Maltrugbrød med kerner

Overordnet kan det siges om rugbrødsbagning, at det er noget mange ellers bageglade mennesker tøver lidt med at give sig i kast med. Det er synd, for hjemmebagt rugbrød er utrolig dejligt og faktisk ikke særlig svært. Det kræver en god og levende surdej, der dog, hvis man er i tvivl om den er helt effektiv nok, kan hjælpes på vej af blot en smule gær.
Ingredienser

350 g knækkede rugkerner, dækkes med 2 ½ dl kogende vand

Ca 1 ½ dl surdej

Evt en lille kugle gær på størrelse med en hasselnød

2 dl hvidtøl

6 dl vand

2 ½ spsk groft salt

1 spsk knust kommen (valgfrit)

600 g sigtet rugmel

Ca 500 g groft rugmel 

Overordnet kan det siges om rugbrødsbagning, at det er noget mange ellers bageglade mennesker tøver lidt med at give sig i kast med. Det er synd, for hjemmebagt rugbrød er utrolig dejligt og faktisk ikke særlig svært. Det kræver en god og levende surdej, (du kan få opskriften på surdej her) der dog, hvis man er i tvivl om den er helt effektiv nok, kan hjælpes på vej af blot en smule gær. Hvis du ikke har en surdej kørende, så tjek de større supermarkeder, som er begyndt at have surdej i pulverform (det er blot tørret surdej som kan vækkes til live ved tilsætning af væske). Sørg ydermere for, at din dej er godt tyk, er den for tynd bliver dit brød klægt og svært at få gennembagt. Dejen skal være så tyk at den er tung, men ikke umulig at røre rundt med en grydeske. God fornøjelse, og husk at fodre din nye surdej med dejrester som alligevel ikke kan være i formen. Hvis du ikke lige ligger inde med to rugbrødsforme, så brug hvad du har ved hånden, og husk at bagetiden kan variere en smule alt efter form og tykkelse.

Giver to store rugbrød.

Sådan gør du

Hæld kogende vand over rugkernerne og lad dem stå og trække 1 time. Bland surdej, vand, hvidtøl, salt, kommen og evt. en smule gær og tilsæt det sigtede rugmel. Tilsæt nu det grove mel lidt ad gangen og rør dejen sammen enten manuelt eller på maskine. Den skal føles tung at røre rundt med en grydeske med en konsistens som meget tyk grød, og det kan være der skal enten lidt mindre eller lidt mere af det grove rugmel i – det kan variere fra mel til mel. Glat overfladen på dejen og lad den stå på køkkenbordet natten over eller i mindst 8 timer. Fordel dejen op i to velsmurte, olierede rugbrødsforme og glat overfladen grundigt af. Hvis der er dej tilbage, kan den blandes i resten af surdejen. Lad brødene stå yderligere ca. 3 timer på køkkenbordet eller et andet lunt sted, til de er hævet op til kanten eller er blevet omtrent 2-3 cm højere. Bag rugbrødene i 5 kvarter til halvanden time ved 200 grader. Tjek, at de er mørkebrune, når de tages ud af formen. Lad brødene køle ned på en rist og vent med at skære i dem til næste dag. De har bedst af at stå en dags tid.

Læs også: Fuldkorns-knækbrød med kerner

Læs også: Hjemmelavet yoghurt

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide