Yoghurt – naturlig & sund!

Jeg har en svaghed for hjemmelavede versioner af produkter, langt de fleste af os køber færdiglavet i supermarkedet. Rugbrød fra egen ovn, hjemmelavet nutella, granola jeg selv har blandet, morgenboller jeg selv har bagt. I ved det, fordi lige præcis Everyday basics for mig netop handler om at prøve kræfter med selv at lave de basisvarer, som vi altid har i køkkenet og bruger dag ud og dag ind, og som jeg håber at I, kære læsere, bliver inspireret til at prøve hjemme i eget køkken. Fordi det er sjovt og smager bedre, og fordi det er tilfredsstillende at vide præcis, hvad man putter i munden. Sidste forsøg på køkkenbordet har været hjemmelavet yoghurt, og wauw, jeg er hooked. Gennem Nutriflora fik jeg tilsendt et helt kit med termokasse, glas med låg og yoghurtkultur i pulverform samt et termometer til at holde øje med temperaturen, (den rette temperatur er vigtig for at yoghurtkulturen kan udvikle sig og lave mælken om til yoghurt). Yoghurten fik den lækreste milde, syrlige smag og føltes dejligt i min mave. Jeg har lavet den af et par omgange, en af gangene tilsatte jeg 1/2 dl kærnemælkfor at få en smag hen ad ymer, det blev super vellykket. Konsistensen er let men samtidig fast, og fordi der ikke er fortykkende midler i, får yoghurten nærmest konsistens som en drikkeyoghurt, hvis man rører rundt i den. Tilsæt lidt frugtmos eller mosede bær, en knivspids rent vaniljepulver, evt. lidt rørsukker, agave- eller ahornsirup og nogle isklumper, ryst sammen og du har en drikkeyoghurt som nemt kan måle sig med dem, du køber i butikkerne. Min sidste omgang yoghurt drænede jeg natten over, så konsistensen blev endnu mere cremet og fast, det er den der ses på billederne. Det er virkelig en luksusyoghurt, som nærmest smager som en dessert. Fyldig, mild og cremet. Hvis man har en æbletærte eller en anden kage som er god med creme fraiche, så er denne her hjemmelavede drænede yoghurt super god til. Hvis man ikke gider det med at dræne yoghurten, kan man tilsætte skummetmælkspulver for en mere fast og tyk yoghurt. Mængden vil variere alt efter, hvor stor portion man laver, men i dette tilfælde, hvor jeg lavede yoghurt af 3 liter mælk, vil man udelade en halv liter og altså bruge 2,5 ltr og tilsætte 375 g skummetmælkspulver. Så ender man med, som nævnt, en mere fast men også en mere proteinholdig yoghurt.

Hvorfor hjemmelavet?

Når vi taler om hjemmelavet versus købeyoghurt, er der flere grunde til, at det kan være en rigtig god ide at prøve kræfter med den hjemmelavede. I Nutrifloras tilfælde er koncentrationen af de aktive kulturer, som holder din mave i topform, men den er også meget stabil, fordi kulturen leveres og tilsættes i frysetørret form. Meget af yoghurtkulturernes gavnlige virkning aftager efterhånden i de industrielt producerede yoghurter, fordi blandt andet vandaktiviteten og PH-værdien gør, at de aktive bakterier dør hen ad vejen mod sidste salgsdato. Ved hjemmelavet yoghurt skal man, fordi produktet ikke er tilsat ”livsforlængende” konserveringsmidler, spise yoghurten indenfor tre uger, og får derfor optimal udnyttelse og gavn af de gode bakterier. Et andet plus ved den hjemmelavede yoghurt er, at den faktisk fordøjes nemmere af folk som normalt er laktose-intolerante og endda laktoseallergikere. Jo længere yoghurten står og udvikler sig, jo mere af laktosen bliver der nedbrudt, og jo mere skånsom er den for dem der normalt reagerer på laktose.

Få opskriften på hjemmelavet yoghurt her.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være