Champagneguide: 7 boblende facts om champagne

Nu er det heldigvis snart nytårsaften. Og vi glæder os! I den forbindelse vil Moët & Chandon gerne klæde nytårets sande livsnydere på med boblende viden til årets store middag. I champagneguiden nedenfor serverer de derfor 7 boblende facts om champagne, som ruster dig til det perfekte øjeblik, hvor perlerne fylder glasset, og nytårsaften er i gang.

Champagne…er altid fransk
Kun inden for grænserne af Champagne-distriktet i Frankrig må man kalde mousserende vin for champagne. Her dyrkes og fremstilles boblerne efter méthode traditionelle. Området strækker sig over 5 amter, 150 km øst for Paris. Vinmarkerne ligger omkring 320 forskellige små byer. Hver by kaldes en cru. Heraf er 17 udnævnt som Grand Crus – altså de bedste af de bedste vinbyer.

Andre vindistrikter i Frankrig har lov til at kalde boblerne for Crémant. I Spanien hedde det Cava, i Italien Spumante, i Tyskland Sekt, og i USA og Australien fremstiller man Sparkling. Men champagne fremstilles altså kun i Champagne.

Champagne…blandes af forskellige druer
Den klassiske champagneblanding består oftest af de tre druesorter Pinot Noir. Pinot Meunier og Chardonnay i forskellige blandingsforhold. Blandingsprocessen kaldes assemblage, og er afgørende for champagnens smag og udtryk. Forskellige huse har signatur-blandinger, som laves i samarbejde med Chef de Cave – champagnens vinmager.

Pinot Noir er kendt for sin relativt runde, fyldige smag, og siges at tilføre vinen krop og karakter med aroma af bær. Pinot Meunier tilfører, med sin blødere smag og sødligere duft, smidighed med aroma fra hvide frugter. Chardonnay tilfører en særlig friskhed og finesse til vinen med aroma af citrus og hvide frugter.

LÆS OGSÅ: Match middagen med champagne

Champagne…har ikke altid en årgang
Langt de fleste champagner er uden årgang og kaldes derfor non-vintage. De består nemlig af vin fra flere forskellige årgange, og er blandet, så de tegner hvert champagnehus’ distinkte signatursmag. At skabe sin egen ikoniske smag år efter år er en del af den store kunst, der ligger bag champagnefremstilling.

Vintage champagne er sjældnere og betegner champagne skabt på druer fra ét enkelt år. Det er alene Chef de Cave, der kan vurdere og erklære, om et bestemt års høst er god nok til at lave vintage champagne.

Champagne…er boblende vin
Champagne er i sin essens boblende vin. Men fremstillingen af champagne følger en kompleks og krævende metode, som har mange skrøbelige trin.

Selve boblerne opnås ved en såkaldt andengæring på flaske, hvor assemblagen, altså vinblandingen, for anden gang tilsættes sukker og gærkultur. Flasken lukkes med en kapsel, og herefter sker en ny gæring i flasken, hvorved der dannes kulsyre og dermed bobler i løbet af 6-8 uger. Denne særlige proces kaldes la prise de mousse.

Champagne…skal modnes over år
Modningen af champagne spiller en central rolle i den endelige kvalitet. Hos Moët & Chandon sker det i vinkældrene i Épernay .I forbindelse med andengæring lagres flaskerne i mørke, kølige kældre, hvor gæren tager over og afslører resultatet af vinmagerens assemblage.

Minimumstiden for modning er 15 måneder for en non-vintage champagne, og 3 år for vintage champagne. Hos Moët & Chandon lagres champagnerne dog længere for at opnå den kendte smagsrigdom og kompleksitet.

Champagne…er ikke altid tør
Nogle synes, at champagne smager tørt. Men det kommer an på mængden af dosage liqueur, en sukkerholdig lage, der tilsættes, lige før proppen sættes i champagnen.

Brut er tør champagne, det vil sige champagne med højest 15 gram sukker pr. liter. Det er den mest udbredte champagne. Sec indeholder mellem 17 og 35 gram sukker pr. liter og er lidt sødere end brut, men stadig tør. Demi-sec indeholder mellem 33 og 50 gram sukker pr. liter og karakteriseres som sød.

Champagne…ligger bedst på langs
Champagne udvikler sig hele tiden, fra den første gæring til påsætning af prop – og lang tid derefter. Derhjemme skal du derfor opbevare champagne mørkt, køligt (ca. 10-13 grader) og liggende. Så giver du din champagne de bedst mulige forudsætninger for at modne over tid – og give den bedste smagsoplevelse, når tiden kommer til at springe proppen.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive