Det kommende år skal din cocktail shakes bæredygtigt

Ingredienser

Chipotle Sundown 

– 45 ml Johnnie Walker Black Label
– 20 ml juice af ananas, sukker og rød peber
– 20 ml citronsaft
– 300 ml sirup med Chipotle (røget, tørret chili)
– 300 ml æggehvide
– 1⁄2 rød peber
2 skiver ananas
– Lidt sukker
– Lidt frisk koriander
– Is 

Scotch & Pineapple 

– 5 cl Johnnie Walker Gold Label Reserve
– 2 dråber Angostura
– 1 spsk korianderfrø
– 1 spsk honning
– 1⁄2 spsk peber (hvid og sort)
– 1 spsk olivenolie
– 10 ml grapejuice
– 40 ml ananasjuice
– Lidt danskvand
– Is 

Woodside Syndrome 

– 35 ml Tanqueray No.TEN
– 10 ml jordbærvand (evt. bare danskvand med et par frisksnittede jordbær)
– 15 ml kvædesirup
– 15 ml tør Vermouth med hyldeblomst
– 22,5 ml Verjus
– Hibiscu pulver
– 2 tagetes blomster
– Is 

Kvædesirup
– 2 stk. kvæder
– 500 g sukker
– 0,5 l vand

Vermouth med hyldeblomst
– 5 ml hyldeblomstsaft
– 10 ml tør Vermouth 

 

 

Verdens største bartenderkonkurrende, World Class, tildelte i forrige uge danske Mate Csatlos en andenplads i Mexico City. Argumentet fra dommerne var blandt andet, at hans cocktails lagde sig tæt op ad den tidstrend, der også var omdrejningspunktet for finalen – nemlig bæredygtighed og bartenderarbejde i køkkenbordshøjde.

LÆS OGSÅ: Verdens næstbedste bartender er dansk og arbejder på Umami

Bæredygtige cocktails
Vi lever i en tidsalder, hvor vi er nødt til at forholde os til de miljøudfordringer, vi står overfor – cocktailbranchen er ingen undtagelse. I en nylig foretaget forbrugerundersøgelse udtrykte næsten halvdelen af de adspurgte, at de gerne ville betale 10% mere for produkter fremstillet ansvarligt. Det påvirker hele cocktailbranchen og den bæredygtige tendens vinder frem. 
De klassiske plastiksugerør bliver mange steder skiftet ud med bambusrør eller andre alternativer, der er mere skånsomme mod naturen – eller de undlades helt. Og når det gælder ingredienser bliver der mere og mere tænkt hele vejen rundt. Der bliver lavet sæsonbetonede cocktails og hvis man for eksempel bruger en citron, er der fokus på at bruge det hele. Både saft, skal og sågar kerner. Det udfordrer i sidste ende kreativiteten hos bartenderne, skaber spændende smagsoplevelser for gæsterne og tager samtidig hensyn til miljøet. 

For at gå i dybden med bæredygtighed inden for cocktailbranchen lagde dette års første udfordring under World Class-finalen vægt på emnet med Mex-eco, hvor deltagerne blev bedt om at sammensætte en afbalanceret, velsmagende og ikke mindst bæredygtig cocktail. Og her havde Mate Csatlos sammen med resten af de nordiske deltagere en fordel ifølge Jennifer Le Nechet, der vandt World Class sidste år, og i år har været dommer. 

“Sammenlignet med resten af verden er de nordiske lande generelt utroligt dygtige til at tænke bæredygtighed ind i deres cocktails og for eksempel benytte lokale sæsonbetonede ingredienser, så man undgår for meget Co2-spild. Det gør, at Mate har været godt klædt på til de forskellige udfordringer i år”, siger hun.

Cocktails i hjemmet er på vej tilbage
En anden klar tendens er, at det at lave cocktails derhjemme er på vej tilbage. Og her taler vi ikke bare en hurtig gin & tonic før maden, men regulære, friskshakede cocktails bygget op fra bunden. Det dannede i år grundlag for konkurrencen Cocktails at Home, hvor hver bartender skulle fremstille en cocktail, der var sammensat af ingredienser. Cocktailen skulle selvfølgelig være velsmagende og en oplevelse, men samtidig et realistisk bud på noget den almene mand eller kvinde ville kunne lave.

Chipotle Sundown 

Sådan gør du:
1. Tag din Chipotle, skær den i mindre stykker, og læg den i en sukkerlage, der består af lige dele vand og sukker. Varm lagen stille og rolig op, så smagen bliver trukket ud chipotlen.

2. Si stykkerne fra, så kun siruppen er tilbage med chilismagen. Kom nu sukkerlagen på en chiffonflaske med ligeså meget æggehvide. Giv den et par patroner.

3. Svits et par skiver ananas af på en pande sammen med en halv rød peber, der også er skåret i skiver. Tilsæt lidt sukker, og lad det karamellisere. Mas ananas, sukker og rød peber ud, så du står tilbage med saften.

4. Kom nu din Johnnie Walker-whisky, ananas-sukker-peber-juice, lidt korianderblade og citronsaft op i en shaker sammen med is, og ryst godt igennem, inden du sir din cocktail op i et glas. Smag eventuelt til med lidt sukker.

5. Pynt med chipotle-skum og frisk koriander. 

Scotch & Pineapple 

Sådan gør du:
1. I princippet er det her en whisky highball, hvilket betyder en whisky og danskvand – eller ginger ale. Her laver man bare en vinaigrette, som man topper sin drink op med for at give den lidt mere power.

2. Du starter med at mikse din vinaigrette, som består af korianderfrø, honning, peber, olivenolie, angostura bitter og grapejuice i en separat skål.

3. Find dine glas frem. Det må gerne være high ball-glas eller andre høje glas. Fyld dem godt op med isterninger, og hæld Johnnie Walker Gold Label i. Fyld nu resten af glasset danskvand, så der er cirka 3 centimeter ”tomt” uden noget i toppen af glasset.

4. Herefter tilføjer du 5-10 cl vinaigrette på toppen og rører forsigtigt rundt. Du kan tilpasse mængde n efter smag efter smag.

5. Pynt cocktailen med en skive citron eller nogle af de urter, du har brugt i cocktailen for at forstærke duften. 

Woodside Syndrome 

Sådan gør du:
1. Start med at lave din kvædesirup. Skær kvæderne i mindre stykker, og lad dem simre med lige dele sukker og vand, til sukkeren er opløst, og kvæderne er godt bløde. Si det hele, så du kun har en klar orangesirup, og lad den køle.

2. Bland din Vermouth sammen med hyldeblomstsaften.

3. Hæld alle ingredienserne i en kande, og fyld med is. Rør forsigtigt med en køkkenske, til blandingen er afkølet (8-10 sekunder). Nu kommer du cocktailen uden is over i det ønskede glas.

4. Du bestemmer selv, om det skal være over nye isterninger, eller om du vil servere drinken uden is. 5. Til sidst pynter du med et par blomsterbalde og din hibiscuspulver (kan evt. undlades).

Hvis du vil høre mere om cocktailtendenserne så tag et kig på denne inspirerende session, hvor ledende folk fra branchen diskuterer emnet. 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være