  i det østlige Frankrig. Den er halvfast i konsistensen, og smelter på den lækreste måde ned i kartoflerne, samtidig med at den bevarer sin cremede konsistens. Navnet Reblochón stammer fra verbet reblocher som betyder at gen-knibe; altså knibe en ekstra gang. Det giver mening i konteksten, som kommer her. I gamle dage skulle bønderne betale skat af den mælk de fik fra køerne, og for ikke at betale for meget, undlod man at malke køerne helt i bund. Når skatteopkræver således vendte snuden hjemad, fik køernes yver et ekstra kneb, som resulterede i den allerfedeste lækre mælk. Hvis man har ammet, ved man fra sundhedsplejersken, at den mest fedtholdige mælk, kommer til sidst. Disse sidste rige dråber, blev lavet til Reblochón ost. Og denne ost bruges altså oprindeligt til retten tartiflette. Det er ikke altid man lige kan få fat i en Reblochón-ost, og selv tyer jeg ofte til en rødkitsost, de fås i Irma blandt andet. En god camembert kan også gå an, men den kan altså blivet lidt ram i smagen.

Jeg har lavet denne omgang tartiflette med friske spæde porrer, dels for at lette det samlede indtryk en smule, og så synes jeg at de passer perfekt ind smagsmæssigt. Men de kan snildt undlades, hvis du foretrækker den helt klassiske version.

4 personer

Sådan gør du

Steg baconen på en tør pande ved mediumhøj varme til de begynder at afgive fedt og blive sprøde. Skær løg og hvidløg i tynde skiver og svits dem med bacon et par minutter. Skær de kolde kartofler i skiver, og rengør porrerne og skær også dem i skiver. Vend bacon-løg blandingen med kartoflerne og læg i et lille ovnfast fad. Svits porrerne i lidt smør eller olie, blot 2-3 minutter så de begynder at blive let bløde og medgørlige. Vend dem med kartoflerne i fadet. Drys med en smule salt og masser af friskkværnet peber. Læg skefulde af creme fraiche over grøntsagerne og top med skiver af rødkitsost. Bag tartifletten ved 200 grader i ca 20-25 minutter eller indtil overfladen er gylden og siderne bobler lifligt af smeltet ost og creme fraiche. Uhm, så er den som den skal være. Servér helt enkelt med en let grøn salat, det er enkel perfektion.

LÆS OGSÅ: Rødbede tarte tatin med frisk gedeost & basilikum

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være