Derfor skal du bage med surdej

I dag skal det handle om SURDEJ. Denne boblende syrligt lugtende potente masse, som vist er lidt omgærdet af både mystik, uvidenhed, respekt og måske en lille smule frygt? I disse tider hvor vi efterhånden er blevet lettere brødforskrækkede, synes jeg det er på sin plads, at slå et slag for det gode brød. Det gode hjemmebagte hverdagsbrød.

I dag skal det handle om SURDEJ. Denne boblende syrligt lugtende potente masse, som vist er lidt omgærdet af både mystik, uvidenhed, respekt og måske en lille smule frygt? I disse tider hvor vi efterhånden er blevet lettere brødforskrækkede, synes jeg det er på sin plads, at slå et slag for det gode brød. Det gode hjemmebagte hverdagsbrød. Og her synes jeg ikke surdejen er til at komme udenom. Ikke fordi man ikke kan bage et dejligt saftigt og velsmagende brød blot på en smule gær og en langtidshævning, men fordi brødet simpelthen får langt mere karakter, smag og ”brød-personlighed” af at blive bagt med surdej. Surdejen tilfører en kompleksitet til smagen i dit brød, som du ikke får når du bager kun med gær. Derudover kan du takke surdejen for en sprød og lækker skorpe, en ekstra saftig krumme, og sidst men ikke mindst, en glad og velfungerende mave. Og her taler vi altså også dem, der normalt holder sig fra brød, fordi resultatet ellers er en oppustet mave som niver og gør ondt.

LÆS OGSÅ: Surdejs-starter

Surdejen har nemlig en række fordøjelsesfremmende egenskaberi kraft af dens indhold af en lang række naturlige bakterier og særligt indholdet af mælkesyre, som er højere i et surdejsbrød end i et brød bagt på gær, hvilket giver et større mineralsk og næringsmæssigt udbytte og en lettere fordøjelse. Den fordøjelsesfremmende del får yderligere hjælp fra kombinationen af naturlige bakterie og vildtgær, som arbejder som en slags stivelses-nedbrydere i kornet. Man kan sige, at de ”for-fordøjer” brødet for dig, så din mave skal fordøje mindre hvilket betyder = ikke ondt i maven.

LÆS OGSÅ: De bedste surdejsboller

Surdejsbrødets lange hævetid resulterer desuden i at gluten proteinet nedbrydes til aminosyrer, hvilket gør det langt mindre belastende for folk som er intolerante overfor gluten. Sidst men ikke mindst er surdejsbrød naturligt konserverende og har et super line-up af næringsstoffer såsom jern, magnesium, selen, kalcium, folater, B1-B6, B12, E-vitamin og alt mulig andet godt. Så se bare at komme i gang 😉

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Søde konfekt pindsvin

De her små pindsvin er næsten for søde at sætte tænderne i, meeeeen vi kommer til det alligevel, for det lille konfektstykke er alt for

Sådan plejer du tosomheden

Artiklen indeholder sponsoreret indhold Amanda Lagoni er udover at være parterapeut og sexolog, både mor, kone og veninde. Hun møder de samme udfordringer i parforholdet